Smaller Default Larger

25-та Міжнародна проща Вервиці за єдність Церкви та мир в Україні

 

Минулої неділі у відпустовому Богородичному центрі неподалік Івано-Франківська – Погоні – відбулася вже XXV Міжнародна проща Вервиці за єдність Церкви та мир в Україні, збереження християнських цінностей.

Унікальну базиліку у відпустовому місці на Прикарпатті, у якій майже сотня зображень Богородиці і чудотворна ікона, щороку відвідує тисячі прочан.

Перша проща пройшла тут 2006 року, а з 2010 року вона відбувається щорічно.

«Погоня розміщена у своєрідному центрі для сусідніх областей – до кожної приблизно однакова відстань, – розповідає власкору РІСУ колишній ігумен Погінського монастиря отців-василіян отець Никодим Гуралюк. – Тому, звичайно, завжди маємо дуже багато паломників. Хоча до нас увесь час прибувають прочани і з різних куточків України і з-за кордону».

В рамках цьогорічної прощі, яка проходила протягом двох днів 10-11 жовтня, відбулися Архиєрейські Літургії, богослужіння, культурно-мистецькі, духовні програми за участі єпископів УГКЦ – Василя Тучапця, Василя Івасюка та архиєпископа Івано-Франківського Володимира Війтишина.

В богослужіннях також взяли участь Протоігумени Українських Провінцій Отців Василіян: о. Йоан Школик ЧСВВ (Провінція Найсвятішого Спасителя) та о. Франціск Онисько ЧСВВ (Провінція Св. Миколая / Закарпаття), разом з Настоятелями та Ченцями з різних монастирів.

До прощі готували базиліку Успіння Пресвятої Богородиці і головний храм Погінської Богородиці.

Базиліка по-своєму унікальна, бо у ній є майже сотня зображень Діви Марії.

Отець Гуралюк, який зібрав таку унікальну колекцію святинь, каже, що не любить ніяких повторень, а хотів би створювати щось індивідуальне і неповторне. Тому, зізнається – нікому не дає використовувати свої ідеї в побудові церкви і її оздобленні, хоча з проханнями повторити щось подібне і надати архітектурні розробки до нього зверталися неодноразово.

«У нашому головному храмі, який добудували і освятили у 2013 році, мали бути зображення Богородиці, які є на чудотворних іконах в усіх країнах світу, – ділиться отець Никодим. – Саме таким було моє бачення: Єрусалимської, Вифлеємської, Остробрамської, Ченстоховської, Холмської, Іверської і ще багатьох. І вони уже є у нас. Ці святині випромінюють неймовірну благодать і тепло – це може помітити кожен, хто буває у храмі».

Ікони до Погоні збирали у різних куточках України і світу – самі священики, деякі дарували прочани.

Зараз, окрім святинь з України та світу, планується поповнити колекцію головних ікон з церков архиєпархій УГКЦ.

Також у Погінській базиліці є унікальні іконостаси. В соборі Погінської Богородиці – вишиваний. Виконаний в техніці, яка відтворює двостороннє зображення. «Мені заперечували буквально усі – такого не може бути, бо такого ніхто ніколи не робив, – розповідає отець Гуралюк. – Зате тепер захоплюються. А я під час богослужіння, перебуваючи у святилищі, відчуваю особливе світло, тепло і серце наповнюється особливою енергією, Божою присутністю і милістю, якими хочеться ділитися».

На освячення чекає ще один іконостас в Погінському духовному комплексі у храмі Цариці Вервиці – відреставрований двохсотлітній.

Як стверджує настоятель Погінського монастиря отців-василіян отець Роман Мельник – тут ще багато роботи – обитель відновлюється і розбудовується, адже стає щораз відомішою і популярнішою серед вірних, прочан, які завжди знаходять тут благословення, духовну наснагу і чимало з них отримують свідчення чудес Погінської Богородиці.

 

 

 

*******

 

 

*******

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції