Smaller Default Larger

Вшанування Св. Андрія та відкриття Ювілейного року Св. Йосафата у Василіянській парафії у Львові

13 грудня 2022 року в церкві святого Андрія у Львові, в якій служать отці Василіяни, відбулося храмове свято.

Йому передували триденні реколекції, які провів о. Роман Шуп’яний, ЧСВВ, який поділився роздумами над думками Блаженнішого Любомира Гузара. У навечір’я свята вечірню з Литією очолив парох о. Михайло Лучків, ЧСВВ. У саме свято відбулася урочиста Свята Літургія, яку очолив Протоігумен Провінції отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні о. Йоан Школик, ЧСВВ.

Святкову проповідь виголосив о. Ігнатій Москалюк, ЧСВВ, ігумен монастиря святого Володимира Великого у Херсоні. Він наголосив, що протягом наступного року в нашій Церкві ми відзначаємо рік святого священномученика Йосафата, адже у 2023 році минає 400-ліття його мучеництва. З цієї нагоди Апостольська столиця надала повний відпуст для всіх, хто братиме участь у Божественній літургії у василіянських монастирях та виконає звичайні умови для отримання відпусту. Святий Йосафат насамперед своїм життям подавав приклад ним потягав людей на шлях Спасіння. Християни покликані наслідувати Христа, подаючи насамперед особистий приклад.

Херсон одним з перших потрапив в окупацію, вже на четвертий день повномасштабної агресії росії. Протягом тривалих місяців життя і служіння в умовах окупації, разом із братом Піо Франішиним, ЧСВВ, ченці всіляко намагалися допомагати людям, які залишилися в місті. Прийшов час, що в монастирі та місті не було електроенергії, а тому і тепла, і водопостачання, протягом 26 днів. Було дуже важко, але українці витримали. Надзвичайно важливо пам’ятати всім, що ми можемо багато витерпіти, але головне не втратити свободу. Тому українцям, які далеко від фронту, найважливіше не нарікати, пам’ятати про тих, які терплять ще більше, а особливо про наших захисників.

На святкування прибуло багато гостей, зокрема отці Франциск Онисько, ЧСВВ, Протоігумен Провінції святого Миколая на Закарпатті, Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ, ректор Василіянського інституту філософсько-богословських студій, Володимир Маланюк, ЧСВВ, магістр новіціяту в Крехові, Провінційний вікарій та економ Веніямин Чернега, ЧСВВ, радники протоігумена Йосиф Кралька, ЧСВВ і Павло Федусів, ЧСВВ, численні отці та браття з василіянських монастирів, священнослужителі парафії святого Андрія, єпархіяльне духовенство та інші гості.

Наприкінці святкувань Провінційний вікарій о. Веніямин Чернега, ЧСВВ, очолив урочисту Благальну пісню, а о. Йоан Школик уділив присутнім Апостольське благословення та повний відпуст згідно із розпорядженням Апостольської столиці. Отець парох подякував усім за спільну молитву і запросив молитися ще більш інтенсивно за всіх захисників, за всіх страждаючих, а особливо за перемогу і свободу. У важкий воєнний рік Бог дарує нам святого священномученика Йосафата як приклад і великого заступника нашого народу.

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції