Smaller Default Larger

Вистава про Святого Йосафата Кунцевича «Слідами Священомученика»

01

25-26 листопада 2023 р. Б. брати-студенти з василіянської семінарії в Брюховичах відвідали монастирі Провінції Святого Миколая та презентували виставу про Святого Йосафата «Слідами Священомученика» 

* * * * * * *

У суботу 25 листопада, показ вистави відбувся в м. Хуст, у стінах Закарпатського обласного театру драми та комедії.

Кілька слів про виставу «Слідами священномученика» організовану в ювілейний рік  з нагоди  400-ліття від дня мученицької смерті св.Йосафата Кунцевича студентами Василіянського Інституту Філософсько-Богословський Студій ім.  Митрополита Йосифа Вельямина Рутського, що в селищі Брюховичі, Львівська область.

Вже довгий час існує добра традиція серед василіянських братів-студентів щороку організовувати Різдв’яні вистави у виконанні монашого театру « В Каптурах», однак через пандемію та повномаштабну війну вже три роки глядачі очікували побачити щось нове і надзвичайне від братів, але не було нагоди й можливостей через різні причини. Проте, цьогорічну визначну дату  в історії Василіянського Чину Святого Йосафата та  УГКЦ  ми не можемо обминути, без  нашого значного внеску для прослави св. Йосафата Кунцевича – співбрата  в Чині Святого Василія Великого, який віддав своє життя за Єдність всіх християн в 1623р.  Тому ми з радістю відповіли на заклик і прохання Блаженнішого Святослава до всіх отців Василіян  з заохотою організовувати місійні науки та культурні заходи для відновлення культу почитання св. Йосафата серед українського народу й з благословення ігумена та ректора ВІФБС о.Пантелеймона Трофімова  нам вдалося у особливий спосіб  зробити свій внесок у це добре й святе діло: ми організували виставу «Слідами Священномученика» про життя  й діяльність св. Йосафата Кунцевича, з якою подорожуємо  на запрошення   отців та парафіян з різних куточків України. Ми вже відвідали такі міста: Львів,Київ,Івано-Франківськ,Тернопіль, Бучач,Червоноград,Жовква і  сьогодні завітали до вас.

Життя святої людини, яке увінчалося трагічною смертю, важко відчитати крізь призму століть і віднайти паралелі із своїм життям, але це не є повністю неможливо  й наша вистава прагне донести цю ідею кожній людині, що її відвідає.  Звичайна українська родина, де батько на фронті й мама залишилася наодинці із надто прогресивним сином, однак бажає закласти в ньому любов до Бога й Церкви. І одного дня у неї є надзвичайна нагода донести синові,  що є щось цікавіше за віртуальний світ, бо до храму в їхньому місті приїжають оо.Василіяни із місіями про українського святого священномученика  Йосафата Кунцевича, але син не ведеться на провокацію мами. Однак на нього очікує можливість пройти дорогою, якою зі сміливістю та впевненістю простував в своєму житті Йосафат Кунцевич від дитячих років і аж до моменту трагічної смерті від рук неприхильників церковної єдності. Приклад св. Йосафата повинен розбудити у сина і всіх присутніх глядачів бажання переглянути своє покликання та свою дорогу до святості на взірець святого Йосафата Кунцевича. 

* * * * * * *

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

18

19

20

21

IMG 0708

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції