Smaller Default Larger

Зустріч у Місії «Постуляційний центр УГКЦ», присвячена особі о. Христофора Миськіва, ЧСВВ

 

У п’ятницю 18 серпня 2017 року у Місії «Постуляційний центр беатифікації й канонізації святих УГКЦ» у м. Львові відбулася зустріч персоналу Місії із сестрами Мирянського інституту Катехиток Пресвятого Серця Христового з м. Прудентополя (Бразилія), предметом якої було обговорення кроків до прослави на землі світлої пам’яті о. Христофора Миськіва, ЧСВВ, родом з Славонського Броду, Хорватія, який довгі роки працював у Бразилії та був співзасновником цього Мирянського інституту.

Біографічна довідка


Отець Христофор Гавриїл Миськів народився 19 травня 1905 року. Батьки, Гавриїл і Катерина, походили з Галичини. У 1895 р. емігрували у Хорватію в пошуку кращих умов для хліборобської праці, саме у тих часах, коли Галичина і Югославія, до якої належала Хорватія, входили у склад Австро-Угорської імперії.

27 вересня 1921 року Гавриїл Миськів вступає на новіціят до монастиря Отців Василіян у Мукачеві, Закарпатська Україна, і під час облечин бере чернече ім’я Христофор. Після завершення духовно-аскетичного виховання та богословського вишколу приймає у празник Різдва Матері Божої, 21 вересня 1932 року, пресвітерські свячення.

З розпорядження настоятелів у вересні 1939 року о. Христофор приїхав до Бразилії, де розпочав інтенсивну і душпастирську працю, зокрема у Прудентополі, при парафії святого Йосафата. Тут організовує гуртки Апостольства Молитви, групи Молитви за Україну і Марійські Дружини. Він проповідує місії та реколекції для молоді, організовує курси для вишколу катехитів. Був викладачем у Семінарії святого Йосифа та співпрацівником редакції газети «Праця», а зокрема журналу «Український Місіонар у Бразилії», який виходив раз у місяць. Виконував служіння ігумена і викладача філософії для василіянських студентів в Іваї та Куритибі. Упродовж довгих років виконував уряд прокуратора та економа Провінції Василіянського Чину у Бразилії. Душпастирював в Аргентині та Парагваї.
У період, коли державною владою країни були заборонені релігійні практики, обрядові й культурні традиції різних етнічних груп, які поселилися у південній Бразилії, у мові їхніх батьків і дідів, у 1940 році, о. Христофор заснував Мирянський інститут Катехиток Пресвятого Серця Христового. Членкинь цього Інституту о. Христофор посилає до різних церковних спільнот, де вони смиренно виконують євангелізаційну та викладацьку працю по школах.

 

 

Останні роки свого життя, будучи вже хворим, о. Христофор провів у Прудентополі, у затишші монастиря Отців Василіян, на молитві, жертвуючи Господеві свої терпіння і обмеження. Після відданого і чеснотливого життя та труду на Божій ниві, 7 червня 1973 року Господь покликав його до свого Царства. Похований блаженної пам’яті о. Христофор Миськів, ЧСВВ, на монастирському цвинтарі у Прудентополі.

На закінчення проповіді при похороні Преосвященний владика Єфрем Кривий, єпарх Куритибський УГКЦ, сказав: «Сьогодні ми можемо сміло проголосити о. Христофора «Апостолом Христового Серця»! ».

Подано за інформацією із сайту Місії «Постуляційний центр беатифікації й канонізації святих УГКЦ»

* * *

Заохочуємо молитися до Господа Бога за прославу серед святих о. Христофора, просячи, за його заступництвом, потрібних ласк для життя у Божій благодаті.

«Господи Боже, який був джерелом натхнення, сили і пастирської любові отця Христофора в його турботі про релігійне виховання дітей і молоді та про збереження і зріст скарбу віри, дай мені, благаю, за його заступництвом, допомогу й ласку <...>, про яку в тебе гаряче прошу».

Якщо Ви особисто знали о. Христофора чи чули розповіді очевидців про його чесноти, приклад життя або Вам відомо про отримані ласки чи оздоровлення за його заступництвом, ласкаво просимо повідомляти Місію «Постуляційний центр беатифікації й канонізації святих УГКЦ» у м. Львові, за адресою:

пл. Соборна, 3а, 79008 Львів, Україна
e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
missiopc.blogspot.com
missiopc.org.ua
тел. +38 (22) 235 46 89

 

http://osbm.info

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Наш відеоканал Youtube

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції