Smaller Default Larger

У Львові розпочалася Міжнародна наукова конференція до 400-ліття Василіянського Чину Св. Йосафата - підсумок першого дня

 

14 вересня 2017 р., у м. Львові, в «Будинку вчених», розпочалася Міжнародна наукова конференція до 400-ліття Василіянського Чину Св. Йосафата, яку урочисто відкрив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

 

 

У своєму вступному слові Предстоятель УГКЦ сказав, що має дуже велику радість і честь привітати усіх з цією непересічною науковою, культурною, духовною подією у житті всієї нашої Церкви.

Чин Святого Василія Великого в УГКЦ святкує своїх 400 років. «Але що це означає? Що сталося чотириста років тому? Чому тих ченців звуть василіянами? Чи справді цей чин почався тільки чотириста років тому? Ці питання варто задати не тільки до отців василіян, а й до всієї нашої Греко-Католицької Церкви», – вважає Блаженніший Святослав.

«Дехто хоче сказати, – продовжив Предстоятель, – що в Берестейському єднанні була створена Українська Греко-Католицька Церква, так наче її не існувало до того часу... Дуже часто всіх нас і отців василіян хочуть обмежити не тільки історичними рамками, але і біографічними рамками, ментальними. Гадаю, мало хто сьогодні пригадує дуже гостру канонічну історичну дискусію в 90-их роках, чи має Глава УГКЦ юрисдикцію на всю Україну, чи тільки на Галичину, по Збруч? Це була дискусія, яка забрала багато часу, енергії і тоді навіть Римський апостольський престіл признав юрисдикцію Глави Церкви на цілу Україну, за винятком Закарпаття».

За його словами, тоді це був певний ментальний злам, бо всі зрозуміли, що Українська Греко-Католицька Церква не є галицького походження. «Особливо це голосно на цілий світ сказав мій попередник блаженної пам’яті Кардинал Любомир Гузар, коли пояснюючи, чому він знову є у Києві як Глава Церкви, сказав, що Глава Церква повертається до свого історичного осідку», – наголосив Блаженніший Святослав.

На його думку, подібний злам у нашій свідомості має відбутися тоді, коли ми серйозно вивчимо історію Василіянського чину і зрозуміємо ті мотиви, якими керувався попередник Глави УГКЦ Київський Митрополит Йосиф Велямин Рутський, коли 400 років тому захотів обновити монашество Київської Церкви, організовуючи розрізнені монастирі у спільноту, яку ми сьогодні знаємо як Чин святого Василія Великого.

«Гадаю, це був колосальний глибокий задум Йосифа Велямина Рутського, адже не можна говорити про оновлення Церкви, якщо не буде оновлення монашого життя. Ми справді сьогодні потребуємо глибше пізнати своє коріння як Церкви, зокрема на прикладі Василіянського чернецтва», – переконує Глава УГКЦ.

Предстоятель подякував усім тим, які долучилися до організації конференції. Також подякував усім дослідникам і науковцям, які відгукнулися на запрошення, щоби в рамках цієї конференції поділитися з церковною спільнотою, ширшим науковим світом України, своїми науковими здобутками.

Насамкінець Блаженніший Святослав висловив сподівання, що ця конференція принесе справді глибокі добрі плоди. Також висловив сподівання, що після цієї конференції кожен, хто вважатиме себе серйозним науковцем і що-небудь захоче написати про історію Київського християнства, а не цитуватиме матеріалів сьогоднішньої конференції, науковим світом вважатиметься некомпетентним і не серйозним науковцем.

Глава УГКЦ побажав учасникам конференції глибокого пережиття і віднайдення коріння нашої власної тотожності. «Бажаю, аби черпаючи з багатства і глибини криниці історії нашої Церкви, ми справді побачили наше з вами сьогодення», – сказав Блаженніший Святослав.

 

В конференції взяли участь теж Владики: Кир Іриней (Білик) ЧСВВ – Канонік Папської Базиліки SantaMariaMaggiore, Кир Василій (Тучапець) ЧСВВ – Екзарх Харківський, а також Кир Володимир (Груца) ЧНІ – Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

Після урочистого початку, провідник конференції о. Корнилій Яремак ЧСВВ, зачитав листи-привітання з нагоди цього науково-ювілейного заходу: від Голови Верховної Ради України п. Андрія Парубія, який підкреслив вклад ченців у духовність та національну самобутність українського народу. Крім того, високопосадовець побажав ченцям василіянам успіхів та наснаги, навчаючись у своїх попередників.

 

Ще перед конференцією надійшла телеграма-вітання від міністра культури України п. Євгена Нищука, який підкреслив діяльність ченців василіян у справі утвердження духовності на благо українського народу.

 

Опісля, свої доповіді представили: Протоархимандрит Василіянського Чину Св. Йосафата о. Ґенезій Віомар, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Йоан Школик ЧСВВ, представник Бразилійської Провінції Отців Василіян о. Сотер Шіллер ЧСВВ, Протоігумен Американської Провінції о. Василій Салковський ЧСВВ, Генеральний Секретар о. Діонисій Заведюк ЧСВВ та Архимандрит о. Сергій Гаєк – Апостольський візитатор для греко-католиків Білорусі.

Крім того, у конференції беруть участь: Протоігумен Бразилійської Провінції о. Антоній Роїк Собріньо ЧСВВ, Протоігумен Польської Провінції о. Миколай Козіцький ЧСВВ та представники Василіянських Провінцій з усього світу разом з вищими Настоятелями, найбільше яких – з України.

Цього дня, між доповідями, вітальне слово до учасників мали представники державної влади: Голова Львівської ОДА п. Олег Синютка, Львівський міський голова п. Андрій Садовий та Депутат Верховної ради п. Володимир Парасюк. Привітання також висловив Ректор Українського Католицького Університету о. Богдан Прах.

 

Були представлені доповіді різних істориків та науковців, а також відбулася дискусія та презентація історично-наукових видань.

 

 

  • Підсумок першого дня Міжнародної наукової конференції до 400-ліття Василіянського Чину Св. Йосафата – 14 вересня 2017 р. Б. (osbm.in.ua):

Архиєрейську Божественну Літургію у соборі св. Юра в Львові на початок конференції очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук із владикою Іринеєм Біликом, каноніком Папської базиліки «Santa Maria Maggiore» та владикою Василієм Тучапцем, екзархом Харківським. У Літургії взяли участь також Протоархимандрит Василіянського чину св. Йосафата о. Генезій Віомар, ЧСВ, Протоігумени з різних країн, ієромонахи та ченці василіяни, священослужителі та доповідачі й учасники конференції.

У своїй гомілії Блаженніший Святослав зазначив: «Сьогодні Господь запрошує наш поглянути глибше в буття Церкви». Торкаючись сьогоднішнього Євангелія, Блаженніший Святослав підкреслив: «Рік, який Ісус благовістив є початком Божого змилування і милосердя». Далі проповідник зосередився на розумінні походженні початку і творіння. «Сьогодні Христова Церква звертає нашу увагу насамперед на Бога-Творця, який дає початок всьому створінню. Сучасна людина гадає, що вона є Богом-Творцем, від якої залежить все: небо і земля, сучасне і майбутнє. Людина вважає себе началом власних дій і історії всього світу. Тоді цей початок, цей рік якого вона є началом, часто є темним, сумним. У ньому бракує надії, а часто і мети. Початок, який сьогодні нам відкриває наш Спаситель, лежить у Ньому. Цей рік, який Він благовістує, є часом Божого милосердя, Божого змилування, не так людської, як Божої дії в історії людини і всього світу».

Що стосується сьогоднішньої конференції Глава УГКЦ вказав, що вона має на меті пізнати глибше історію Церкви і Чину св. Василія Великого, адже «історія Василіянського чину нерозривно пов’язана з історією Київських унійних митрополитів». Блаженніший Святослав побажав, щоб через міжнародну наукову конференцію, присвячену Ювілею ЧСВВ всі присутні стали добрими учнями вчительки історії. На завершення Літургії Генеральний настоятель о. Генезій Віомар, ЧСВВ подякував Блаженнішому Святославу за його присутність та молитву. Завершилось Богослужіння молитвою за Україну "Боже великий, єдиний".

Під час урочистого відкриття організаційний модератор конференції о. Корнилій Яремак, ЧСВВ побажав, щоб ця конференція стала нагодою для подальших досліджень та активізації праці у Василіянському Чині в житті суспільства і Церкви.

Опісля з словами привітаннями звернувся Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. У своєму виступі він заакцентував на події 400-літньої давності у житті Василіянського чину та звернув увагу на глобальний вимір Української Греко-Католицької Церкви, адже «УГКЦ не є церквою Галичини». Говорячи про вклад митрополита Йосифа Велямина Рутського у реформі чернецтва Блаженніший Святослав наголосив: «Не можна говорити про оновлення Церкви без оновлення монашества». Назва «василіяни у світі, знані і незнані». Розповідаючи про потребу пізнання глибших корінь Церкви на прикладі історії ЧСВВ Глава УГКЦ розповів про започаткування разом з ченцями василіянами та викладачами й науковцями Українського католицького університету нових пошуків Київської традиції. «Ми не можемо говорити про історію Київської Унійної Церкви без започаткування дослідження київського чернецтва». Доповідач відзначив промотора «Дослідження джерел Київського християнства» п. Ігора Скочиляса. На завершення Блаженніший Святослав подякував доповідачам й учасникам конференції, промовивши: «бажаю вам глибокого пережиття і віднайдення коріння нашої власної тотожності».

З вітальним словом до присутніх звернувся голова Львівської обласної адміністрації п. Олег Синютка, який зазначив про відповідальність перед дослідженням історії та закликав словами праведного митрополита Андрея Шептицького: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею любіть Україну».

Далі модератор секції о. Корнилій Яремак, ЧСВВ зачитав лист-привітання від Голови Верховної Ради України п. Андрія Парубія, який підкреслив вклад ченців у духовність та національну самобутність українського народу. Крім того, високопосадовець побажав ченцям василіянам успіхів та наснаги, навчаючись у своїх попередників.

Ще перед конференцією надійшла телеграма-вітання від міністра культури України п. Євгена Нищука, який підкреслив діяльність ченців василіян у справі утвердження духовності на благо українського народу.

Зі словами вітання до присутніх звернувся Протоархимандрит (генеральний настоятель) Василіянського Чину св. Йосафата о. Генезій Віомар, ЧСВВ. Говорячи про реформу монашества митрополитом Йосифом Велямином Рутським, він наголосив на його бажання оновити запал чернечого духу Київської митрополії. Розповідаючи про головні етапи Чину о. Генезій вказав на момент, коли у складних умовах перед ченцями стояло питання «бути чи не бути». Але василіяни вистояли завдяки підтримці Апостольської Столиці та капітул, що були наче соборчиками Унійної Церкви. І вже у ХVІІІ ст. нараховувалося 200 монастирів і близько 1000 ченців аж до першого поділу Польщі. За 400 років до Василіянського Чину упродовж історії належало близько 8000 ченців.

Далі отець Протоархимандрит зосередився на діяльності ченців та викликах, які стоять перед Чином. Зокрема, йшлося про виклик до глибокого й багатогранного інтелектуального вишколу та потреби дати відповіді на сучасні проблеми, виходячи до людей, проповідуючи їм Христову благовість. На завершення о. Генезій висловив заклик до навернення й повернення до первісного задуму натхнення св. Василія, щоб у час святкування 400-літнього ювілею відкритися на майбутнє.

До присутніх звернувся також міський голова Льва п. Андрій Садовий та депутат Верховної Ради УкраїниВолодимирПарасюк.

У своєму слові Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоан Школик, ЧСВВ: подякував усім, які прибули на конференцію й виголосив промову на тему: «Провінція Найсвятішого спасителя у 400-літній ювілей». Він розповів про ідею створення даної провінції, заокеанські місії українських ченців, виокремив видатні постаті в історії Провінції та теперішній її стан. Що стосується 400-літнього ювілею, то о. Йоан зазначив, що він є для того, щоб оцінити і дати відповіді на сьогоднішні питання: «Знати щоб пам’ятати, пам’ятати, щоб наслідувати» - завершив доповідач.

Наступним доповідачем став о. Сотер Шіллер, ЧСВВ з Куритиби (Бразилія), який виголосив доповідь на тему: «Отці василіяни у Бразилії: служіння Католицькій Церкві й українському народові». Він торкнувся постаті о. Сильвестра Кізини, ЧСВВ, першого місіонера, який прибув до Бразилії. Також було окреслено труднощі, історію, сучасний стан та виклики перед ченцями у Бразилії. Варто відзначити, що цього року Бразилійська Провінція оо. Василіян відзначає 120 років від часу прибуття першого ченця на ці землі.

Після перерви на каву з доповіддю «Митрополит Йосиф Велямин Рутський: ідея реформи монашества у Східній Церкві та її реалізація» виступив о. Діонісій Заведюк, ЧСВВ. Доповідь було приготовано доктором церковної історії о. Порфирієм Підручним, ЧСВВ, який через стан здоров’я не зміг прибути на сьогоднішню подію.

До участі у конференції долучився і ректор Українського католицького університету о. д-р. Богдан Прах. У привітанні о. Богдан відзначив академічне співробітництво між Василіянським чином і УКУ та запевним майбутню співпрацю у побажанні, «щоб це минуле стало новим натхненням для нової співпраці». На завершення ректор УКУ подарував Протоархимандриту Василіянського чину о. Генезію Віомару, ЧСВВ та Протоігумені сс. Василіянок на Україні матері Даниїлі Винник книгу про Боронявський монастир ЧСВВ, яка побачила світ у видавництві Католицького університету.

Доповіді продовжив Апостольський візитатор для греко-католиків Білорусі архимандрит Сяргей Гаєк. У своїй темі під назвою «Роль Василіянського чину в історії християнства на білоруських землях» архимандрит Сяргей завдяки історичним фактам і дослідженням висвітлив міжконфесійну ситуацію в історії Церкви, діяльність василіян на цій території та провідних постатей ЧСВВ.

Про служіння Отців Василіян у Сполучених Штатах Америки розповів Протоігумен Американської провінції о. Василій Салковський, ЧСВВ. Він відзначив першого греко-католицького єпископа- василіянина в Америці Сотера Ортинського, першого Протоігумена Максима Марківа, ЧСВВ та інших ченців, що причинилися до розвитку душпастирства та місійної діяльності серед українців. «Нашим завданням є передати Добру Новину на наших парафіях в Америці» - зазначив Протоігумен. Варто сказати, що на сьогодні у Сполучених Штатах трудяться 21 чернець василіянин.

Про святого Василія Великого в українському мистецтві розповів доктор мистецтвознавства п. Олег Сидор зі Львова. Ілюструючи зразки ікон законодавця монашого життя на Сході п. Олег означив особливості різних видів малярського мистецтва і запросив присутніх відвідати Національний музей ім. Митрополита Андрея Шептицького, де знаходяться більшість представлених зразків ікон св. Василія Великого.

Далі відбулась загальна дискусія за участю професорів Леоніда Тимошенка (Дрогобич) та Анджея Гіля (Люблін). Пан Леонід Тимошенко розповів про факт нової унії, яка мала відбутися між Унійною та Православною Церквами в період, коли мав початися Гетьманат. Наприкінці дискутант висловив свою думку про те, що досліджуючи минуле Церкви без віри є неможливим справжні плоди історичної праці. Натомість професор Анджей Гіль зосередився на містицизмі ченців кармелітів. Їхній Чин розглядався як варіант тих монахів, які, на думку митрополита Рутського мали реформувати чернецтво Київської митрополії. Дискутант згадав про невеличке містечко у Литві, яке має назву «Василіяни», а також висловив кілька думок з почутих доповідей.

Після цікавої дискусії було представлено нові академічні видання з історії Василіянського Чину. У вступному слові п. Ігор Скочиляс відзначив радісні феномени в академічному житті України. Йдеться про незалежність наукового середовища України, появу нових науковців у галузі церковної історії та їхніх провідних творів. Завершився перший день конференції у приязній атмосфері товариської вечері.

  • Бр. Яків Шумило, ЧСВВ

 

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.