Smaller Default Larger

Вказівки щодо Великодня в умовах пандемії

 

Рекомендації для єпископів і душпастирів оприлюднили Конгрегація Божественного Культу й дисципліни Святих Таїнств і Конгрегація для Східних Церков.

Ватиканський прес-центр поширив документи двох ватиканських відомств, компетентних у сфері літургії, звершуваної в католицькій Церкві, що містять вказівки та рекомендації щодо проведення богослужінь Страсного Тижня та Великодня в умовах обмежувальних заходів, впроваджуваних з метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

 

  • Конгрегація Божественного культу й дисципліни Святих Таїнств

У підписаному 25 березня 2020 році Декреті Конгрегації Божественного культу, розпорядження якої стосуються Церкви латинського обряду, зазначається, що «беручи до уваги швидкий розвиток епідемії Covid-19 та зауваження, отримані від єпископських конференцій», це відомство приготувало оновлення до загальних вказівок, даних єпископам у попередньому декреті від 19 березня.

В документі зазначається, що оскільки дату святкування Пасхи не можна перенести, «в країнах, уражених хворобою, де впроваджені обмеження щодо згуртування та переміщення людей, єпископи та пресвітери відслужать обряди Великого Тижня без участі люду в належному місці, уникаючи співслужіння та пропускаючи обмін знаком миру». Вірних слід попередити про початок цих богослужінь, щоб вони могли єднатися з ними з власного помешкання. Підкреслюється, що «можуть стати в нагоді засоби віддаленої комунікації в прямому ефірі, не в записі», наголошуючи на важливості «присвячувати достатньо часу молитві», особливо цінуючи Літургію Годин. Єпископські конференції та окремі дієцезії заохочується приготувати відповідні посібники, покликані допомогти особистій молитві чи в колі сім’ї.

Далі йдуть зауваги щодо конкретних днів і богослужінь. Спогадування Господнього входу в Єрусалим у Квітну Неділю слід відслужити всередині сакральної будівлі, застосовуючи другу форму, передбачену Месалом, у катедральних храмах, і третю – в парафіяльних та в інших місцях. Щодо Меси посвячення мира, єпископські конференції уповноважені перенести її на інші дати.

Під час Святої Меси «Господньої Вечері» у Великий Четвер пропускається обряд вмивання ніг, що є факультативним, а після її завершення, пропускається процесійна хода, а Найсвятіші Тайни залишаються у кивоті. Священикам цього дня надається виняткова можливість відслужити Святу Месу в належному місці без участі люду. Під час молитви вірних у Велику П’ятницю єпископи повинні подбати про приготування особливих намірів за хворих, померлих і людей, що перебувають в стані розгубленості, а вшанування хреста поцілунком обмежується лише служителем.

Пасхальне чування буде відслужене виключно в катедральних і парафіяльних храмах; під час “Літургії Хрищення” відбудеться лише відновлення хрищальних обітниць.

Для семінарій, колегій монастирів і чернечих спільнот будуть приготовані окремі вказівки. Різні прояви народної побожності й процесії, що збагачують дні Страсного Тижня й Пасхального Тридення, на розсуд дієцезального єпископа, можна перенести на інші придатні дні, наприклад, 14 і 15 вересня.

 

  • Конгрегація Східних Церков

Вказівки щодо пасхальних богослужінь приготувала також Конгрегація для Східних Церков, заохочуючи, насамперед, Глав Церков sui iuris видати розпорядження, відповідно до заходів, впроваджених цивільною владою з метою запобігання поширенню заражень, узгоджуючи їх також з іншими християнськими Церквами, католицькими й некатолицькими, які діють на цій території.

«З огляду на пасхальні святкування згідно з відповідними календарями, враховуючи розмаїття обрядових традицій, неможливо видати єдине розпорядження, спроможне охопити всі звичаї, що існують в кожній Церкві свого права. Водночас, здається слушним поділитися наступними рекомендаціями», – читаємо в документі, який розглядає деякі загальні аспекти.

Зазначається, що свята повинні відбуватися в дні, передбачені літургійним календарем, з відповідними богослужіннями, які буде можливим провести та транслювати, щоб вірні могли брати в них участь зі своїх помешкань. Слід врахувати необхідні пристосування, що стосуються обмеженої кількості літургійної прислуги. Слід пропустити ті частині богослужінь, проведення яких передбачає літургійні чинності поза храмом.

Радиться нагадувати вірним про цінність особистої та родинної молитви, яка є «автентичною церковною молитвою», що в актуальному контексті стає «важливим засобом передавання віри». Слід приготувати посібники, які допомагатимуть пояснювати значення обрядів, які за звичайних умов були б відслужені в храмах.

Щодо посвячення святого мира яке звершується в деяких Церквах свого права у Великий Четвер, це богослужіння можна перенести на іншу дату. У Велику П’ятницю молитву навколо хреста та Христового гробу, звершувану наодинці чи в сім’ї, варто збагатити літургійними текстами, призначеними на цей день. У ніч Пасхи слід заохотити сім’ї, зокрема, й за допомогою святкового передзвону, зібратися на читання Євангелії про Воскресіння, запаливши свічку та проспівавши тропарі й типові пісні, притаманні кожній традиції, які вірні часто знають напам’ять. Заплановані хрищення, передбачені на Пасху, переносяться на іншу дату.

Врешті, в контексті того, що не всі матимуть можливість приступити перед Пасхою, згідно зі звичаєм, до сповіді, Конгрегація заохочує душпастирям радити вірним «проказування деяких покаянних молитов, якими багата східна традиція», які слід проказувати зі скрушеним серцем.

 

25 березня 2020

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ Ватикан

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції