uzh 2024-2

Smaller Default Larger

Історичні відомості про Сестер Василіянок на Закарпатті

У Василіянському Видавництві МІСІОНЕР, вийшла друком книга, під назвою «ПРОВІНЦІЯ ПРЕСВЯТОЇ ТРОЙЦІ СЕСТЕР ЧИНУ СВЯТОГО ВАСИЛІЯ ВЕЛИКОГО» – Нариси з історії, авторства сестри Серафими Сало, ЧСВВ.

«Книга розповідає про становлення і розвиток монастирів сестер василіянок в довоєнний період та їх закриття в часі репресій УГКЦ, ув’язнення і заслання сестер у тюрми і табори, життя та служіння у підпіллі. Автор на основі історіографічної спадщини, доступних документальних джерел і зібраних свідчень яскраво висвітлила життя і виховну працю сестер василіянок. Книга є цінна тим, що автор сама пережила часи підпілля і репресій та багато подій описує як очевидець і член спільноти сестер». (missioner.com.ua).

В цій історичній праці, висвітлена також історія монастирів сестер василіянок на Закарпатті. Звідси довідуємося, що перед початком Другої світової війни василіянки мали монастир у м. Ужгороді, в якому проживало більше ста сестер. Також, дочірні монастирі були у м. Мукачеві, де василіянки мешкали при єпархіальному управлінні та м. Хусті – в домі при церкві, який придбав для сестер о. Августин Волошин.

Також, у праці поданий повний текст спогадів сестри Теофілі Манайло, про смерть блаженного Теодора Ромжі, єпископа Мукачівського. Сестра Теофіла була свідком згаданих подій.

Окрім цього, згадується, що в роки підпілля, сестри василіянки на Закарпатті та в Галичині не творили єдиної структури. Головним осередком сестер василіянок на Закарпатті в роки підпілля був дім на вул. Івана Франка, 16 у м. Мукачеві.

Духовну опіку над сестрами здійснювали переважно отці василіяни, зокрема о. Миколай Шепа ЧСВВ та о. Антоній Мондик ЧСВВ.

Книгу можна замовити на сайті Видавництва Місіонер missioner.com.ua

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Наш відеоканал Youtube

Прото- архимандрит

о. Севастіян Сабол, ЧСВВ (ЗОРЕСЛАВ)

Василіянський Чин у світі

************

Монастирі ЧСВВ

***********

Новіціят

***********

Інститут ЧСВВ

***********

Помʼяник

***********

Публікації

***********

Чернече формування

Василіянська духовність

Духовність Василіянського Чину Святого Йосафата.

Брати, закликаю вас і прошу, майте думки й бажання, гідні небесного поклику...

Святий Василій Великий

Більше в розділі...

ПРАВИЛА ЧСВВ

Монаше життя і діяльність Ченців Василіянського Чину базується на:

Книжкові видання

РАДІО ВАТИКАНУ

Подобається...

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.