Smaller Default Larger

Празник у Крехові з нагоди перенесення мощей св. Миколая

 

19-20 травня Крехівський монастир отців Василіян зустрічав паломників, які прибули сюди, щоб помолитися біля двох чудотворних ікон, приступити до Святих Таїнств та вшанувати пам’ять святого Миколая.

Традиційно свято розпочалось походом до лісового джерела, де відбулося Велике Водосвяття. Опісля по горі Побійній розпочалась Хресна Дорога, присвячена роздумам над Божим Словом, адже Всеукраїнською Радою Церков 2018 рік проголошений роком Біблії. Провадили стації ієромонахи-василіяни.

Після урочистого винесення чудотворної ікони св. Миколая на відпустову площу розпочалась Вечірня з Литією, яку відслужив о. Дам’ян Кастран, ЧСВВ. Далі на паломників очікувала перша частина чувань, які духовно приготували прочан до Божественної Літургії опівночі.

Далі на відпустовій площі продовжилася друга частина чувань, які були особливо присвячені молодим паломникам. У програмі лунали пісні від ієромонахів та музичної групи "YaMa Band", відбувалися виступи молодіжних спільнот, що діють при василіянських монастирях, які в свою чергу супроводжувалися роздумами про стосунки з Богом. Паралельно моління продовжувались у монастирському храмі Преображення Господнього.

Вранці, 20 травня на Відпустовій площі розпочалась Утреня й молебень до святого Миколая. А вже об 11.00 відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященний владика Богдан Дзюрах, секретар Синоду єпископів УГКЦ. З Архиєреєм співслужили: Протоігумени: о. Андрій Белеканич, ЧСВВ (Закарпатська провінція св. Миколая) й о. Миколай Козіцький, ЧСВВ (Польська провінція Покрови Пресвятої Богородиці), члени управи провінції Найсвятішого Спасителя, настоятелі монастирів, ієромонахи та священнослужителі, які прибули на свято.

«Ми сьогодні знаходимося, мабуть, у найбільшому храмі Україні, бо нашим куполом є блакитне українське небо, а нашими стінами є кордони української землі від Донбасу до Карпат, від Слобожанщини до українського Криму. Ми сьогодні просимо, щоб з дому нашого Отця Небесного милостивий Господь зіслав промені своєї благодаті на нашу Батьківщини, щоб вони оживили і заполонили любов’ю наш український край». Такими словами розпочав свою гомілію Преосвященний владика Богдан.

 

 

Говорячи про свято Вознесіння, яке переживаємо у ці дні, Архиєрей побажав, щоб кожен йшов добрим шляхом, який веде до небес, адже «наша справжня Батьківщина є у небі». Для цього сьогоднішнє Євангелія подає два орієнтири.

Перший орієнтиром у дорозі до неба є молитва. «Небо – це дар Божий, який ми повинні і можемо випросити витривалою молитвою». Проповідник навів слова папи Франциска, який казав, що не вірить у святість без молитви. А тому «у молитві треба бути вірними щоденно». Цього нас навчає сам Ісус Христос своїм прикладом, адже попри важку діяльність Він багато часу приділяв молитві. «Якщо ми кажемо, що не маємо часу для молитви, то це означає, що наш зв’язок з Богом перестає бути важливим» – підкреслив владика Богдан. Далі він закликав не піддаватися на спокуси диявола, який буде робити все для того, щоб відтягнути нас від молитви. Натомість варто дивитись на приклад Христа, який заохочує нас до молитви. «Довіряймо Богові, а він наповнить наші серця надією, спокоєм і молитвою».

Другим орієнтиром у дорозі до неба Архиєрей назвав добрі діла. «Не вистачить мати тільки добрі наміри, а треба робити щось конкретне і щоденне, щоб здійснити добрі наміри». У цьому контексті Проповідник пригадав про обіцянки, які часто лунають від політиків, а особливо напередодні майбутніх виборів. Саме тому так важливо не дати себе звести на манівці пустопорожніми обіцянками, «адже дорога до неба і до повної свободи вимагає зусилля, жертви і щоденної праці кожного з нас».

Владика Богдан пригадав про послання Синоду Єпископів КГВО щодо виборчого процесу в Україні, де закликається вірних бути мудрими і не дати себе звести пустими обіцянками. «Краще нехай буде гірка правда, ніж солодка обіцянка… Просімо в Господа, особливо цього року, дару мудрості, яка буде провадити дорогами правди».

Архиєрей закликав бути щедрими, великодушними і витривалими у чиненні добра, оскільки нагод для творення добра сьогодні в українській дійсності є багато. «Ми повинні використати випробування, яке Господь допустив на нашу землю, щоб чинити більше добро, стати кращими і завдяки цьому принесемо славу нашому народові і славу нашому Богові».

«Нехай молитва і добре діло будуть нашими щоденними орієнтирами у дорозі до неба та у дорозі до духовного, національного і суспільно-політичного відродження нашої Батьківщини» – закликав на завершення Проповідник. «Бажаю, щоб ми несли у своїх серцях промінь Божого світла, благодаті і тепло Божої любові. Щоб це світло наповнило нашу землю, а тепло Божої любові зігріло кожну людину, яку ми зустрінемо на нашому шляху».

Після Божественної Літургії ігумен Крехівського монастиря о. Іван Майкович, ЧСВВ подякував найперше владиці Богдану, а також Протоігуменам, ієромонахам, представникам державної влади, доброчинцям, вірним та всім, хто прибув і спричинився до проведення Празнику. Зі словами привітання звернувся також голова Львівської ОДА п. Олег Синютка.

Завершилось свято молитвою за Україну «Боже великий, єдиний» та окропленням свяченою водою.

 

  • Прес-служба osbm.in.ua
  • Фото: о. Іпатій Ващишин, ЧСВВ

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції