Smaller Default Larger

«На службі Богу і українському народу»: в Ужгороді відбувся Науковий симпозіум присвячений о. Анатолію Кралицькому, ЧСВВ – відомому досліднику Закарпаття

 

11 лютого 2019 р. Б., в м. Ужгороді відбувся Науковий симпозіум під назвою «На службі Богу і українському народу», присвячений о. Анатолію Кралицькому, ЧСВВ – відомому досліднику Закарпаття, з нагоди 125-річчя його відходу до вічності.

Захід був організований Провінцією Св. Миколая Василіянського Чину Св. Йосафата у співпраці з Інститутом Історії Церкви МГКЄ, Інститутом Історії Церкви УКУ та Ужгородським Національним Університетом.

З цієї нагоди у залі Вченої Ради УжНУ, де відбувався симпозіум, зібралися ченці-василіяни, історики, науковці, письменники, культурні діячі та зацікавлені особи.

 

Найперше із вступним та привітальним словом до учасників звернувся Секретар Василіянської Провінції Св. Миколая – о. Франціск Онисько, ЧСВВ, висловивши кілька напрямних думок стосовно постаті о. А. Кралицького, які виникли при організації цього заходу, а також заохотивши присутніх до нових досліджень і починань у цій сфері.

 

Опісля були виголошені наступні доповіді, під час яких модератором виступав о. Михайло Михайлець, співробітник Інституту Історії Церкви МГКЄ:

  • «Життєвий шлях та служіння о. Анатолія Кралицького, ЧСВВ» (Доповідач: о. Єронім Грім, ЧСВВ, віце-ректор з навчальної частини ВІФБС).
  • «Державна мадяризація та Мукачівський осередок василіян за ігуменства о. Анатолія Кралицького, ЧСВВ» (Доповідач: Віктор Кічера, к. і. н., доцент УжНУ).
  • «Духовно-виховні моменти у художній творчості о. Анатолія Кралицького, ЧСВВ» (Доповідач: о. магістр Михайло Михайлець, співробітник Інституту Історії Церкви МГКЄ).
  • «Національна та релігійна ідентичність о. Анатолія Кралицького, ЧСВВ» (Доповідач: Володимир Мороз, к. і. н., науковий співробітник Інституту Історії Церкви УКУ).

 

Модератором дискусії, яка відбулася між учасниками після доповідей, виступив Юрій Данилець, к. і. н., доцент УжНУ.

На завершення присутні мали можливість поспілкуватися та обмінятися своїм досвідом й зацікавленнями під час розмови за кавою.

 

*******

 

«Любов до батьківщини правдиво є чеснота, бо любити землю, на якій нас колисали, є милою повинністю кожного смертного, та втім більшим сього є любов до народу; любити свій рід, своїх співбратів — це не лише природний, але й християнський обов’язок».

(о. Анатолій Кралицький ЧСВВ)

*******

  

 

 

 

 

 

 

*******

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.