Smaller Default Larger

Архієрейська Божественна Літургія з нагоди Всеукраїнської прощі монашества до Дрогобича

 

11 лютого 2017 р., у м. Дрогобичі була відслужена Архієрейська Божественна Літургія з нагоди Всеукраїнської прощі монашества, яку очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).

З Блаженнішим Святославом Літургію співслужили пʼять єпископів: Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийський; владика Михаїл (Бубній), Екзарх Одеський; владика Григорій (Комар), Єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії; владики Богдан (Манишин), Єпископ-помічник Стрийської єпархії; та владика Володимир (Груца), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

Участь у Божественній Літургії взяли близько 300 богопосвячених осіб різних Чинів і Згромаджень Української Греко-Католицької Церкви.

Серед монаших спільнот, одним з найчисельніших було представництво Ченців Василіянського Чину Св. Йосафата в Україні, які прибули з двох Провінцій: Провінціяї Найсвятішого Спасителя і Провінції Св. Миколая. Літургію співав василіянський хор «DEISIS».

 

Проповідь Блаженнішого Святослава:

{s5_mp3}http://www.osbm.org.ua/audio/20170211drogobychmonblazhennishyjsluzhba.mp3{/s5_mp3}

 

Під час проповіді (текст http://news.ugcc.ua) Блаженніший Святослав пригадав присутнім, що в дрогобицькому храмі Пресвятої Трійці в середині ХХ ст. своє священиче й монаше служіння звершували дрогобицькі мученики: блаженні Северин, Яким і Віталій. Ця святиня стала для блаженних гетсиманським садом, в якому нечестивці наклали на них руки і повели на страждання.

«Важко собі уявити, що вони тоді переживали, коли йшли за Христом до кінця. У цю хвилину руйнується все те, що пов'язує наше релігійне життя із зовнішніми проявами», – сказав проповідник. Більше того, у моменті страждання виявляється глибина серця людини. Тому Глава УГКЦ закликав богопосвячених осіб: «Плекайте не те, що зовнішнє, бо воно промине, але дар Духа Святого, на основі якого зродилось ваше покликання. Адже в момент мучеництва проявиться найпотаємніший намір вашого серця».

Блаженніший Святослав пригадав присутнім слова апостола Петра, згідно з якими Господь дав християнам можливість стати «учасниками Божої природи» (2 Пт. 1, 4). «Нам Господь Бог подарував не те, що Він має, а те, Ким Він є. Він дарував нам Себе. Це є основою християнського богопосвяченого життя», – наголосив проповідник.

Далі Блаженніший Святослав продовжив роздумувати над словами з послання св. Петра: «Докладіть усі ваші старання і зрощуйте у вашій вірі чесноту, а в чесноті пізнання, у пізнанні – стриманість, у стриманості терпеливість, у терпеливості побожність, у побожності братолюбство, в братолюбстві загальну любов» (2 Пт. 1, 5-7).

Коли християнину бракує терпеливості, це означає, що спершу йому забракло чесноти пізнання. Коли ж бракує братньої чи сестринської любові, це означає, що немає справжньої побожності в нашій стриманності і богопосвяті. «Вершиною досконалості є справжня любов, яку ви повинні виявити як вершину нашого посвяченого Богові життя», – сказав проповідник до богопосвячених осіб.

Предстоятель УГКЦ закликав присутніх на основі згаданих слів апостола Петра зробити іспит сумління, щоб зрозуміти як далеко кожен пройшов дорогою досконалості. Дрогобицькі мученики сягнули вершини досконалості. Їх смерть явила справжню, божественну любов, якою вони полюбили до кінця. «На тілі одного з них мучителі вирізали хрест, той самий хрест, який вони колись носили ззовні на своєму монашому габіті, той хрест виявив до кінця внутрішній світ, який вони носили у собі», – сказав у підсумку Блаженніший Святослав.

У заключній частині своєї проповіді Глава УГКЦ наголосив (текст: http://osbm.info/): «Хочу сьогодні закликати усе наше монашество і вірних нашої Церкви до усильної молитви за Україну, адже, як ви всі знаєте, останні тижні були позначені найбільшими за останні два роки кровопролитними боями на Сході України».

Блаженніший Святослав нагадав вірним про заклик Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ від червня 2014 року про безперервну молитву і піст за мир в Україні: «Кожного дня о дев’ятій годині вечора кожен син і донька нашої Церкви стоїть і молиться за Україну. Прошу вас, не занедбайте цього стояння! Просіть миру, просіть сили Духа Святого, просіть здатності бути вірним отриманому дару». Крім того, нагадав він, кожен день тижня є присвячений молитві в окремому наміренні: понеділок – за владу, вівторок – за ворогів, середа – за військо, четвер – за правоохоронні органи і поліцію, п'ятниця – за переселенців, поранених і постраждалих під час війни, субота – за усіх, які загинули у цій війні, неділя – за мир в Україні.

«Кожна наша єпархія та екзархат мають визначений день строгого посту за Україну. Ми у Києві постимо у понеділок, розпочинаючи цей ланцюжок. Будь ласка, підхоплюйте його і не занедбуйте його! » – закликав вірних Блаженніший Святослав, наголошуючи, що богопосвячені особи мають бути для вірних прикладом і вчителями неустанної молитви й посту за Україну.

  • Після Літургії, Блаженніший Святослав та Владика Михаїл висловили подячні промови з нагоди Всеукраїнської прощі монашества:

{s5_mp3}http://www.osbm.org.ua/audio/20170211drogobychmonblazhennishyjpodjaka.mp3{/s5_mp3}

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції