Smaller Default Larger

В Неаполі вшанували 85-ту річницю пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років

 

У неділю, 18 листопада, в Катедральному соборі Неаполя (Duomo di Napoli) українська спільнота Італії вшановувала пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років. Молитовний захід пройшов під гаслом «Пам’ятати. Вчитися. Запобігти». Архиєрейську Божественну Літургію очолив Глава й Отець УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).

Жалобні заходи розпочалися процесійним ходом, в якому взяли участь Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава й Отець УГКЦ, кардинал Крешенціо (Сепе), Архиєпископ Неаполя, Преосвященний владика Діоніcій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії, Преосвященний владика Лучіо (Леммо), єпископ-помічник Архиєпархії Неаполя, та українські душпастирі-капелани в Італії із вірними. У процесійному ході кардинал ніс мощі св. Януарія, які згодом були виставлені для молитовного вшанування вірними.

Перед початком Літургії із привітальним словом до Глави УГКЦ звернувся кардинал Крешенціо (Сепе). Опісля Блаженніший Святослав (Шевчук) подякував кардиналу та від імені української спільноти подарував йому ікону Ісуса Христа.

Відтак розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія. У проповіді, яка була виголошена італійською мовою, Глава УГКЦ підкреслив наступне: “Сьогодні ми тут об’єднані разом із нашим Божественним Служителем, Який готовий нас слухати і прийняти наше благання. Ми пригадуємо [ці події] не для того, щоби мститися, скаржитися чи розпалювати, як сказав би Папа Франциск, негативну пам'ять, що пам’ятає гріхи минулого, однак інших, але не власні. Ми пригадуємо ці події, щоби вчитися, лікувати і запобігати”.

На Літургії з духовенством та вірними також молилися представники дипломатичного корпусу в особах п. Тетяна Іжевська, посол України при Святому Престолі, та п. Віктор Гамоцький, генеральний консул України в Неаполі.

Наприкінці моління, владика Діонісій (Ляхович) зачитав лист від Єпископської конференції Італії, а о. Володимир Волошин, координатор для українців у Італії, подякував усім тим, хто прилучився до організації цього заходу та хору української парафії свв.мчч. Сергія і Вакха в Римі, який супроводжував своїм співом Літургію.

По закінченню Божественної Літургії було зачитано список із 85-ти прізвищами та іменами дітей, жертв Голодомору, та відслужено Панахиду за невинно вбитими у страшні часи 1932-1933 років.

Пригадуємо, що Українська Греко-Католицька Церква в Італії, спільно із Італійською Церквою, вже вдруге відзначає пам’ять жертв Голодомору. Вперше такий захід на церковному та національному рівні було проведено 26 листопада 2017 року в катедральному соборі Мілану. Божественну Архиєрейську Літургію тоді очолював Високопреосвященний Архиєпископ Циріл Васіль, секретар Конгрегації для Східних Католицьких Церков.

 

*************

 

У неділю, 18 листопада, українська спільнота в Італії вшановувала 85-ті роковини Голодомору. Поминальні заходи у катедральному соборі Неаполя очолив Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ.

З цієї нагоди Кардинал Гуалтьєро Бассетті, Президент Єпископської Конференції Італії, написав листа до української спільноти, а в храмах Італії в цей день молились за жертв Голодомору.

“Єднаюсь у молитві з усією українською спільнотою в Італії, яка сьогодні зібралась у катедральному соборі міста Неаполя на Божественній Літургії, котру очолив Глава та Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійший Святослав у співслужінні з українськими та італійськими священиками, щоб вшанувати 85-річчя геноциду українців – Голодомору”, - пише у своєму зверненні очільник Італійської Церкви. Можливість молитися у головному храмі Архієпархії Неаполя “є виявом братньої гостинності і справжньої солідарності” італійського народу з “українською спільнотою, котра оплакує своїх ближніх”.

У своєму листі кардинал Бассетті наголосив, що “спомин є одним із способів бути поруч: я знаю, я розумію твоє страждання, тому молюся з тобою і за тебе. Це той лейтмотив, який єднає нас з євреями, вірменами, з народом рохінджа”. На його думку, пам’ять про Голодомор необхідна для того, щоб запобігти таким трагедіям в майбутньому: “незабуття - це не лише погляд назад, але й передання майбутнім поколінням попереднього досвіду, щоб не втратити пам'ять про жахіття минулого. Потрібно заповнити "незнання історії”, і події минулого повинні стати наукою для всіх народів, які, починаючи зі свідчень тих, хто несе шрами пережитих звірств, зможуть розпізнати дар вільного сповідування своєї віри. Це актуальне навіть і в наш час, коли християни все ще переживають переслідування і мучеництво”.

  • Секретаріат Глави УГКЦ в Римі

 

Додаток:

Дорогі браття і сестри у Христі,

Єднаюсь у молитві з усією українською спільнотою в Італії, яка сьогодні зібралась у катедральному соборі міста Неаполя на Божественній Літургії, котру очолив Глава та Отець Української греко-католицької Церкви Блаженнійший Святослав у співслужінні з українськими та італійськими священиками, щоб вшанувати 85-річчя геноциду українців - Голодомору.

Ласкаве прийняття вашої спільноти єпархією Неаполя та особисто Його Еміненції Кардинала Крешенціо Сепе, є виявом глибокої єдності і сердечних почуттів, що ріднять нас з українською спільнотою, котра оплакує своїх близьких. Йдеться про щиру братню гостинність і справжню солідарність.

Історія наших Церков, починаючи із своїх витоків, оживлена вірою мучеників: їхнє свідчення зміцнює нас і допомагає усвідомити, що наш погляд постійно звернений "на Ісуса, на Начальника й Виконавця віри, що замість радости, яка була перед Ним, перетерпів хреста, не звертавши уваги на сором, і сів по правиці престолу Божого" (Eb 12,2).

Браття, ми досвідчили екуменізм крові (живий екуменізм), - такого рідного Папі Франциску, який дійсно означає "бути поруч". Отже, спомин є одним із даних нам способів “бути поруч”: я знаю, я розумію твоє страждання, тому молюся з тобою і за тебе. Це той лейтмотив, який єднає нас з євреями, вірменами, з народом рохінджа.

Таким чином, незабуття - це не лише погляд назад, але й передання майбутнім поколінням попереднього досвіду, щоб не втратити пам'ять про жахіття минулого. Потрібно заповнити "незнання історії”, і події минулого повинні стати наукою для всіх народів, які, починаючи зі свідчень тих, хто несе шрами пережитих звірств, зможуть розпізнати дар вільного сповідування своєї віри. Це актуальне навіть і в наш час, коли християни все ще переживають переслідування і мучеництво.

Прийміть сьогодні наші сердечні почуття сопричастя, єднання та солідарності у болісному споминанні нелюдської жертви мільйонів людей, смерті за "згубну ефективність ідеології”, як називав її святий Іван Павло II.

Ґуалт’єро Кард. Бассетті

Президент Єпископської конференції Італії

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції