Smaller Default Larger

Збори Настоятелів Провінції Св. Миколая в Україні

 

9 квітня 2020 р. Б., в Мукачівському монастирі Отців Василіян відбулося зібрання Настоятелів Провінції Св. Миколая в Україні, скликане Протоігуменом о. Франціском Онисько ЧСВВ.

 

Учасниками даного зібрання були:

  • Протоігумен о. Франціск Онисько ЧСВВ
  • Намісник Провінційного осідку (Малоберезнянський монастир) о. Лука Буняк ЧСВВ
  • Настоятель Боронявського монастиря о. Еміліян Гавей ЧСВВ
  • Настоятель Імстичівського монастиря о. Полікарп Погоріляк ЧСВВ
  • Настоятель Мукачівського монастиря о. Даниїл Дербаль ЧСВВ
  • Провінційний економ о. Еммануїл Хмара ЧСВВ

 

Під час зустрічі Настоятелі насамперед представили актуальний стан Монастирів та пріоритетні роботи й виклики, які постають перед ними зокрема у стані посиленого карантину в Державі.

 

Разом з цим було обговорено позицію Провінції стосовно проведення богослужінь Квітної неділі, Страсного тижня й празника Воскресіння Христового.

  • Згідно заклику Державної та Церковної влади, усі богослужіння з відповідними посвяченнями відбуватимуться у монастирських храмах за зачиненими дверима без участі вірних, які зможуть єднатися в молитві з чернечою спільнотою через онлайн-трансляцію, що проводитиметься в кожному монастирі.

Щодо освячення пасок був зарекомендований наступний спосіб: ціла родина бере участь у пасхальних богослужіннях через онлайн-трансляцію, а після освячення пасок, яке звершать ієромонахи в храмах, голови родин окроплять свяченою водою пасхальні страви у себе вдома.

Щодо великодньої сповіді була висловлена рекомендація заохочувати вірних користати в умовах посиленого карантину з т. зв. «внутрішньої сповіді». Ця покаянна практика, в певних обставинах, коли немає можливості визнати свої гріхи перед священником, дозволяє грішникові примиритись із Господом, отримати Його прощення та очистити свою душу. В такій ситуації особа повинна розкаятись, збудивши щирий жаль за вчинені гріхи, перепросити Господа та пообіцяти, що при найближчій нагоді приступить до Святого Таїнства Покаяння перед священиком.

Разом з цим священнослужителі під час онлайн-трансляції Божественної Літургії будуть відводити момент для «духовного святого Причастя» вірних, промовляючи з ними відповідну молитву.

 

Також були обговорені інші актуальні питання внутрішнього характеру життя та служіння монаших спільнот Провінції, які будуть представлені Настоятелями під час найближчих монастирських зібрань.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції