Smaller Default Larger

Пресвістерські збори в Мукачівській греко-католицькій єпархії

2

23 травня 2023 р. відбулись загальні збори священників Мукачівської греко-католицької єпархії, які проводились в Академії ім. Блаженного Теодора Ромжі у м. Ужгороді. 

*******

На початку була відслужена Божественна Літургія, яку очолив Преосвященний владика Ніл Лущак, ЧБМ, Адміністратор єпархії, у співслужінні з духовенством, яке зібралося з усієї Єпархії. Від Отців Василіян Літургію співслужив о. Франціск Онисько, Протоігумен місцевої Провінції св. Миколая. 

Після Божественної Літургії відбулись наукові доповіді. Про життя і важливість особи Олександра Духновича виступив Віктор Кічера. Наступною була доповідь про історичний греко-католицький синод у Відні, що відбувся 250 років тому. Цю тему висвітлив для присутніх о. Василь Підгірський. 

Також, з нагоди 400-річного ювілею мученицької смерті свщм. Йосафата, з доповіддю виступив магістр новіціяту, о. Кипріян Зейкан, ЧСВВ, у якій розкрив життя і служіння святого, а також заохотив наслідувати його в сучасності. Крім цього, отець, розповів про новіціят, і підкреслив, що усі священники, зокрема парохи, своїм прикладом відіграють важливу роль у зростанні покликання до монашого і священичого стану між вірними. 

Опісля, о. Франціск Онисько, ЧСВВ ознайомив присутніх з програмою ювілейних святкуваннь, які відбуватимуться цього ювілейного року у Василіянських монастирях на Закарпатті. Зокрема Протоігумен представив загальний план «Паломництва мощей св. Йосафата по парафіям Мукачівської єпархії», який був напрацьований спільно з Владикою Нілом і охоплюватиме в загальному усі деканати Єпархії. Починаючи від празника Зіслання Святого Духа у Малоберезнянському монастирі, це паломництво триватиме за участю ченців Василіян щонеділі і свята аж до празника св. свщмч. Йосафата у листопаді. В програмі цього паломництва передбачена проповідь про життя, роль та актуальність св. Йосафата, виголошена Отцями Василіянами, як також благословення мощами Святого, з уділенням вірним повного Відпусту.

 

3

4

5

9

88

12

7

6

44

8

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції