Smaller Default Larger

Ювілейні святкування в Маріаповчі (Угорщина)

 

16 серпня 2015 р., при Василіянському монастирі в Маріаповчі (Угорщина), була відслужена Архієрейська Божественна Літургія, з нагоди 300-ої річниці сльозоточіння Маріаповчанської Чудотворної Ікони Пресвятої Богородиці.

Святкові Богослужіння очолив Високопреосвященний Архієпископ Циріл Василь, Секретар Конгрегації Східних Церков, у співслужінні з Главою УГКЦ, Блаженнішим Святославом (Шевчуком) та ієрархами Греко-Католицької Церкви в Угорщині: Високопреосвященним Архієпископом Філіпом Кочішом, Митрополитом Гайдудорозьким і Преосвященним Єпископом Атаназієм Оросом, Єпархом Мішкольським.

Разом з єпископами у богослужіннях взяли участь священнослужителі Угорської Греко-Католицької Церкви, Словацької Греко-Католицької Церкви, Української Греко-Католицької Церкви та Мукачівської Греко-Католицьої Єпархії.

Від Отців Василіян з Архієреями співслужили: з Угорської Провінції − о. Авель Сочка ЧСВВ, Вікарій Мішкольської єпархії; з Української Провінції Святого Миколая – Протоігумен о. Павло Райчинець ЧСВВ та Настоятель Мукачівського монастиря о. Веніамин Довганич ЧСВВ; із Словацької Провінції – Протоігумен о. Методій Біланчік ЧСВВ.

Насамперед, відбулося освячення ювілейного дзвону, що був названий «Дзвоном миру», яке звершив Блаженніший Святослав разом з єпископами та священиками.

Опісля, на площі перед Маріаповчанською святинею, Архієпископ Циріл очолив Божественну Літургію, під час якої звернувся до присутніх з пастирським словом.

Вкінці Літургії, слово до вірних мали також місцеві єпископи та Блаженніший Святослав, який відзначив, що чудесне прославлення Маріаповчанської Ікони Матері Божої є знаком того, як Богородиця стає надією тих, у кого забирають надію і покровом тих, у кого забирають безпеку і безпечне життя. Подібно, як знаком надії були сльози Матері Божої, Ікони Повчанської, які 300 років тому пролилися на цьому святому місці і яка стала голосом цієї, тоді ще маленької громади, навіть на рівні розмови з Імператором.

Глава УГКЦ згадав також про посвячення «Дзвону миру», яке він здійснив перед початком Божественної Літургії:

„Під час воєнних дій на цих землях, знімали дзвони з церков і переплавляли їх на гармати. А цей «Дзвін миру» був вилитий з гармати і його повернули на дзвіницю.

Освячуючи цей дзвін, я просив Господа Бога, щоби усі танки, усі гармати, які сьогодні вбивають людей в Україні, були переплавлені на церковні дзвони. Голос цього Дзвону миру, який ми почуємо сьогодні, буде неустанною молитвою за мир на землі, за мир в Угорщині, за мир у Європі, за мир і закінчення війни в Україні.

Нехай Мати Божа вислухає сьогодні молитви кожного з нас. Нехай благословить Греко-Католицьку Церкву в Угорщині. Нехай обдарує наші землі, українські і угорські, благословенним Божим миром”.

 

Промова Блаженнішого Святослава (Шевчука)

{s5_mp3}http://www.osbm.org.ua/audio/mariapochshevchuk2015.mp3{/s5_mp3}

 

Блаженніший Святослав також, разом з присутніми українцями, виконав Гімн України.

 

 

Після «многоліть», подяк і пам’ятних подарунків, відбувся процесійний хід, під час якого Архієреї окроплювали вірних свяченою водою, уділяючи їм своє благословення.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції