Smaller Default Larger

Празник Преображення Господнього в Малоберезнянському монастирі

 

18-19 серпня 2015 р., у Василіянському монастирі в Малому Березному, відбулися відпустові святкування празника Преображення Господнього.

Цього року в це свято, Отці Василіяни відзначили 25 річницю відновлення діяльності Малоберезнянського монастиря.

В Навечір’я празника відбувся концерт релігійної пісні, була відслужена Велика Вечірня, а по Чернечій горі пройшла Хресна хода з духовними роздумами, які виголосив о. Ніканор Ситар ЧСВВ, після чого на відпустовій площі молодь провела нічні чування.

Святкову Божественну Літургію на Преображення Господнє очолив Протоігумен Провінції Святого Миколая о. Павло Райчинець ЧСВВ, у співслужінні з Провінційним Радником Словацької Провінції Свв. Кирила і Методія о. Полікарпом Яцошем, Деканом Великоберезнянського Деканату МГКЄ о. Василем Данилашом та Парохом Святомихайлівського храму у с. Чабанівка о. Іваном Стецьо.

Під час Літургії, Чернець Провінції Святого Миколая, бр. Еммануїл Хмара ЧСВВ, відновив тимчасові обіти Убожества, Чистоти і Послуху у Василіянському Чині Святого Йосафата.

У своїй проповіді, о. Василь Данилаш відзначив, що протягом років відновлення своєї діяльності, завдяки праці Отців і Братів, що тут проживали й проживають, Малоберезнянський монастир став «місцем Преображення Господнього» і перебуваючи на цій чернечій горі ми можемо сказати подібно як Апостол Петро під час Господнього Преображення на горі Тавор: „Добре нам тут бути” (Мт. 17, 4).

О. Василь звернув увагу, що ми повинні поставити собі також питання, чи добре нам бути на нашій землі, у нашій Державі, адже ми покликанні Богом теж і до земного життя.

Не так давно люди з наріканнями казали: «Що нам дала Україна?». Боляче чути такі висловлювання, адже як ми можемо питати: «Що нам дала наша мати?». А Батьківщина, це ніщо інше, як мати. Любити свою Батьківщину лише за те, що вона нам дала, це те саме, що любити свою матір лише за матеріальні вигоди.

Однак зараз, попри різні труднощі і проблеми, відбулося значне «преображення» нашого народу і значний духовний поступ, який надалі залежить від кожного з нас.

Після Літургії, Протоігумен склав подяку священнослужителям, сповідникам і всім вірним, що прибули на це свято, а також поблагословив та освятив фрукти й овочі, які вони з собою принесли.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції