Smaller Default Larger

Ювілейні святкування у Погінському монастирі

 

На свято Успіння Богородиці Марійський духовний центр у с. Погоня святкував храмове свято і ряд важливих річниць, які пов’язані з 400-літнім ювілеєм ЧСВВ, 800-літтям монашого життя на цих теренах та 100-річчю від дня народження ісповідника віри владики Софрона Дмитерка.

Архиєрейську Літургію очолив владика Володимир Війтишин, Архиєпископ і митрополит Івано-Франківський у співслужінні з Протоігуменом Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоаном Школиком, ЧСВВ, настоятелями, ієромонахами Василіянського чину та священнослужителями з прилеглих околиць.

У своїй гомілії, розповідаючи про свято Успіння, Архиєрей вказав, що у ньому відбивається уся традиція і віра перших століть Церкви. Саме Богородиця зберегла до кінця свого життя вірність Божій волі. «В ній ми знайшли дорогу до неба» - зазначив проповідник. Крім того, митрополит Володимир сказав до присутніх, що завдяки молитві Богородиця буде до кінця нашого життя перебувати з нами. «Віримо, що Божа Матір з нами, а через неї і її син Ісус Христос». Архиєрей наголосив, що сьогоднішнє Богородичне свято пригадує, що небо є головною метою нашого життя. «Для цього Богомати є нашим дороговказом» - нагадав проповідник.

Далі, згадуючи про реформу монашества Київської митрополії на капітулі у Новгородовичах 1617 року владика зазначив, що ця подія «вказує на мудрість і далекоглядність митрополита Рутського і учасників першої капітули». При цьому Архиєрей зацитував слова митрополита Йосифа Велямина Рутського, які відображають мету реформи монашества Київської митрополії.

 

 

Після Божественної Літургії митрополит Володимир привітав усіх присутніх зі святом. А протоігумен о. Йоан Школик, ЧСВВ розповів про ювілейні події, які Погінський монастир сьогодні святкує. Крім храмового свята і Ювілею 400-ліття ЧСВВ цей паломницький центр згадує, що 800 років тому була зафіксована перша згадка про монаший подвиг на цьому місці. Цього ж року минає 100 років від дня народження блаженної пам’яті владики Івано-Франківського Софрона Дмитерка, який також був ченцем василіянином. Протоігумен подякував настоятелю Погінського монастиря о. Никодиму Гуралюку, ЧСВВ за його вклад у розбудову святині та збереження пам’яті славних співбратів по Чину. Крім того, о. Йоан виокремив вклад о. Володимира Пальчинського, ЧСВВ, який передає наступним поколінням свідчення активної діяльності ченців, які в період підпілля УГКЦ зуміли вистояти та зберегти віру. Натомість о. Володимир подарував настоятелю монастиря о. Никодиму ювілейні монети, присвячені пам’яті владики Софрона Дмитерка.

Після привітальних слів усі вирушили на відпустову площу, де митрополит освятив пам’ятник ісповіднику віри і своєму попереднику владиці Софрону Дмитерку. Було запрошено також родичів владики Дмитерка, які розповіли про маловідомі факти, що свідчать про переслідування Архиєрея та добро, яке зробив цей ісповідник віри. Завершились святкування концертом духовної музики, яка лунала з уст талановитого священика о. Вітольда Левицького.

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити