uzh 2024-2

Smaller Default Larger

80 років від заснування зреформованої Василіянської Провінції Св. Миколая


2 квітня 2012 року, минуло 80 років від створення зреформованої Провінції Святого Миколая Василіянського Чину Святого Йосафата в Україні на Закарпатті.

Відзначення цієї події, відбулося у Боронявському Монастирі, під час відпустових святкувань празника Благовіщення Пресвятої Богородиці – 6-7 квітня 2012 року.

 


Божественну Літургію очолив Протоігумен Провінції о. Павло Райчинець ЧСВВ.

До участі у святкуваннях, Ченцями Провінції Святого Миколая, були запрощені усі співбрати по Чину, Духовенство та Паломники.



 

Історична довідка:


СТВОРЕННЯ ЗРЕФОРМОВАНОЇ ПРОВІНЦІЇ СВЯТОГО МИКОЛАЯ

Канонічне створення зреформованої Василіянської Провінції на Закарпатті відбулося після проведення монашої реформи у Монастирях на Закарпатті. Реформа Василіянських монастирів була проведена тут по домовленості між галицьким Протоігуменом о. Анастасієм Калишем ЧСВВ і закарпатським Протоігуменом о. Йоакимом Хомою ЧСВВ. Ця домовленість була підписана 4 вересня 1920 р. і затверджена Апостольським Престолом 6 квітня 1921 р. В домовленості було зазначено, що після того, як закарпатські Василіяни матимуть 3 зреформовані монастирі і налічуватимуть 30 Ченців з довічною професією, з яких бодай 20 будуть священики, тоді можна приступити до канонічного створення Закарпатської Провінції, за попереднім дозволом Апостольського Престолу.

 


20 вересня 1931 р., Протоархимандрит о. Діонісій Ткачук ЧСВВ, призначив о. Гліба Кінаха ЧСВВ візитатором, з правами Протоігумена, всіх монастирів в Чехословаччині, Мадярщині, Румунії та Югославії. Отець Кінах звізитував усі монастирі і подав до Генеральної Управи Чину детальний звіт. На основі цього звіту, Протоархимандрит Діонісій, 14 лютого 1932 року, звернувся до Конґреґації для Східних Церков з проханням отримати дозвіл на створення Закарпатської Провінції Василіянського Чину «з огляду на тяжку комунікацію між Польщею й Чехословаччиною та й тому, що саме добро тих же монастирів цього вимагає».

 

Отець Гліб Кінах ЧСВВ


Так, Декретом від 2 квітня 1932 p., Конґреґація для Східних Церков канонічно створила закарпатську Василіянську Провінцію під назвою – «Провінція Святого Миколая». До Провінції стали приналежними усі Василіянські монастирі в Мадярщині, Югославії і Румунії. У кожній з цих країн мав бути призначений Настоятель, якому підлягати б усі монастирі даної країни. Але у важливіших справах, ці Настоятелі повинні були звертатися до Протоігумена Святомиколаївської Провінції. Згаданий декрет Апостольського Престолу, був даний «для випробування, на сім років».

Отримавши Декрет від Конґреґації для Східних Церков, Протоархимандрит доручив листовно, 12 квітня 1932 р., своєму Делегату о. Глібу Кінаху ЧСВВ, щоб той якнайшвидше скликав Провінційну Капітулу для вибору трьох кандидатів на становище Протоігумена Святомиколаївської Провінції.

Капітула відбулася у Мукачеві, 11-14 липня 1932 p., за участю десятьох Капітульних Отців, які обрали: о. Гліба Кінаха ЧСВВ, о. Полікарпа Булика ЧСВВ і о. Онуфрія Бурдяка ЧСВВ. З-поміж цих кандидатів, Протоархимандрит о. Діонісій Ткачук ЧСВВ, 22 липня 1932 р. призначив першого Протоігумена, як також Провінційну Управу терміном на п’ять років, в такому складі:


Протоігумен:


Отець Полікарп Булик ЧСВВ.

 

Консультори:

1. о. Гліб Кінах ЧСВВ – представник закарпатських монастирів;

2. о. Атанасій Максим ЧСВВ – представник румунських монастирів;

3. о. Миколай Дудаш ЧСВВ – представник мадярських монастирів.


Секретар Провінції:

о. Мирон Калинець ЧСВВ.


Прокуратор Провінції:

о. Онуфрій Бурдяк ЧСВВ.


Призначення о. П. Булика на першого Протоігумена зреформованої Провінції Св. Миколая було прийнято на Закарпатті, як подав часопис „Душпастирь” «з великою радістю і задоволенням». Хоч йому доводилося долати не малі труднощі Провінції, однак він дбайливо виконував свої обов’язки і невдовзі здобув авторитет не лише у церковних, але й також в державних колах. Реформа закарпатських Василіян виправдалась не тільки відродженням чернечого життя і численними покликаннями до Василіянського Чину, але також успішністю праці зреформованих Ченців, які віддано присвячували себе для піднесення релігійного й культурного життя на Срібній Землі.

З того часу закарпатські Василіяни, як пише о. Михайло Ваврик ЧСВВ, йшли «від успіху до успіху та дотримували кроку своїм старшим братам із галицького боку Карпат. Таким чином після Галицької Провінції була це найсильніша вітка Василіянського Чину напередодні другої світової війни».

 

Реформовані Ченці-Василіяни у Мукачівському монастирі.

Всередині − Протоархимандрит о. Діонісій Ткачук ЧСВВ.

 


 

Декрет створення Провінції Святого Миколая

SACRA CONGREGATIO PRO ECCLESIA ORIENTALI

Prot. n. 556-31

DECRETUM

Ordinum vel Congregationum Religiosarum rectum regimen, quorum ministerium, multimode, in diversis, etiam dissitis inter se, nationibus exercetur, aliqualem expostulat subdivisionem potestatis, quae ex certo numero domorum inter se sub unica iurisdictione coadunatarum, appellari solet Provincia regularis.

Hanc subdivisionem Ordo Basilianorum S. Josaphat, propter auctam expansionem in Podocarpatica regione, expostulare videtur.

Ad hunc finem assequendum Superior Generalis Ordinis praedicti, supplici libello, ab hac S. Congregatione erectionem Provinciae regularis postulat, quae domus vel monasteria in regionibus Cecoslovachiae, Hungariae, Jugoslaviae et Romaniae existentibus amplectatur et cui nomen sit Provincia S. Nicolai.

In hac tamen Provincia adsint pro Hungaria, Jugoslavia et Romania proprii Superiores, qui sub dependentia Superioris Provincialis, omnibus monasteriis seu domibus ipsarum regionum respective praesint, ita ut ipsi propria auctoritate in rebus ordinariae administrationis gerendis agere valeant, et in rebus maioris momenti, ad normam Constitutionum Ordinis Basiliani, ad Superiorem Provinciae S. Nicolai recurrere debeant.

His vero precibus SS. mus D. N. Pius, Div. Prov. PP. XI, in audientia subsignatae diei, referente huius S. Congregationis Cardinali Secretario, in omnibus uti supra expositis benigne annuere dignatus est et novam Provinciam «a S. Nicolao» nuncupandam constituere ad experimentum per septennium, quod per praesens Decretum rite statuitur.

Contrariis quibuslibet non obstantibus.

Datum Romae, ex Aedibus S. Congregationis Orientalis, die 2-a Aprilis 1932.

A. Card. Sincero, a Secretis

H. J. Cicognani, Adsessor


 

ДЖЕРЕЛА:

  • Пекар о. Атаназій ЧСВВ, «Василіянська Провінція Святого Миколая на Закарпатті».
  • «ANALECTA OSBM», Vol. XI (XVII) – Fasc. 1-4.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Наш відеоканал Youtube

Прото- архимандрит

о. Севастіян Сабол, ЧСВВ (ЗОРЕСЛАВ)

Василіянський Чин у світі

************

Монастирі ЧСВВ

***********

Новіціят

***********

Інститут ЧСВВ

***********

Помʼяник

***********

Публікації

***********

Чернече формування

Василіянська духовність

Духовність Василіянського Чину Святого Йосафата.

Брати, закликаю вас і прошу, майте думки й бажання, гідні небесного поклику...

Святий Василій Великий

Більше в розділі...

ПРАВИЛА ЧСВВ

Монаше життя і діяльність Ченців Василіянського Чину базується на:

Книжкові видання

РАДІО ВАТИКАНУ

Подобається...

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.