Smaller Default Larger

Празник Пресвятої Тройці у Вільнюському монастирі Святого Йосафата

 

В неділю, 24 травня 2015 р. Б., за новим стилем святкували празник Зіслання Святого Духа. У Церкві Святої Трійці, що є при Вільнюському Василіянському монастирі цього дня відбувається храмовий празник.

 

Святкування розпочались урочистою утренею, яку відслужив ієромонах Павло Кречун, ЧСВВ, Вікарій Провінції св. Миколая в Україні. Після утрені о. Павло Яхимець, ЧСВВ, парох Церкви Пресвятої Трійці, відслужив акафіст до Святого Духа. Об 11 год. розпочалась Божественна Літургія, яку очолив вищезгаданий о. Павло Кречун, ЧСВВ, а дияконував ієродиякон Іпатій Ващишин, ЧСВВ. Під час Літургії о. Павло виголосив повчальну проповідь в якій наголосив на важливості проводу Святого Духа в житті кожного з нас, проповідник наголошував на тому, щоб ми не боялися відкрити серця на дари Святого Духа. В часі Літургії вірні приступили до Святих Таїн Покаяння та Євхаристії. Після благословення та відпусту о. Павло Кречун, ЧСВВ уділив окремо всім присутнім апостольське благословення, у зв'язку тим, що о. Павло приготовляв парафіян до празника триденними реколекціями. Реколекції зовсім не випадково були присвячені св. свящ. Йосафату, вихідцю з України, який розпочинав своє монаше служіння у Віленському монастирі. Метою реколекцій було докладніше познайомитися з життям цього великого українського святого. На святі були присутні поважні гості, зокрема Посол України в Литовській республіці п. Валерій Жовтенко та консул п. Володимир Сергієнко. Пан Посол вже традиційно звернувся до присутніх із вітальним словом. Також парафіяни подарували для монастиря власноручно вишитий український рушник. З України прибули о. д. Іпатій Ващишин, ЧСВВ, бр. Роберт Ленів, ЧСВВ та Роман Ящук з м. Івано-Франківська, які допомагали у приготуванні до свята.

 

При кінці Літургії парох о. Павло привітав присутніх зі святом і подякував отцю та всій братії за участь у святкуванні. Опісля відбулось многоліття для церковної єрархії та всього українського народу, кроплення свяченою водою та мирування. Під час мирування хор чудовими піснями прославляв Пресвяту Тройцю. Пізніше більша частина присутніх стала до спільної фотографії та розділили святковий обід під час якого співали українські народні пісні.

 

о. д. Максим Пішта, ЧСВВ

osbm.in.ua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції