Smaller Default Larger

Рік Віри. Папа Венедикт ХVІ: Бог об’являє свій задум любові

Таємниця приходу Божого Сина у наш світ, Його бажання притягнути нас до Себе та заохочення стати знаками Божого діяння у світі – такими були теми, заторкнуті Папою Венедиктом XVI під час загальної аудієнції, яка відбулася у середу, 5 грудня 2012 р.

Коментуючи прочитаний на початку зустрічі уривок з Послання святого Павла до Ефесян, Святіший Отець зазначив, що нашим покликанням не є просто бути у світі, але – бути вибраними Богом ще перед створенням світу у Сині Ісусі Христі. У Ньому ми існуємо завжди, а Бог споглядає на нас, як на усиновлених дітей. Задум Божого уподобання, названий Апостолом також «задумом любові», окреслений як «таїнство Божої волі», раніше приховане, а тепер об’явлене в особі та діяннях Ісуса Христа. Божа ініціатива випереджує будь-яку людську відповідь, вона є безкорисливим даром Його любові, яка нас огортає та перемінює.

Метою цього задуму, – вів далі Венедикт XVI, – є «поєднання усього в Христі», Який є центром історії світу, віссю усього, притягаючи до Себе всю дійсність, долаючи розпорошення та обмеження, щоб привести все до тієї повноти, якої бажає Бог. Папа зазначив, що Бог об’явив цей Свій великий план любові, входячи в стосунки з людиною, наближаючись до неї настільки, що й Сам став людиною.

Ця спільність з Христом, за словами Святішого Отця, є сповненням того глибокого прагнення нескінченності, яке знаходиться у серці кожної людини. У цій перспективі акт віри є відповіддю людини на об’явлення Бога, Який дав Себе пізнати, і Якому відповідаємо через «слухняність віри». Це вимагає «справжнього навернення», зміни ставлення до всієї дійсності, тому що Бог, Який об’явився в Ісусі Христі та дозволив Себе пізнати, притягає нас до Себе, стає сенсом нашого життя, скелею, на яку можемо опертися. «Віра є прийняттям у житті такого бачення Бога, яке відповідає дійсності, означає дозволити Богові провадити нас Його словом та Святими Тайнами, щоб ми зрозуміли, що маємо чинити, яким шляхом іти далі», – зазначив Венедикт XVI, додаючи, що якраз погляд на дійсність очима Бога та Його волі дає нам змогу «твердо стояти на ногах».

У контексті приготування до Різдва Святіший Отець підкреслив, що цей період знову запрошує нас, щоб ми «серед багатьох труднощів, відновили свою впевненість у тому, що Бог присутній: Він увійшов у світ, стаючи людиною, як і ми, для того, щоб сповнити Свій план любові. Він просить нас, щоб ми стали знаком Його діяння у світі, Він прагне щоб через нашу віру, надію та любов серед ночі засяяло Його світло», – сказав Святіший Отець.

За матеріалами: Радіо Ватикан

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.