Smaller Default Larger

Ювілейні святкування в Монастирі Отців Василіян у Червонограді

 

21-22 грудня 2021 р. Б., у Василіянському монастирі Св. Юрія в Червонограді, відбулися ювілейні святкування з нагоди 250-річчя проголошення Кристинопільської ікони чудотворною та заснування цієї обителі.

 

Стаття о. Климентія Стасіва ЧСВВ про відзначення ювілею:

  • Відлуння Кристинопільського ювілею. Тяглість любові і жертви

За роки відновленої незалежності України Василіянський чин відзначав багато знаменних дат, пов’язаних з історією монастирів, чудотворних ікон чи визначних особистостей. Щоправда, деякі з таких заходів відбувалися на високому рівні і набирали широкого розголосу не тільки в Україні, але й за її межами, про деякі дати – лишень скромно згадували.

250-річчя проголошення Кристинопільської ікони чудотворною та заснування теперішнього Червоноградського монастиря св. Юрія стало неординарною подією для духовенства та вірних. Ці дві визначні ювілейні дати були відсвятковані 21-22 грудня 2021 р. на високому духовному і культурно-просвітницькому рівні завдяки теперішньому ігумену обителі о. Єремії Рибакову. Власне, так відповідально і відмінно організовані урочистості можуть послужити прикладом для інших чернечих спільнот.

На святкування прибуло багато гостей, зокрема владика Петро Лоза, ЧНІ, єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії, о. Володимир Коткевич, синкел у справах парафій, о. Ярослав Малиш, голова комісій – літургійної, монашества, шкільництва, імміграції, о. Йоан Школик, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя, о. Франциск Онисько, Протоігумен Провінції св. Миколая на Закарпатті, радник Протоігумена Йосиф Кралька, Володимир Маланюк, магістр новіціяту в Крехові, численні отці і брати з василіянських монастирів, єпархіяльне духовенство і сестри-монахині.

У рамках програми святкувань відбулася зустріч делегації духовенства з міською владою, яку представляли Володимир Коваль, заступник міського голови, Надія Земницька, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, Грасулов Олександр, секретар міської ради.

В теплій, дружній атмосфері проходило обговорення низки важливих питань, як-от: виховання, навчання шкільної молоді, відкриття дошкільного закладу і католицької школи; реалізація видавничого проекту, що основується на монастирських хроніках і пов'язаний з життям міста та отцями василіянами; повернення земельної власності монастиря. Чимало часу було присвячено обговоренню соціальних проектів.

Мимоволі зринає думка, що влада в сучасній дійсності добре розуміє: без Бога, без духовності місто перетвориться на пустелю, а люди – на нещасних рабів. Колись влада переслідувала Церкву, а тепер співпрацює з нею, адже, будучи відокремленою від держави в питаннях віри, Церква як національна суспільна інституція бере активну участь у вирішенні соціальних питань, є могутнім фактором морального оздоровлення народу.

Особливою складовою святкувань був науковий семінар «Кристинопільський василіянський монастир: історія та сучасність (до 250-ліття обителі)» у Червоноградській філії Львівського музею історії релігії (Палац Потоцьких). Слід зазначити, що працівники музею підготувала виставку «Святі, благочестиві, праведні…», на якій експонуються 22 експонати з фондової збірки, а це – ікони, скульптура, тканина та стародруки, що датуються XVIII – поч. ХХ століть. Також представлена копія чудотворної ікони «Кристинопільська Матір Божа».

Розпочала захід зав. Червоноградської філії ЛМІР Галина Гриник вітальним словом до учасників наукового семінару. І владика Петро Лоза, і Протоігумен о. Йоан Школик підкреслили важливість відзначення таких знаменних дат в житті Церкви і народу, бо на канві історії стає видимим діяння Божої благодаті в житті багатьох людей. Врешті, це данина пам’яті отцям василіянам, а для нас, сущих, – свідчення попередників, які для нас є прикладом, коли з нами – Господь.

Далі представники наукової спільноти виступили зі своїми дослідженнями. Доктор історичних наук Юрій Стецик – про початки богоугодної справи – перше десятиліття постання монастирської обителі в Кристинополі та тогочасне монаше життя. Доктор історичних наук Мар’яна Левицька – про історію чудотворної Кристинопільської ікони, що розміщена в монастирському храмі, та про новаторство василіян. Зокрема вона зазначила, що дуже зворушливо прийти до витоків, і побачити, які василіяни були прогресивні у ХVIII столітті. Вони дбали про освіту, науку, мистецтво, про культ ікон, хоча їх часто критикували за новаторство. Отець Єронім Грім, ЧСВВ, (докторант Папського Григоріянського університету в Римі) висвітлив діяльність чернецтва Кристинопільського монастиря у ХІХ столітті. Слухаючи таку історію, усвідомлюємо виклики, що постають перед нами, оживляємо та поновлюємо свій взірець прикладами зі святого жертовного минулого наших попередників.

Перегорати сторінки життя монастиря – це немов торкатися життя міста, різних подій і людей. Кристинопільська Божа Мати не раз рятувала місто від нещасть, від різних епідемій. Саме в бібліотеці обителі зберігався Кристинопольский Апостол ХІІ ст., що входить до Золотого фонду української культури і духовності.А чого варті хроніки монастиря під назвою «Літопис монастиря Кристинопільського від Р. Б. 1766» ігумена о. Корнелія Срочинського, який залишив помітний слід в історії Кристинополя, адже при ньому зводився цей монастирський комплекс. Тут варто згадати і митр. Андрея Шептицького, який в цій обителі складав вічні обіти. На наступний рік відзначатимемо 130-річчя цієї події.

Так збіг перший день – в молитві, розмовах, роздумах. Наступного дня, у празник Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці, о 12.00 год., в посталій 250 років тому василіянській обителі на благословенній кристинопільській землі – монастирському храмі св. Юрія розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Петро Лоза, ЧНІ, за участю численних священників, а головно вислужених ігуменів Червоноградської обителі. Вінцем свята стало глибоке, проникливе Боже слово владики та його благословення.

Василіянське чернецтво, що впродовж двох з половиною століть ревно трудилося для більшої Божої слави і добра свого народу в цьому краю, і ті ченці, що жертовно служать Богові та ближньому в цей непростий час новітніх викликів насправді творять одну історію святості під пречистим поглядом Кристинопільської Богоматері.

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

НОВИНИ ЦЕРКВИ

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції