Smaller Default Larger

Святкування празника святого Василія Великого та зустріч Нового 2017 року в монастирі ‎Головної Управи ‎Чину в Римі

 

Святкування празника святого Василія Великого в монастирі Головної Управи Василіянського Чину ‎Святого Йосафата в Римі розпочалося в суботу 31 грудня урочистою відправою Великої ‎Вечірні з Литією, яку очолив Генеральний вікарій о. Йоанікій Чверенчук у співслужінні з дияконом Валентином Федишиним.

Раніше, перед празником святого отця Василія, згідно із василіянською традицією, відбулося триденне приготування, під час якого, крім звичайних молитов, щодня молилися частину молебню до цього святого, а в п’ятницю відбулася духовна віднова, під час якої кожний член спільноти міг в молитві перевірити, як зберігав вірність складеним Богові чернечим обітам, та оцінити зроблений протягом року поступ в духовному житті.

О 23:15 в суботу майже всі отці і брати знову зібралися в монастирській церкві, щоб подякувати Богові за прожитий рік, перепросити за недоліки осіб та спільноти і просити благословення на Новий 2017 рік, який ось-ось мав розпочатися. Молебень на закінчення року відслужив Головний радник і секретар о. Діонисій Заведюк.

За кілька хвилин перед північчю усі, хто бажав, зійшлися на монастирській терасі, звідки добре було видно новорічні феєрверки, щоб привітати один одного з початком нового року, цією, здавалось би, чисто формальною подією, яка, однак, не позбавлена і богословського значення. Спільною молитвою та взаємними вітаннями спільнота, входячи в новий рік, сподіваючись на взаємну підтримку і співпрацю один одного, поручила себе і свою працю Господеві, Творцеві пір і років та всього порядку у Всесвіті, визнаючи його могутність і владу, але передусім його доброзичливість і щедрість.

У неділю 1 січня Утреню о 7 год. та Святу Літургію о 8 год. очолив о. Терентій Тертула, а взяли в ній участь отці і брати, які мали пізніше різні обов’язки: сповідь вірних, організацію святкового обіду та інші служіння.

Урочисту ‎Божественну Літургію о 10 год. очолив о. Протоархимандрит Ґенезій Віомар. З ним співслужили Генеральний вікарій о. Йоанікій Чверенчук, Головний радник о. Степан Стареправо та докторант Папського інституту «Терезіанум» о. Франциск Шиделко.

У своїй проповіді о. Протоархимандрит привітав усіх з Новим роком і празником святого Василія Великого. Він зазначив, що на початку цього року стаємо перед Богом, єднаючись з Марією, Божою Матір’ю, та її і Божим Сином, якому дали ім’я Ісус і який започатковує нову епоху в історії спасіння людства. Добре, – наголосив проповідник, – коли Новий рік починаємо в ім’я Господа, який є початком і кінцем всіх речей, альфою і омегою. Обличчя Бога, яке неможливо бачити людині, об’являється в обличчі Ісуса Христа, яке вказує на доброту і вірність Бога, бо сам Христос каже: «Хто мене бачив, той бачив Отця! » Ця доброта і вірність Бога об’являється в обличчі не чужої нам особи, але тієї, яка живе з нами, яку ми знаємо з її слів та її діл. Проповідник запросив відкрити широко свої серця у цьому першому дні року не тільки для нас самих, але для всіх, хто чекає дару Божого. А тим даром є сам Бог. Якщо ми отримаємо цей Дар, будемо щасливими впродовж цього року і цілого життя.

Перейшовши до особи святого Василія, якого Церква вшановує в цей день, «святця четвертого століття, засновника монашого життя», о. Ґенезій коротко згадав про деякі аспекти богословської думки цього отця Церкви, якого вказівки не втратили своєї вартості по сьогоднішній день.

Коли святий Василій зосереджується на таємниці Бога, – зазначив отець проповідник, – він розмірковує про те, що Бог є першопричиною і початком всього того, що існує, а творіння вказують на свого Творця, Його доброту і мудрість. Ісус Христос є Сином і віддзеркаленням доброти Бога Отця. Ціла історія спасіння, за святим Василієм, який у всьому посилається на Святе Писання, є пересякнута добротою і любов’ю, яких нам часто бракує.

