Smaller Default Larger

Зустріч монашества Мукачівської греко-католицької єпархії з нагоди Дня богопосвячених осіб

 

14 лютого 2018 р., напередодні Всесвітнього Дня богопосвячених осіб, у м. Ужгороді відбулася зустріч представників монаших спільнот, які виконують своє служіння в Мукачівській греко-католицькій єпархії.

 

  • Насамперед, представники монаших спільнот взяли участь в Архієрейській Божественній Літургії, яку очолив Єпарх Мукачівський Кир Мілан (Шашік) СМ, у співслужінні з Єпископом-помічником Кир Нілом (Лущаком) ЧБМ.

У своїй проповіді Владика Мілан наголосив, що сьогоднішня зустріч є важливою, бо сприяє тому, аби ми краще пізнали одне одного, а найголовніше – щоб ми більше закорінилися у Вірі, Надії і Любові, щоб ми більше закорінилися у Христі та краще несли служіння Божому люду у цій помісній Церкві, де ми є – в Мукачівській греко-католицькій єпархії.

 

 

Владика підкреслив теж наступну думку: те, що ми маємо осіб, які вибирають Господа, як єдину свою спадщину та посвячуються Йому з неподільним серцем, є свідоцтвом того, що Церква вірує у те, що проголошує, а проголошує вона Воскресіння – Нове Життя.

На закінчення своєї проповіді, Єпископ підсумував, що монашество завжди називалося «ангельським життям», а на іконах монахів малювали з крилами. Цим ангельським життям є вічне життя з Господом. Отож монаше життя тут на землі має бути образом майбутнього життя в небі. Тому нам завжди потрібно задумуватися про наше спільнотове життя, аби ми у ньому, не зважаючи на наші слабкості, були свідками Божої сили.

 

 

Після Літургії, Владика Мілан освятив свічки, які пізніше вручив представникові кожної монашої спільноти, а відтак, перед бічним престолом, в якому виставлені мощі Блаженного Теодора Ромжі, Єпископ промовив молитву посвяти Пресвятій Богородиці.

Подячне слово для Єпископів за спільну молитву промовив о. Теодор Мацапула ВС – Синкел у справах монашества МГКЄ та організатор даної зустрічі, а сестри монахині подарували Владикам квіти.

 

  • Друга частина зустрічі монашества відбулася у конференц-залі єпископської резиденції, де о. Теодор Мацапула ВС, провів для присутніх презентацію документу Конгрегації у справах богопосвяченого життя та спільнот апостольського життя «Молоде вино у нові бурдюки».

 

Опісля, до богопосвячених осіб звернувся Єпарх Мукачівський, наголосивши на тому, аби у парафіяльних храмах при монастирях в межах Єпархії, богослужіння проводилися згідно місцевого «Простопінія». Те, що ви маєте свої напіви, це дуже добре, але коли молимося з народом, то це має бути такий церковний спів, в якому можуть брати участь усі вірні, а не лише священик і дяк. Не сміємо згубити цей великий дар, який не легко зродився.

 

 

Також Владика представив та подарував присутнім брошуру, видану з нагоди початку паломництва Маріаповчанської Ікони Божої Матері по храмах Єпархії, яке розпочалося 13 травня минулого року. В брошурі подана історія Ікони та катехеза про паломництво Ікони. Єпископ заохотив монашество аби це паломництво не оминуло і монаші спільноти, які діють в Єпархії.

 

В завершальній частині конференції та обговорення, Провінційна Настоятелька Сестер Служебниць НДМ с. Мартина Кмита, привітала усіх присутніх зі святом богопосвячених осіб та склала свої побажання.

У свою чергу, о. Теодор Мацапула ВС, підсумовуючи цю зустріч подякував за таку численну участь у ній монаших спільнот, підкресливши, що загалом в Мукачівській греко-католицькій єпархії виконують сліжння 13 жіночих та 11 чоловічих чернечих спільнот, з яких деякі належать до одного Чину чи Згромадження.

 

Після конференції, Владика Мілан провів для монашества екскурсію по єпископській резиденції, яка завершилася молитвою в єпископській каплиці. Відтак богопосвячені особи взяли участь у спільному обіді в трапезній єпископської резиденції.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції