Smaller Default Larger

Ювілейні святкування в Ужгородському кафедральному соборі

 

15 жовтня 2015 р., в Ужгородському Кафедральному Соборі, Мукачівської Греко-Католицької Єпархії, була відслужена Архієрейська Божественна Літургія, з нагоди 235-річчя його освячення, яке у 1780 році здійснив тодішній правлячий єпископ Андрій Бачинський.

Святкову Божественну Літургію очолили: Високопреосвященний Владика Мілан Шашік (Єпарх Мукачівський) та Преосвященний Владика Ніл Лущак (єпископ-помічник МГКЄ).

Разом з Архієреями Літургію співслужили: єпархіяльні Декани, парохи і сотрудники, Ректор, професори та вихователі Богословської Академії ім. блаж. Теодора Ромжі, Настоятелі та ієромонахи монаших Чинів і Згромаджень, що діють на території Єпархії, а також гості святкувань.

Участь у Службі Божій взяли черниці жіночих богопосвячених спільнот, представники місцевої державної влади, жителі Ужгорода та інших міст і сіл Закарпаття.

Під час святкування, Владика Мілан звертався до духовенства й мирян з пастирською та подячною промовами, в яких висвітлив історичний та духовний зміст цього ювілейного свята.

 

ПРОПОВІДЬ ВЛАДИКИ МІЛАНА ШАШІКА

{s5_mp3}http://www.osbm.org.ua/audio/propovidvlmilanajuvilejkatedry2015.mp3{/s5_mp3}

 

Після завершення Божественної Літургії, були вручені нагороди з нагоди ювілею Кафедрального собору, а також виголошені промови й подяки.

 

 

 

Ужгородський хрестовоздвиженський кафедральний собор був побудований у 1640-1646 рр.

Від початку це був Костел Отців Єзуїтів, при якому діяв монастир та єзуїтська колегія.

У 1771 році, Папа Климент XIV буллою «Eximie Regalium Principium», утворив Мукачівську Греко-Католицьку Єпархію, а її правлячим єпископом став Андрій Бачинський.

Після скасування Ордену Єзуїтів у 1773 р., Імператриця Марія-Терезія видала грамоту, згідно якої Єзуїтський костел в Ужгороді та приміщення колегії, були передані Мукачівській Греко-Католицькій Єпархії.

Єпископ Андрій Бачинський перебудував костел відповідно до вимог східного обряду і в день іменин цесарівни Марії-Терезії, 15 жовтня 1780 року освятив його, про свідчить напис латинською мовою на меморіяльній дошці під порталом собору.

Цього ж року Владика Андрій Бачинський переніс з Мукачева до Ужгорода свою резиденцію, а також духовну школу.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції