Smaller Default Larger

Відзначення 270-ої річниці храму св. Василія Великого в Базіліонай (Литва)

 

20 вересня ц. р. у м. Базіліонай, що в Жямайтії (Литва), відбулося урочисте відзначення 270-ої річниці храму св. Василія Великого, що був збудований тут стараннями меценатів і молитвами оо. Василіян, які прибули тут трудитися у ті давні часи.

Як відомо, вони започаткували у тодішньому поселенні Падубісай монастир, храм і школу. Литовці, дякуючи за працю монахів Василіян на душпастирській та освітній ниві, яка тривала 86 років, і вшановуючи монахів, почали називати це поселення їхнім іменем, у латинському варіанті, і з бігом історії цю назва, єдина у світі на їхню честь, закріпилася назавжди – Базіліонай (з лит. – Василіяни).

Урочистості розпочалися у вищезгаданому храмі зі Служби Божої, яку очолив єпископ Шяуляйський Еуґеніюс Бартуліс. З ним співслужили два священики з Литви – Томас Уксас, парох, та Андрюс Шукіс із сусідньої парафії, а також українські священики оо. Василіяни – о. Єронім Грім, віце-ректор Василіянського інституту філософсько-богословських студій ім. Йосифа Велямина Рутського, о. Тарас Іванина, Настоятель Боронявського монастиря Провінції св. Миколая, о. Анастасій Панькевич, помічник пароха Вільнюської парафії Пресв. Трійці і о. Павло Яхимець, помічник пароха парафії Христа Царя, м. Івано-Франківськ, який більше 25 років віддав душпастирському служінню у Литві. Після вділенння благословення, єпископ Еуґеніюс Бартуліс подякував о. Павлу Яхимцю за його довголітню працю в щирій опіці вірян у Литві.

Короткий огляд історії храму, його виникнення, значення для життя містечка представила д-р Алдона Васіляускєнє, історик, головний організатор майже 20-річного циклу досліджень діяльності Чину Святого Василія Великого у Литві.

З вітальним словом і подякою о. Павлу Яхимцю, д-ру Алдоні Васіляускєнє, директорові Базіліонайської школи Рімантасу Ґорісу (як організаторам численних конференцій), а також священику Томасу Уксасу звернулися мер Шяуляйського району Антанас Безарас і віце-спікер Сейму Литовської Республіки Ріма Башкєнє.

Другою частиною урочистостей була конференція, на якій з промовами виступили д-р Алдона Васіляускєнє («270-а річниця храму св. Василія Великого»), о. Павло Яхимець («Шлях нашого Служіння»), священик Андрюс Шукіс («Актуальна цінність музею у м. Скапішкіс та заохочення україністики у регіоні Аукштайтії») і о. Єронім Грім («Напрями духовного виховання у Василіянському інституті філософсько-богословських студій ім. митр. Йосифа Велямина Рутського в Брюховичах»). З вітальним словом до присутніх звернувся о. Тарас Іванина.

Було зачитано окреме вітальне слово о. Йосафата Хаймика, ігумена Василіянського монастиря Христа Царя м. Івано-Франківськ.

На Службі Божій і в конференції також брали участь колишній ректор Шяуляйського університету Донатас Юрґайтіс, професор мистецтвознавства цього ж університету Вітяніс Рімкус, професор літуаністики Ірена Раманецкєнє, староста сільської громади Вітаутас Раджвіла, вчительський колектив, школярі Базіліонайської школи і мешканці містечка Базілійонай та гості.

Попри здобуті напрацювання, учасники заходу висловили сподівання, що такі дослідження мають перспективу як вагомий внесок у збагачення знань про історію своїх держав і Церков, а також у розвиток братських стосунків Литви та України.

  • Василь Капкан для газети «Парафіяльне Слово» Церкви Пресвятої Трійці м. Вільнюса
  • osbm.in.ua

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції