Smaller Default Larger

Відбулася прес-конференція в Мукачівському монастирі Отців Василіян

4 липня 2013 р., у Мукачівському Святомиколаївському монастирі Отців Василіян по вулиці Монастирській, 15, відбулась прес-конференція присвячена відзначенню 560-річчя написанню Мукачівської Чудотворної Ікони Богородиці.

Присутнім журналістам розповіли історію цієї Ікони, звідки вона походить та як вона опинилася у Монастирі.

За офіційним твердженням, ікона Мукачівської Богородиці походить з Греції, припускається, що з Константинополя. Висловлюються здогади про те, що вона була написана ще раніше до зазначеної на ній дати – 1453 рік. Також зауважується, що не є відомо, як вона потрапила до Риму, але тут вона зберігалася до 1926 року.

1926 року папа Пій ХІ подарував Ікону Пресвятої Богородиці Мукачівській єпархії. Розмістили цю Ікону в церкві Мукачівського Святомиколаївського монастиря отців Василіян на Чернечій горі. Чин інтронізації було проведено владикою Петром Ґебеєм, який з цієї нагоди віддав в опіку Пресвятої Діви Марії всю тодішню Мукачівську єпархію. На всі свята Пресвятої Богородиці при Василіянському монастирі відбувалися багатотисячні відпусти.

У березні 1947 р. Василіянський Святомиколаївський монастир на Чернечій горі був насильно переданий Православній Церкві. Піклуючись про долю Ікони Богородиці, ченці Василіяни вирішили передати оригінал Ікони на зберігання. І від цього моменту існування Ікони опинилося в таємниці, яку Василіяни пильно оберігали від покоління до покоління.

Як було вже зазначено, у 90-х роках XX століття, Отці Василіяни намагались повернути відібраний у них монастир в Мукачеві і заодно примістити Ікону на її старе місце. Але оскільки це було неможливо, то 1996 року вирішили перевести Чудотворну Ікону до Малоберезнянського монастиря, публічно об’явити про її існування і виставити для привселюдного вшанування.

16 липня 2009 року, в день празника Мукачівської Чудотворної Ікони, цей чудотворний образ було перенесено з Малоберезнянського монастиря Отців Василіян до новопосвяченої Святомиколаївської обителі Отців Василіян у м .Мукачеві на постійне місце зберігання.

Цей день вважається поверненням Отців Василіян до м. Мукачева, а Небесна Заступниця знову чекає своїх почитателів в Мукачівському Святомиколаївському монастирі Отців Василіян, де кожен з вірою може припасти до стіп Пресвятої Богородиці й через Чудотворний образ випросити ласки, знайти розраду у життєвих негараздах.

Ось уже четвертий рік тисячі прочан приходять на свято Чудотворної Ікони Богородиці в Мукачівський монастир Отців Василіян, щоб вшанувати Покровительку Закарпаття. Щорічно, в день свята Чудотворної Ікони, відбувається посвята Мукачівської греко-католицької єпархії під покров Пресвятої Богородиці.

Настоятель Монастиря о. Веніамин Довганич ЧСВВ розповів цікаву історію, яка трапилась з Іконою у час великого паводку на Закарпатті у 1998 році. Тоді, Ікона знаходилась у мукачівській сім’ї, люди рятувались забуваючи про власні речі. Будинок з Іконою був затоплений, але сама кімната, де вона знаходилась, виявилась повністю сухою.

560-річчя з написання ікони святкуватиметься з 13 по 14 липня.


Молитва до Мукачівської Ікони Пресвятої Богородиці

(стародавня, відновлена)

Мати Господня, Пресвятая Богородице,* Заступнице християн,* оспівуючи Тебе у Мукачівській іконі прославленій,* припадаємо до Тебе у смиренні слуги Твої.* Ти, що від віку була вибрана на Матір Христа Бога нашого,* оспівувана патріархами та пророками,* у повноті часу народила від Святого Духа правдивого Богочоловіка.*

Дівою перебуваючи у народженні, породити змогла і далі дівою залишаєшся.* Ти, що в Успінні нас не залишила, але й сьогодні вислуховуєш молитви наші,* Мати Господня зі скрушеним серцем, благаємо Тебе, вимоли у Твого Сина, Христа Бога нашого прощення наших гріхів,* та охорони нас, Царице наша, від диявольських спокус.*

Преблагословенна Діво Маріє*, поселившись ласкаво між нашим народом*, розігрій його серце вогнем Божої любові*. Утверди у святій вірі й побожності тих*, що тобі служать. Просвіти і наверни тих*, що покинули Тебе і Сина Твого.

Зберігай нас Твоїми у день суду,* та дозволь стояти перед Господом у його вічній славі,* щоб разом з Тобою,* ми могли прославляти пресвяте ім’я Тройці Єдиносущної* Отця і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас і на віки вічні. Амінь.

За матеріалами: mukachevo.net



 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції