Smaller Default Larger

Квітна неділя в Осідку Провінції Св. Миколая

 

12 квітня 2020 р. Б., у Василіянському храмі в Малому Березному при осідку Провінції Св. Миколая відбулися святкові богослужіння Квітної неділі з благословенням галузок, які транслювалися для участі місцевих парафіян й усіх зацікавлених через засоби масової інформації.

Святкову Божественну Літургію очолив Протоігумен Провінції о. Франціск Онисько ЧСВВ разом з ієромонахами монастиря: о. Лукою Буняком ЧСВВ – Намісником, о. Андрієм Белеканичем ЧСВВ, о. Йосафатом Сичкуном ЧСВВ та о. Павлом Кречуном ЧСВВ, під спів і прислугу ченців Малоберезнянської спільноти.

У святковій проповіді Протоігумен звернув увагу, що відразу після урочистого в’їзду в Єрусалим Ісус, згідно розповіді Євангелиста Марка, увійшов у храм і оглянув усе (Мр. 11, 11), а наступного дня здійснив його «очищення», виганяючи з нього купців і міняйлів (Мр. 11, 17).

Наголошуючи на тому, що ці дві події – в’їзд Ісуса в Єрусалим і Його вхід у храм – нерозривно пов’язані між собою, Протоігумен запропонував застановитися над глибшим розумінням «очищення» храму Ісусом та Його висловом «Зруйнуйте цей храм, а Я його за три дні поставлю» (Ів. 2, 19).

Ісус цими словами говорить, що Його Розп’яття і Воскресіння, які невдовзі настануть, означають кінець єрусалимського храму. А нове поклоніння Богові приходить у храм нерукотворний і цим храмом є Його Тіло – сам Воскреслий Христос, який збирає усіх нас та єднає разом у таїнстві свого Тіла і Крові. Він сам є новим Храмом людства.

Разом з цим Протоігумен запропонував на основі представлених євангельських роздумів застановитися над нашим способом поклоніння Богові у теперішніх обставинах.

Під час Літургії Головний служитель провів обряд «духовного святого Причастя» для тих вірних, що єдналися у цій євхаристійній молитві через онлайн-трансляцію, закликавши також усіх збудити перед цим щирий жаль за свої гріхи.

Вкінці богослужіння відбулося також благословення галузок, «щоб усі, що їх приймають, з ними прийняли собі захорону для душі і тіла; щоб вони стали ліком для спасіння і тайною Божої благодаті» (Чин благословення).

Після святкового відпусту традиційно прозвучала молитва за Україну «Боже, Великий, Єдиний…».

Можливість отримати освячені галузки у визначених місцях парафії буде надана та організована лише наступного дня із-за посиленого карантину на протидію масового поширення коронавірусу в Україні.

Як і в попередні неділі, усі богослужіння в монастирському храмі відбувалися за зачиненими дверима при участі лише чернечої спільноти.

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції