Smaller Default Larger

Храмовий празник в каплиці Успіння Пресвятої Богородиці у с. Боржавському

 

3 вересня 2017 р., в каплиці Успіння Пресвятої Богородиці у с. Боржавському (Виноградівський р-н., Закарпатська обл.), відбулося храмове свято, яке очолив Єпископ Мукачівський Кир Мілан Шашік СМ.

  • Вважається, що саме в цій каплиці, у січні 1989 р., відбулося перше відкрите богослужіння на Закарпатті після виходу з підпілля Української Греко-Католицької Церкви, яке відслужив народний єпископ Іван Маргітич.

З того часу, жителі села щодня збиралися тут на богослужіння, які проводив Владика Іван, аж поки у 2002 р., за його стараннями був звершений та освячений новий храм Покрови Пресвятої Богородиці у центрі села, до якого остаточно перейшли у 2007 р.

Однак щороку, в першу неділю після празника Успіння Пресвятої Богородиці, в цій каплиці відбуваються святкові богослужіння, під час яких парафіяни вшановують особливу опіку Матері Божої, якою вона їх обдаровує та молитовно згадують свого Єпископа Івана Маргітича – вихідця з цього села та усі ті історичні події, які повʼязані з цим місцем.

*******

Цього року, Архієрейську Божественну Літургію очолив тут Єпископ Мукачівський Кир Мілан Шашік СМ, у співслужінні місцевим парохом о. Юрієм Бровдієм та парафіяльним сотрудником о. Іваном Дзюзяком, та з Отцями Василіянами і єпархіяльними священиками.

Від Василіянської Провінції Св. Миколая, в святкуваннях взяли участь ченці, троє з яких є вихідцями із цього села: о. Франціск Онисько ЧСВВ – Провінційний Економ і Секретар, о. Полікарп Погоріляк ЧСВВ – ієромонах Мукачівського монастиря (під час богослужінь уділяв вірним Св. Тайну Покаяння) та бр. Домінік Костак ЧСВВ – чернець Малоберезнянського монастиря.

Літургію теж співслужили: о. Тарас Іванина ЧСВВ – Настоятель Боронявського монастиря та о. Лука Буняк ЧСВВ – ієромонах Малоберезнянського монастиря.

Під час цьогорічного свята, владика Мілан освятив нововстановлений біля каплиці памʼятний хрест, споруджений завдяки пожервам місцевих парафіян.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції