Smaller Default Larger

АНОНС: Відкриття Новіціяту Отців Василіян у Провінції Св. Миколая в Україні

 

28 лютого (неділя) 2021 р. Б., у Василіянський Провінції Св. Миколая, в рамках Ювілейного року, відбудеться офіційне відкриття Новіціяту (школи монашого життя), осідком якого став Боронявський монастир Отців Василіян (с. Бороняво, Хустський р-н., Закарпатська обл.).

Датою відкриття є день, коли 100 років тому, Василіяни урядово відкрили реформований Новіціят в Мукачівському монастирі, розпочавши тут реформу монашого життя в Закарпатській Провінції.

Відновлення Новіціяту у Провінції піднімалося ще з 2008 року, коли було відновлено Провінцію Св. Миколая. Ця справа розглядалася на Провінційних Капітулах 2009, 2012 та 2016 рр. і проходила належні підготовки. У 2020 р. справа відновлення Новіціяту стала постановою Провінційної Капітули. Внаслідок цього, після відповідних узгоджень на рівні Василіянського Чину Св. Йосафата, Всесвітліший Отець Протоархимандрит Ґенезій Віомар ЧСВВ, своїм Декретом (від 15.10.2020), на прохання Протоігумена Провінції о. Франціска Ониська ЧСВВ (від 27.07.2020), відновив діяльність Новіціяту в Провінції та заснував його новий осідок.

Відтак, на прохання Протоігумена Провінції, Отець Протоархимандрит затвердив Вчителя новиків, який був призначений в Провінції.

Таким чином:

новим осідком Новіціяту став Боронявський монастир Благовіщення Пречистої Діви Марії (с. Бороняво, Хустський р-н., Закарпатська обл.);

новопризначеним Вчителем новиків став о. Кипріян (Богдан) Зейкан ЧСВВ.

Разом з цим було визначено дату урочистого та офіційного відкриття Новіціяту: 28 лютого (неділя) 2021 р. Б. у Боронявському монастирі Отців Василіян.

 

Програма відкриття:

11:00 – Урочиста Божественна Літургія

  • Виголошення декретів про заснування осідку Новіціяту та призначення Вчителя новиків
  • Історична довідка

 

Очолить Літургію Протоігумен Провінції Св. Миколая о. Франціск Онисько ЧСВВ, у співслужінні з новопризначеним Вчителем новиків та ієромонахами Василіянами.

Зокрема очікується участь у цьому відкритті Протоігумена Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Йоана Школика ЧСВВ, Ректора Василіянського Інституту о. Пантелеймона Трофімовима ЧСВВ разом з братами студентами, які співатимуть Літургію, Ігумена та Вчителя новиків Крехівського новіціяту о. Володимира Маланюка ЧСВВ разом з братами-новиками та інших запрошених ієромонахів.

 

З моменту відкриття Новіціяту оголошується можливість вступити до Василіянського Чину на Закарпатті і пройти тут початкову чернечу формацію, яка продовжується навчанням у духовних навчальних закладах як в Україні так і за кордоном.

 

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції