Smaller Default Larger

Привітальне слово кардинала Петера Ердьо до східних католицьких єпископів

card erdio

 

Своє привітальне слово угорський кардинал Петер Ердьо виголосив перед східними католицькими єпископами Європи 5 вересня 2021 року в Будапешті.

Високопреосвященні та преосвященні, блаженніші владики! Шановні брати в єпископстві!

Традиція проведення щорічної Зустрічі східних католицьких єпископів Європи зародилася в 1997 році в Ніредьгазі, Угорщина. У ті роки багато Східних Католицьких Церков після довгих десятиліть переслідувань і підпільного існування ще переживали нелегкий період відродження. З одного боку, ці Церкви були багаті на героїчні свідчення мучеників та ісповідників, з іншого - їм довелося відновлювати своє інституційне та літургійне життя. Усе це відбувалося надзвичайно швидко, але не без конфліктів; у деяких країнах це були конфлікти з місцевими православними Церквами чи навіть всередині самої католицької громади. Необхідно було заново відкрити східну та католицьку ідентичність кожної Церкви, яка сьогодні називається Chiesa sui iuris. В останні десятиліття перед усіма нами, східними католиками і католиками латинського обряду, постала потреба визначення наших відносини з націями та національними культурами. В останні роки комунізму із Заходу лунали заклики, які, створювалося враження, обстоювали релігійність і національні настрої.

Ці обставини, звичайно, зумовили ослаблення комуністичного інтернаціоналізму, який принаймні офіційно хотів створити новий тип людини: соціалістичну, або, як дехто казав, радянську, людину.

Зовсім недавно, після розпаду системи, із того ж Заходу доносяться інші голоси, які кажуть, що про націю та релігію слід забути і, можливо, потрібно створити ще один - новий  - тип людини.

Наша місія пропагує не політичні течії чи моду, а самого Ісуса Христа. Він не хотів скасувати народи і нації, натомість бажав їх зробити своїми учнями. Як сказав святий папа Іван Павло ІІ в повчанні Ecclesia in Europa, нашому континенту притаманні різні національні культури, які, однак, мають міцний спільний елемент - християнство. Наша віра робить можливим не тільки мирне співіснування між народами, а й особливе братство, яке і сьогодні може єднати народи нашого континенту і послужити справжньою основою європейської ідентичності. Ця ідентичність, якщо є справді християнською, не відділяє нас навіть від народів інших континентів, бо є відкритою, однак має конкретний зміст.

Особливо радісною для мене стала можливість привітати східних католицьких єпископів в Угорщині. Наша країна справді покликана служити мостом між Сходом і Заходом. Чисельна присутність східних католиків на цьому Міжнародному євхаристійному конгресі є сильним посланням. Церква - єдина і неповторна, тому що всі ми є учнями Ісуса Христа і живимося Його Тілом, яке є справжнім духовним кормом в Євхаристії.

Просимо євхаристійного Христа, щоб ми могли стати діяльним знаком єдності та Його спасенної присутності для всього світу.

Дякую за вашу присутність!

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції