Smaller Default Larger

Святкування празника Різдва Господа нашого Ісуса Христа в монастирі Головної Управи ‎Чину в Римі

 

Святкування Христового Різдва в монастирі Головної Управи Василіянського Чину Святого Йосафата в Римі розпочалося в суботу 24 грудня урочистою відправою Великого Повечір’я з Литією, яке відслужив Протоархимандрит о. Ґенезій Віомар (згідно з уставом, молитва царських часів була у п’ятницю, попереднього дня, а в суботу вранці – Свята Літургія Йоана Золотоустого). Крім спільноти отців василіян у спільній молитві взяли участь сестри Чину Святого Василія Великого з монастиря їх Головної Управи та спільноти при соборі Святої Софії в Римі, а також деякі інші гості. Після молитви, попрощавши гостей, монастирська спільнота мала святу вечерю, а по її закінченні дехто із братів взяв участь в урочистій Святій Месі, яку відслужив у базиліці Святого Петра Папа Франциск.

У сам день празника, 25 грудня, монаший хор обителі співав Святу Літургію на Радіо Ватикану, яку відслужив Намісник монастиря о. Маврикій Попадюк, ЧСВВ, Головний економ Чину.

У монастирській церкві Христа Царя Свята Літургію о 7:30 служив, разом з іншими священиками, о. Володимир Маланюк, ЧСВВ, а головною подією стала урочиста Божественна Літургія о 10 год., яку очолив Преосвященний владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, Апостольський візитатор українців ‎греко-католиків в Італії та Іспанії. Перед початком цієї Святої Літургії Василія Великого хор напереміну із священиком заспівав «З нами Бог» із Великого Повечір’я, надаючи богослуженню словами з пророцтва Ісаї урочистого різдвяного настрою.

Святу Літургію з владикою співслужили о. Протоархимандрит Ґенезій Віомар, Генеральний вікарій о. Йоанікій Чверенчук, Головний радник о. Діонисій Заведюк та диякон Валентин Федишин.

На початку своєї проповіді Владика Діонісій привітав усіх учасників цієї Літургії зі святом Христового Різдва за григоріянським календарем і зосередив увагу всіх на події, яку переживаємо в цей день. Він наголосив на милосердній поставі Бога по відношенні до людини, поставі щедрості, якої прихід Божого Сина на землю є найвищим потвердженням. Приймаючи обставини вбогості людини, сходячи до людської мізерності, Божий Син виявляє справжню гідність свого створіння, а водночас об’являє себе самого як причину справжнього щастя й багатства людини. Оце сяйво зорі, яке вело мудреців зі сходу, а якого не бачили ні в Єрусалимі, ні у Вифлеємі, має бути видимим у нашому житті, просвічувати його, вказувати шлях до Бога. На закінчення владика побажав, щоб кожний із присутніх був відкритий на те Світло, яким є Христос, Божий Син, який став людиною задля того, щоб ми були з Ним тепер і в вічності.

Після закінчення Святої Літургії Преосвященного владику Діонісія привітав о. Протоархимандрит Ґенезій Віомар, подякував за його пастирське слово і побажав, щоб Господь Бог щедро обдаровував його своїми щедрими дарами. Потім відбулася презентація нової книжки владики Діонісія, яка тільки кілька днів тому побачила світ: «Тихі будівничі. Проповіді, роздуми та історія УГКЦ в Італії». Коротко представив зміст цієї книжки о. Порфирій Підручний, ЧСВВ, зазначаючи, що в роздумах і проповідях владики, які в цій книжці зібрані, кожний із присутніх знайде багато корисних та важливих думок, зокрема про роль жінки, матері та про тих «тихих будівничих», українських жінок і матерів, які, шукаючи кращої долі для себе і своїх сімей, приїхали до Італії, де, не без різних втрат і труднощів, змогли знайти роботу і перспективу в житті, але не забули й про духовне багатство.

Далі відбувся концерт колядок та щедрівок у виконанні чоловічого вокального квартету «Акорд» з Тернополя, Україна, з участю Володимира Футорського, Володимира Гапія, Ярослава Якимчука та Юрія Коханського. Цей колектив уперше в Італії, хоча в їхній біографії вже були турне по Іспанії, Франції, Німеччині, Польщі.

Перед початком їхнього виступу слово мала пані Наталя Філенко з Валенсії, Іспанія, яка відзначила важливість збереження своєї ідентичності українцями, які всюди, де б не були, розсіяні по різних країнах світу, бережуть та поширюють свою мову, культуру, пісню. Побажавши всім зберігати віру, надію й любов у житті, вона наголосила на тому, яке велике значення мають отакі музичні концерти, як цей сьогоднішній, які підносять на дусі і додають завзяття та нової надії слухачам.

Чудове акапельне виконання українських пісень, зокрема колядок і щедрівок, було дуже доречним до святкування Різдва Христового.

Перед і на початку Святої Літургії в монастирській церкві готувала свою програму про святкування Різдва за новим, григорянським календарем знімальна група телеканалу «1 плюс 1», для якої коротке інтерв’ю дав о. Йосафат Коваль, ЧСВВ. Як відомо, монастирська церква Христа Царя отців василіян не є парафіяльною, – бо в Римі є єдина українська парафія – при церкві святих Сергія і Вакха, – але вона є однією з трьох римських церков, відкритих для українців греко-католиків, у ‎якій кожної неділі кілька сотень вірних мають можливість взяти участь у Святій Літургії у ‎своїй мові й у своєму обряді, і поки що єдина з них, в якій дотримуються вже десятки років ‎григоріанського церковного календаря.

Після концерту владика Діонісій та учасники квартету «Акорд» були запрошені на обід, на якому, крім спільноти монастиря, був також присутній, на запрошення о. Протоархимандрита, Преосвященний владика Іриней Білик, ЧСВВ, канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре.‎

Цього святкового дня перед вечором спільнота монастиря мала честь вітати й колядників – духовника о. Роберта Лисейка, ЧСВВ, та студентів Папської Української Колегії Святого Йосафата, які завітали, підтримуючи давню українську традицію та добросусідські взаємини, щоб спільною колядою прославити новонародженого Ісуса Христа і скласти різдвяні побажання. Їхня коляда у супроводі баяна (у виконанні студента Андрія Фігурека) рознеслась дзвінкою луною по завжди тихих коридорах монашої обителі. Намісник о. Маврикій запросив їх до монастирської трапезної на частування, а потім всі, господарі й гості, перейшли до монастирської церкви, де разом колядували, а на кінець зробили спільну світлину на пам’ять.

Попрощавшись із колядниками, отці і брати василіяни обійшли з колядою цілий монастир, вітаючи один одного, почавши від о. Протоархимандрита, закінчуючи найпотрібнішим братом Марком Яворським, якого, як сказав, вітаючи, один із співбратів, навряд чи зміг би хтось замінити, адже від його праці кухаря залежить добро цілої спільноти.

О 18:30 усі молилися Велику Вечірню з Литією, яку очолив, у день своїх іменин, о. Йосиф Микитин, ЧСВВ, і в якій взяли участь, крім спільноти монастиря Христа Царя, сестри василіянки з монастиря їх Головної Управи та деякі гості.

Джерело: osbm.info

 

Проповідь Владики Діонісія Ляховича ЧСВВ

 

Частина концерту чоловічого вокального квартету «Акорд» 

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Наш відеоканал Youtube

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції