Smaller Default Larger

Послання Східних Католицьких єпископів Європи

Східні католицькі єпископи Європи, після закінчення щорічної зустрічі на тему «Євангелізація культури – інкультурація Євангелія», яка відбувалася під патронатом РЄКЄ в місті Кошіце з 17 по 20 жовтня 2013 р., звернулися до своїх вірних і до всіх людей доброї волі з посланням надії, милосердя та любові.

«Знову стверджуємо і згадуємо християнські коріння Європи, будучи глибоко переконаними в актуальності послання святих Кирила і Методія. Європейська цивілізація і культура, відірвана від спасительного Євангелія Христа, не зможе побудувати міцну людську спільноту, що базується на етичних і моральних цінностях і на сім'ї, які гарантують справедливість і мир між народами. Культура без Бога приводить людину до розпачу і до смерті. Ми пропонуємо культуру життя і надії: культуру, яка здатна обійняти людину у всіх її вимірах і породити братерство, любов, дружбу і солідарність, особливо по відношенню до вбогих, емігрантів і покинутих. Справжня культура є такою, яка включає почитання Бога, Бога, який любить людину, кожну людину, задля якої Він дав своє життя і переміг смерть своїм славним воскресінням.

Знаємо добре проблеми наших народів, кризу, через яку проходить Європа і світ, тероризм і різні військові конфлікти, політичні суперечки і расизм. Криза є не тільки економічною, але головно духовною. Ми, християни, в нашій ідентичності східних католиків, покликані бути більш автентичними свідками багатого насліддя наших отців, будучи укріпленими мучеництвом багатьох наших душпастирів і братів.

Хочемо всім з радістю та ентузіазмом голосити Добру Новину любові Бога. Ми потребуємо Бога, щоб віднайти сенс нашого буття на цій землі. Ніхто не може нести свій хрест сам, тільки з Богом і братами. Тому хочемо ствердити, що Христос не є далеко від наших діянь. Він просить мати довіру до Нього. В наших життєвих справах знаходимо в Ньому скелю, на яку можемо опертися.

Живий досвід Воскреслого Христа був джерелом завзятості християн, щоб будувати європейську культуру. Сьогодні, як і в минулому, ми, східні католицькі єпископи Європи, підтверджуємо нашу добру волю співпрацювати в побудові культури зустрічі і діалогу, що базується на правді, свободі, справедливості, повазі і толерантності.

В європейському контексті наші східні католицькі церковні спільноти і кожний вірник поокремо покликані, через Боже Провидіння, наслідувати євангелізаційну місію святих Кирила і Методія, спричиняючи внутрішнє оновлення і органічний розвиток згідно з побажаннями ІІ Ватиканського собору. В цей спосіб наші багаті традиції не залишаться якимсь монументом для споглядання та споминів, але будуть джерелом життя на зцілення європейської культури, котра щоразу більше секуляризується і стає дехристиянізованою.

Протягом нашої зустрічі ми звернули нашу увагу на драматичну ситуацію страждань наших співбратів і вірників християн на Близькому Сході, зокрема в Сирії. В єднанні зі Святішим Отцем і з місцевими єпископами, просимо, щоб був відновлений діалог з більшою рішучістю і щоб до молитов додалися політичні рішення, що базуються на справедливості і з повагою до різних релігійних спільнот призвели до припинення вогню, відкинення будь-якої форми насилля і постачання зброї, що живить війну в державі.

Через посередництво Божої Матері і святих Кирила і Методія, просимо миру нашого Господа для всіх людей континенту.»

За матеріалами: mgce.uz.ua

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.