Продовжуючи аналіз поглядів святого Василія, о. Ґенезій, зокрема, зазначив, що за думкою цього святого, благодійність необхідна, щоб виявити власну віру, а здатність творити діла милосердя – походить від самого Бога, бо Він – джерело доброти. Святий Василій звертає увагу і на молодь, від якої залежить майбутність суспільства. Це близьке і нам сьогодні, подібну думку вчора висловив Папа Франциск, нагадуючи про борг старших перед молодими, про необхідність піклуватися молоддю, думати не тільки про себе, а про майбутність світу, а ним є якраз молоде покоління.

Таким чином, – наголосив о. Протоархимандрит, – слова святого Василія, який спирається на повчання Святого Письма, є актуальними на кожний день. Святий Василій є уважний, критичний і творчий відносно своєї, тогочасної культури, але його слова торкаються і нинішніх часів.

Ми перебуваємо у спільності з людьми, віддаленими від нас історично й географічно, а вона походить з дружби з Ісусом Христом, Богом з людським обличчям, який веде нас до пізнання Бога Отця, Творця і Батька всіх нас. «Тільки так, будучи відкритими до Нього, до цього Бога, Бога спільного для всіх, Отця, ми можемо побудувати справедливий і братерський світ» – підсумував о. Ґенезій і побажав усім цієї відкритості, яка допоможе кожному жити в Бозі й допомагати в цьому іншим, у вірі, надії, з любов’ю.

Наприкінці Святої Літургії отці, які брали в ній участь, у молитві висловили вірність своїм обітам, які складали у Василіянському Чині, і рішуче прагнення якнайкраще служити Богові надалі та помолилися про Божу допомогу у вірному їх виконанні. Після закінчення Святої Літургії відбулося благословення ікони святого Василія Великого. Цю мозаїку, завдяки спонсорській пожертві Преосвященного владики Іринея Білика, ЧСВВ, каноніка Папської ‎базиліки Санта Марія Маджоре, виготовив до ювілею 400-ліття Василіянського Чину брат Анастасій Смерека, ЧСВВ, з Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні, випускник мистецької школи при Осередку вивчення східнохристиянського мистецтва імені Еціо Алетті в Римі, «Centro Aletti», який є філією Папського Східного Інституту.

З нагоди празника святого Василія в монастирі Головної Управи відбувся святковий обід, на якому, крім отців і братів Римської василіянської обителі, були присутні Преосвященні владики Діонісій Ляхович та Іриней Білик, працівник Конґреґації для Східних Церков монс. о. Ярослав Карп’як, мати Протоархимандриня Дія Стасюк та сестри з дому Головної Управи Сестер Чину Святого Василія Великого, Генеральна настоятелька мати Тереза Слота та сестри з дому Головної Управи Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, Настоятелька дому святої Софії, що біля церкви святих Сергія і Вакха, с. Ріта Балдо, Настоятелька адміністратури в Україні с. Даліла Шмигельська та інші сестри Згромадження Катехиток Святої Анни, працівниця Радіо Ватикану п. Тетяна Шуфлин, отці василіяни з Папської Української Колегії Святого Йосафата: ректор о. Луїс Касіян, віце-ректор о. Теодосій Грень і духовник о. Роберт Лисейко, – а також автор ювілейної ікони святого Василія Великого брат Анастасій Смерека, ЧСВВ, який з цієї нагоди приїхав у Рим з України, де проживає в Улашківському василіянському монастирі.

Під час обіду о. Протоархимандрит вручив владикам Діонісію та Іринею, о. монсиньйору Ярославу, о. ректору Луїсу, Настоятелькам м.  Дії, м.  Терезі та с. Ріті, бр. Анастасію та п. Тетяні ювілейні медалі 400-ліття Василіянського Чину Святого Йосафата.

Після закінчення обіду під час відвідин монастирської церкви усі заспівали пісню на честь святого Василія Великого та мали можливість побачити ікону-мозаїку цього святого, виготовлену до Ювілею 400-ліття Чину, і помолитись перед нею.

Джерело: osbm.info

Фото: о. Єфрем Кончак ЧСВВ

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Наш відеоканал Youtube

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції