Smaller Default Larger

Єпископська хіротонія владики-номінанта Ніла Юрія Лущака

12 січня 2012 року, в Греко-католицькому Кафедральному соборі Воздвиження Чесного Хреста Господнього у м. Ужгороді, Високопреподобному отцю Нілу Юрію Лущаку ЧБМ, було уділено єпископську хіротонію.

Як відомо, 19 листопада 2012 р., у Ватикані було повідомлено, що Папа Бенедикт XVI призначив о. Ніла Лущака, єпископом-помічником Мукачівської Греко-Католицької Єпархії.

Згідно стародавньої практики Церкви, яка вимагає, щоб у свяченні нового єпископа брало участь багато єпископів, на хіротонію владики Ніла прибуло понад двадцять Архієреїв Східного та Західного обрядів, з різних частин України, як також із закордону, зокрема з тих країн, для яких Мукачівська Греко-Католицька Єпархія є матірною.

Головним святителем владики Ніла був Правлячий єпископ Мукачівської Греко-Католицької Єпархії, Преосвященний владика Мілан Шашік. Співсвятили владику Ніла, архієпископ Циріл Василь ТІ, Секретар Конгрегації для Східних Церков та владика Вільям Скурла, Митрополит Пітсбургський (США).

В єпископських свяченнях владики Ніла взяв участь також Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) та Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Томас Е. Ґалліксон.

Проповідь під час Архієрейської Літургії виголосив владика Циріл, під час якої звернув увагу на обов’язки єпископа. Зі слів Проповідника, єпископ повинен вказувати на Христа і доносити Його слово до людей, а також в молитві до Христа представляти все людство. Єпископ повинен бути дійсним «alter Christus» в повноті священства. Секретар Конгрегації для Східних Церков підкреслив також колегіальний характер і природу єпископського стану, ствердивши, що Владика Ніл, отримавши єпископську хіротонію, покликаний тепер виконувати свої завдання, як головний співробітник єпархіяльного єпископа, стаючи прикладом для священиків та мирян. Будучи ж сином цієї закарпатської землі і Мукачівської Єпархії – Греко-католицької Церкви свого права, своєю особою Владика Ніл повинен представляти її церковну особливість та її гідність. На особливість Мукачівської Греко-Католицької Єпархії, Владика Циріл звернув окрему увагу у своїй проповіді, пригадуючи її історію та її гідність по відношенні до інших Церков.

Для Василіянського Чину Св. Йосафата, хіротонія єпископа-помічника Мукачівської Греко-Католицької Єпархії також є важливою подією, адже в цій церковній одиниці свого права, з давніх-давен, виконують своє служіння Отці Василіяни, об’єднані в Провінцію Св. Миколая.

З огляду на це, від імені Всесвітлішого Отця Протоархимандрита Ґенезія Віомара ЧСВВ, вітання нововисвяченому єпископу Кир Нілу, прибув вручити Впр. о. Прокопій Лотоцький ЧСВВ. Натомість Василіянську Провінцію Святого Миколая представляв її Протоігумен о. Павло Райчинець ЧСВВ, який також висловив владиці Нілу привітання від імені усіх Отців і Братів Василіян, що служать на теренах даної єпархії і були присутні на урочистостях.

Загалом, в урочистому богослужінні взяли участь надзвичайно велика кількість священиків, зокрема з Мукачівської єпархії, як також чернецтво та миряни. Зверталася увага, що це були перші єпископські свячення уродженця Закарпаття, після виходу Греко-Католицької Церкви з підпілля.

На закінчення Архієрейської Божественної Літургії, яку вже співслужив з єпископами владика Ніл, Преосвященний Владика Мілан подякував усім гостям, які прибули на ці особливі урочистості в Мукачівській єпархії. Зокрема Єпарх подякував співсвятителям в єпископських свяченнях: владикам Вільяму та Цирілу, а також усім Архієреям, духовенству та мирянам.

Після цього, вітальне слово владиці Нілу висловив Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Томас Е. Ґалліксон, а від імені єпархіяльного духовенства – Всеч. о. Тарас Ловска.

Вкінці подяку склав і сам владика Ніл, насамперед – Господу Богу, опісля своїм батькам, всім тим, хто спричинився до його священничого та монашого покликання, а також учасникам його єпископської хіротонії.

Процесійна хода духовенства завершила урочисті богослужіння в Кафедральному соборі, після чого Владика Ніл приймав гостей в єпископській резиденції.

о. Франціск Онисько ЧСВВ



 

ДОВІДКА:

Владика Ніл Юрій Лущак ЧБМ, народився 22 травня 1973 року в Ужгороді. Отримавши відповідне формування у місцевій греко-католицькій духовній семінарії, 2 липня 1996 року рукоположений у священики, після чого душпастирював на різних парафіях Мукачівської єпархії.

Від 2004 до 2008 року о. Юрій навчався в Папському Урбаніянському Університеті, де здобув науковий ступінь ліценціату з філософії. Наступного року розпочав новіціят в Чині Братів Менших, в якому отримав чернече ім’я Ніл та 2010 року склав тимчасові обіти. Того ж року розпочав викладати філософію в Ужгородської греко-католицькій богословській академії ім. Блаженного Теодора Ромжі.

Мукачівська греко-католицька єпархія, перша документальна згадка про яку датується 1491 роком, і яка 1646 року повернулася до єдності з Католицькою Церквою, сьогодні об’єднує греко-католицькі парафії на території сучасної Закарпатської області та підпорядкована безпосередньо Апостольській Столиці. Від 1780 року осідок єпископа перенесено до Ужгорода. З Мукачівської єпархії свого часу були виокремленні єпархії: Крижевацька в Хорватії, Пряшівська в Словаччині та Гайдудорозька в Угорщині, вихідці з цієї єпархії в США мають свою Митрополію візантійського обряду з центром у Пітсбурзі.

Від 2010 року Мукачівським Єпархом є владика Мілан Шашік, ЗМ, який очолив єпархію ще 2002 року, як Апостольський Адміністратор.

За матеріалами: Радіо Ватикан



 

ПРИВІТАННЯ ВСЕСВІТЛІШОГО

ОТЦЯ ҐЕНЕЗІЯ ВІОМАРА ЧСВВ

ПРОТОАРХИМАНДРИТА ВАСИЛІЯНСЬКОГО ЧИНУ СВ. ЙОСАФАТА

ПРЕОСВЯЩЕННОМУ ВЛАДИЦІ НІЛУ ЮРІЮ ЛУЩАКУ ЧБМ


Рим, 12.01.2013 р. Б.

Христос Рождається!

Преосвященний Владико Ніле!

Від імені Василіянського Чину Св. Йосафата, щиросердечно вітаю Вас із знаменною датою у Вашому житті – архиєрейською хіротонією. Сьогодні ми всі духовно радіємо і віддаємо молитовну подяку Подателю усіх благ, Господу Богу, за Його милості, які Він рясно виливає на Вас у цей світлий день Вашого життя.

Пастироначальник Господь наш Ісус Христос, покликав Вас до великої гідності виконувати нелегку працю на широкому полі церковного служіння, а саме – дбати про спасіння людських душ та будувати Боже Царство вже тут на землі. Цей поклик, напевне, вимагатиме від Вас чимало мудрості, пильності й терпеливості, а також повної посвяти Вашого життя. Однак, працюючи над творенням єпархіального життя на Закарпатських землях України, Ви разом з цим зможете спричинитися до важливого внеску у справі зміцнення церковної єдності та вірності Матері-Церкві на чолі зі Святішим Отцем Папою Римським.

Нехай Всещедрий Господь дарує Вам, дорогий Владико, багато здоров’я, небесних благодатей, кріпості душевних і тілесних сил, щоб могли плідно розпочати і завершити архипастирське служіння на благо Христової Церкви і Божого Народу.

Молитовним заступництвом Цариці Небесної нехай береже Вас Господь у здоров’ї і благоденствії на многі і благі літа.

З любов’ю у Новонародженім Христі Ісусі,

о. Ґенезій Віомар ЧСВВ

Протоархимандрит Чину Св. Василія Великого



 

ПРИВІТАННЯ ВИСОКОПРЕПОДОБНОГО

ОТЦЯ ПАВЛА РАЙЧИНЯ ЧСВВ

ПРОТОІГУМЕНА ПРОВІНЦІЇ СВ. МИКОЛАЯ

ПРЕОСВЯЩЕННОМУ ВЛАДИЦІ НІЛУ ЮРІЮ ЛУЩАКУ ЧБМ


Малий Березний – Ужгород

12.01.2013 р.Б.

Христос Рождається!

Преосвященний Владико Ніле!

Сьогоднішня подія Ваших єпископських свячень, пригадує нам ту подію з Євангелія, коли Ісус Христос, з-посеред своїх учнів, які слідували за Ним, вибрав для особливого служіння Дванадцятьох Апостолів. (Мт. 10, 1-40).

В Документах Церкви говориться, що для того, аби виконати свою високу місію, ці Апостоли були збагачені Христом особливим вилиттям Святого Духа, що зійшов на них; через рукоположення, вони передали своїм помічникам духовний дар, який передається аж до нас через єпископське свячення (ККЦ, 1556).

Отож сьогодні, будучи присутніми під час Вашої хіротонії, ми мали змогу духовно перенестися в ті часи, коли сам Христос, проповідуючи Царство Боже на цій землі, підносив своїх вибраних учнів до повноти таїнства Рукоположення.

Через Ваше єпископське свячення, яке передалося Вам від єпископів, що були поставлені апостолами та їхніми наслідниками, ми усі маємо сьогодні великий дар поєднання з самим Христом – Головою Церкви, Який «учора і сьогодні – той самий навіки» (Євр. 13, 8).

Покладенням рук та словами посвячення, свідками чого ми були, Вам уділилася ласка Святого Духа і священна печать так, що тепер виразним і видимим способом, Ви заступаєте і дієте в Особі Ісуса Христа – нашого Учителя, Пастиря і Священика.

Ми вдячні сьогодні Богові за цю особливу ласку, якою Він обдарував Вас, а через Вас обдаровує й нас, що повірені Вашій опіці.

Посилаючи своїх Апостолів проповідувати, що Царство Небесне близько, Христос казав їм: «Входячи ж у дім, вітайте його, кажучи: Мир дому цьому! І якщо той дім достойний, нехай ваш мир зійде на нього; а якщо недостойний, нехай ваш мир до вас повернеться» (Мт. 10, 12-13).

Преосвященний Владико, сьогодні Ви приходите до нас як єпископ, несучи з собою особливий Мир, дарований Вам Христом.

Тому ми просимо у Господа, щоб бути достойними прийняти Його Мир, через Ваше єпископське служіння, яке Ви будете серед нас здійснювати.

Адже Христос сказав, що: «Хто вас приймає, той мене приймає; а хто мене приймає, той приймає Того, хто мене послав» (Мт. 10, 40).

Вітаючи і приймаючи Вас сьогодні, ми пам’ятаємо про це Слово Боже і з вдячністю та вірою приклоняємося перед славою Триєдиного Бога, Отця, Сина і Святого Духа, який присутній серед нас у Святих Тайнах Церкви і робить нас учасниками Його Божества!

о. Павло Райчинець ЧСВВ

Протоігумен Провінції Св. Миколая

Василіянського Чину Св. Йосафата в Україні

 


 

Владики, котрі були присутні на єпископській хіротонії владики Ніла (Лущака):

Його Високопреосвященство Владика Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні

Його Високопреосвященство Владика Циріл (Василь), Секретар Конгрегації для Східних Церков (Рим, Італія)

Його Високопреосвященство Владика Вільям (Скурла), Митрополит Пітсбургзький (США)

Його Блаженство Владика Святослав (Шевчук), Верховний Архієпископ Києво-Галицький, Глава УГКЦ (Україна)

Його Високопреосвященство Владика Ігор (Возьняк), Митрополит Львівський УГКЦ (Україна)

Його Високопреосвященство Владика Володимир (Війтишин), Митрополит Івано-Франківський УГКЦ (Україна)

Його Високопреосвященство Владика Ян Баб’як, митрополит Пряшівський (Словаччина)

Його Преосвященство Владика Миколай (Сімкайло), Єпарх Коломийсько-Чернівецький УГКЦ (Україна)

Його Преосвященство Владика Михайло (Колтун), Єпарх Сокальсько-Жовківський УГКЦ (Україна)

Його Преосвященство Владика Дмитро (Григорак), Єпарх Бучацький УГКЦ (Україна)

Його Преосвященство Владика Ярослав (Приріз), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький УГКЦ (Україна)

Його Преосвященство Владика Мілан Хаутур, Єпарх Кошицький (Словаччина)

Його Преосвященство Владика Петро Руснак, Єпарх Братіславський (Словаччина)

Його Преосвященство Владика Філіп Кочіш, Єпарх Гайдудорозький (Угорщина)

Його Преосвященство Владика Вірджіл Берча, Єпарх Орадеа (Румунія)

Його Преосвященство Владика Тарас (Сеньків), Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ (Україна)

Його Преосвященство Владика Василь (Івасюк), Екзарх Одесько-Кримський УГКЦ (Україна)

Його Преосвященство Владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький УГКЦ (Україна)

Його Преосвященство Владика Атаназій Орос, Апостольський Екзарх (Угорщина)

Його Преосвященство Владика Юрій Джуджар, Апостольський Екзарх (Сербія)

Його Преосвященство Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ (Україна)

Його Преосвященство Владика Венедикт (Алексійчук), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ (Україна)

Його Преосвященство Владика Антал Майнек, єпископ Мукачівський РКЦ (Україна)

Його Преосвященство Владика Станіслав Широкорадюк, Апостольський адміністратор Луцької дієцезії РКЦ (Україна)

Його Преосвященство Владика Леон Малий, Львівський єпископ-помічник РКЦ (Україна)

Всесвітліший отець Едвард Цімбала, адміністратор Пассаїк (США)

МГКЄ

 


 

ФОТОГРАФІЇ З ПОДІЇ:





 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції