Smaller Default Larger

Протоархимандрит Василіянського Чину взяв участь у святкуванні празника св. Климента в соборі Святої Софії в Римі

 

8 грудня за юліанським календарем Церква вшановує пам’ять святого священномученика Климента Папи Римського. У цей день відбувся храмовий празник у соборі Святої Софії, який має святого Климента своїм покровителем. Саме іменем святого Папи Климента назвав Патріарх Йосиф Сліпий заснований ним Інститут у Римі, який мав бути і фактично став на довгі десятиліття осередком науки й освіти в обставинах Церкви, переслідуваної в Україні та розсіяної по світі. Частичку мощей цього святого вклав у престол собору Святої Софії 28 вересня 1969 року Папа Павло VI на прохання Патріарха Йосифа.

Напередодні, увечері 7 грудня, у соборі Святої Софії було відслужено урочисту вечірню з литією, яку очолив Високопреосвященний владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський, і відбулося виставлення ікони та мощей святого священномученика Климента для їх вшанування.

У сам день празника богослуження розпочалося утренею о 8:45, яку відслужив о. Іван Гобела, докторант Папського Східного Інституту.

О 10 год. розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Ігор. З ним співслужили о. Марко Ярослав Семеген, голова Товариства «Свята Софія» і ректор собору, о. Ґенезій Віомар, ЧСВВ, Протоархимандрит, о. Ярослав Карп’як, працівник Конґреґації для Східних Церков, о. Теодосій Грень, ЧСВВ, Віце-ректор Папської Української Колегії Святого Йосафата, о. Діонисій Заведюк, ЧСВВ, о. Атанасій Мак-Вей, дон П’єрпаоло Феліколо, представник Римського вікаріату й організації «Міґрантес», дон Матео Ґардзінски, отці Йосафат Коваль, ЧСВВ, Іван Гобела, Любомир Филипчак, Роман Скрипнюк, Юліан Скасків, диякони Микола Щербак і Роман Бабій. Обов’язки церемонієра виконував о. Андрій Солецький.

Під час утрені та Святої Літургії сповідали отці Юрій Стасюк, Петро Голіней, Василь Ілик. Співав хор студентів Папської Української Колегії Святого Йосафата, яким диригує о. Володимир Медвідь, а також студенти цієї Колегії виконували різні служіння під час урочистого богослуження. Апостола проспівав Святослав Титуляк.

У своїй гомілії на день празника Митрополит Ігор звернувся до постаті третього наступника Апостола Петра, Папи Климента, який був людиною мужньою, мудрим та дбайливим пастирем, а також відважним свідком Ісуса Христа. Приклад цього святого спонукає до його наслідування і шукання в усьому Божої волі. Його мощі віднайшли у Херсонесі, теперішній Інкерман у Криму, де святий Климент під час свого заслання зазнав мученицької смерті, святі рівноапостольні Кирило і Методій та привезли їх із собою в Рим. Частинка цих мощей, перенесена із базиліки святого Климента в Римі, знаходиться у престолі цього собору Святої Софії.

У Святій Літургії взяли участь пані Тетяна Іжевська, Посол України при Святій Столиці, представники чернечих спільнот, які мають свої монастирі в Римі (Сестер Чину Святого Василія Великого, Згромаджень Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії та Катехиток Святої Анни), прихожани та гості.

На закінчення Літургії ректор собору о. Марко Семеген подякував владиці Ігореві за те, що погодився прибути й очолити це святкування і за його пастирське слово, а також привітав прихожан храму і всіх гостей, які прибули розділити радість цього свята.

Після Святої Літургії усі процесійно вийшли з храму до фонтану перед собором, де владика Ігор очолив освячення води та окропив нею служителів і вірних.

На завершення святкування відбувся святочний обід, під час якого о. Марко Семеген ще раз привітав усіх гостей особисто та подякував за спільну участь у святі покровителя собору Святої Софії.

Світлина прес-служби Товариства «Свята Софія»

http://osbm.info/

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції