Smaller Default Larger

Вшанування пам'яті блаженного єпископа Пряшівського Павла Ґойдича, ЧСВВ


22 вересня 2011 року в Українському католицькому університеті відбулася Міжнародна наукова конференція, присвячена вшануванню пам’яті блаженного єпископа Пряшівського Павла Ґойдича та митрополита Філадельфійського Константина Богачевського.

 


На конференції  виступили українські, словацькі та американські вчені, серед яких о. Петер Штурак (Пряшів), Марта Богачевська-Хом’як (Вашингтон), Володимир Фенич (Ужгород), Ліліана Гентош (Львів) та інші науковці.

Метою конференці було насамперед у сьогоднішньому контексті донести до ширшої громадськості усвідомлення, що Греко-Католицька Церква існує не лише в Україні.

«Ситуацію Церкви в Словаччині на конференції ми детально проаналізували, оскільки мали кількох гостей, які представляли українську меншину та власне словаків, що водночас належать до Словацької Греко-Католицької Церкви. І мені здається, що для багатьох тут, в Україні, це є абсолютно невідома сторінка не лише історії, а й сучасності»,  – сказав проректор з наукової роботи УКУ Олег Турій.

На конференції  виголосили декілька доповідей, присвячених контексту України, Галичини та еміграції. «Завдяки участі Марти Богачевської-Хом’як та Ліліани Гентош, – зазначив п. Олег Турій, –  можна було заглибитися в історію становлення церковних структур за океаном, які ми сьогодні дуже часто й дуже цинічно трактуємо як джерело пожертв для України, хоча повинні розуміти, що побудова життєздатних церковних інституцій, яку вдалося виконати нашим землякам далеко від рідної землі, – не менш важливе завдання, ніж розбудова церковних структур в Україні сьогодні».


У рамках культурно-наукової програми відбулися ще такі заходи:

- Посвячення меморіальної дошки митр. Константина Богачевського в родинному селі Манаїв Зборівського р-ну Тернопільської області 18 жовтня 2011р.

- Виступи Піддуклянського художнього народного ансамблю (Пряшів, Словаччина), художній керівник – Володимир Марушин (Львів, 20 вересня; Тернопіль, 23 вересня)

- Концерт Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова», диригент – Адріан Бриттан (США), фортепіано – Лідія Артимів (США) – Львів, 21 вересня 2011р.

- Відкриття виставки документів Центрального державного історичного архіву України у Львові на вшанування пам’яті бл. єпископа Павла Ґойдича – Львів, 21 вересня 2011р.

Джерело: ucu.edu.ua

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції