Smaller Default Larger

Відбулась 1-ша міжстанична зустріч УПЮ “Дзвін Карпатської України”

 

16-17 березня в 2019 р. в м. Хуст відбулась перша міжстанична зустріч УПЮ “Дзвін Карпатської України 2019”. Зустріч присвячена 80-літтю Карпатської України та 145 років від дня народження Президента Карпатської України о. Августина Волошина.

У зустрічі взяли участь пластуни зі Станиць Берегово, Мукачево, Ужгород та Хуст. Також було 13 гостей – скаутів з Пряшева (Словаччина). Всього в Зустрічі взяло близько сотні учасників.

Комендантом зустрічі був пл.сен. Василь Карабин, ЦМ, бунчужним – пл.сен. Юрій Сарваді, ЦМ, писарем – пл.сен. Андрій Ребрик, ЦМ. Від станиць – пл.сен. Людмила Лівак (Ужгород), ст.пл.прих. Ігор Гуледза (Мукачево), ст.пл. Орест Гринишин, ЛЧ (Берегово).

В рамках міжстаничної зустрічі відбулось дуже багато заходів. Зокрема, після відкриття Зустрічі, пластуни відвідали виставу “Останнє танго в Хусті” Закарпатського обласного театру драми та комедії, взяли участь в екскурсії шкільним музеєм ЗОШ №1 м. Хуст ім. Августина Волошина. Тут же була презентована й фотовиставка “Пласт в Карпатській Україні” (проект – 100krokiv.info та 1939.in.ua).

Відтак всі учасники були поділені на команди і взяли участь у тереновій грі містом. Серед завдань гри – записати кілька відео у пересічних мешканців міста що вони знають про Карпатську Україну, зробити селфі на фоні історичних і пам’ятних місць, відправити паперового листа про результати Сойму представникові Уряду Карпатської України у Празі, “нелегально” перетнути румунський кордон, тікаючи від угорської окупації, знайти за координатами, зашифрованими в qr-коді могилу визначного українця – Микола Аркаса тощо.

Увечері, 16 березня 2019, пластуни пройшли у пам’ять загиблих пластунів маршем зі смолоскипами на Хустський замок, а після того провели ватру “Карпатська Україна”.

У неділю, 17 березня 2019, пластуни відвідали меморіал “Красне поле”. Спільно з о. Еміліяном Гавеєм, ЧСВВ провели панахиду за загиблими січовиками, а солдати 128-мої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади дали урочистий залп.

Тут же відбулось урочисте складання Пластової Присяги ст.пл. Іштвана Удута, пластунів-прихильників Ірини Григи, Івана-Романа Сарваді та Крістіана Браєра.

Повернувшись до м. Хуст о. Емеліан, ЧСВВ разом з усіма учасниками зустрічі освятив меморіальну дошку пластунові Олександру Блистіву, що встановлена на фасаді ЗОШ № 1 м. Хуст ім. А. Волошина.

Бунчужний акції пл.сен. Юрій Сарваді:

Це дуже приємно, що цими вихідними пластуни Закарпаття провели в Хусті акцію “Дзвін Карпатської України”, що приурочена до знаменної дати та дня народження Августина Волошина. У програмі зустрічі були пізнавальні екскурсії, вшанування пам’яті визначних діячів, відвідування історичних місць та споруд, а також цікавий квест і вистава “Останнє танго в Хусті” (рекомендую). Важливим елементом програми була також і Божественна Літургія. До речі, пластуни Берегова взяли активну участь у зустрічі, то ж сподіваємось, що це дасть їм додатковий імпульс до росту!

У рамках Зустрічі було видано та презентовано Альманах Пласту Карпатської України «Не зломимо своїх присяг» (“Книгозбірня ім. «Примруженого Ока» ч.1”), упорядник Альманаху – Іван Гоменюк, куратор проекту Книгозбірні – Андрій Ребрик.

Додамо також, що на Регіональній філателістичній виставці “Ужгород, 88008, 15–18.03.2019” експозиція Володимира Гоменюка “Пласт в Карпатській Україні” отримала бронзову нагороду.

Захід відбувся також за підтримки Управління молоді і спорту Закарпатської ОДА.

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції