Smaller Default Larger

Створено об'єднану Православну Церкву України. Її предстоятеля запрошено в Константинополь для вручення томосу про автокефалію

Створено об

 

У Києві на Об’єднавчому Соборі Православної Церкви в Україні 15 грудня затвердили статут і обрали предстоятеля. Ним став митрополит Переяславський та Білоцерківський Епіфаній, представник УПЦ Київського Патріархату. Вселенський патріарх Варфоломій вже запросив новообраного предстоятеля Православної Церкви України до себе для вручення томосу про автокефалію, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на "Громадське" та Nv.ua.

В Соборі брали участь всі архієреї УПЦ КП, УАПЦ, а також щонайменше два єпископа УПЦ (МП) - митрополити Вінницький Симеон (Шостацький) і Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко).

Президент України Петро Порошенко був присутній у якості гостя на Соборі. Фотографію із Софійського собору, де проходило зібрання, 15 грудня розмістив прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

Порошенко сидів за столом президії поруч з екзархами Константинополя архієпископом Даниїлом та єпископом Іларіоном, митрополитом Емануїлом Гальським - повіреним Вселенського патріарха, який очолював роботу Собору, очальниками УПЦ КП і УАПЦ Філаретом та Макарієм, а також митрополитом УПЦ (МП) Симеоном та екзархом Константинопольського патріарха в Греції митрополитом Адріанопольським Амфілохієм.

 

Створено об'єднану Православну Церкву України. Її предстоятеля запрошено в Константинополь для вручення томосу про автокефалію

 

 

Президент України побажав учасникам Об'єднавчого Собору успішної роботи та закликав їх "ухвалити найбільш розумні і зважені рішення". Про це глава держави як почесний гість зазначив у своєму зверненні.

На посаду предстоятеля Православної Церкви України змагалися митрополит Білоцерківський і Переяславський Епіфаній з УПЦ КП, митрополит Вінницький і Луцький Симеон з УПЦ (МП) та єпископ Вишгородський і Подільський Володимир з УАПЦ. Про це журналістам "Громадського" повідомив один з учасників Собору на умовах анонімності.

«За правилами у другий тур мають вийти троє. Відтак представника автокефальної церкви (УАПЦ- ред.) попросили туди долучитися чисто технічно. За нього віддали 2 голоси», — розповів співбесідник "Громадського".

В результаті предстоятелем нової Православної Церкви України обрано митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія (Думенка).

 

 

 

Митрополит Епіфаній відомий тим, що був «правою рукою» Філарета в церковному управлінні УПЦ Київського патріархату. За церковними мірками, він молодий — 39 років. В миру — Сергій Думенко, він народився в селі Волково Одеської області в сім’ї робітників. Вчився у духовній семінарії і академії УПЦ КП. Епіфаній також навчався в Афінському університеті на спеціальності "Філософія".

Епіфаній є членом Національної Спілки журналістів України та Міжнародної федерації журналістів, а також ректором Київської православної богословської академії. Займатися справами УПЦ КП почав у 2008-му. За 5 років Філарет своїм наказом назначив Епіфанія митрополитом з титулом Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський, а в 2017 він став митрополитом Переяславським і Білоцерківським.

Окрім предстоятеля, на Соборі також було затверджено статут єдиної Православної Церкви України. Агентство "РБК-Україна" опублікувало затверджений на Соборі статут.

Декілька тисяч людей вранці 15 грудня зібралися на Софійській площі, аби висловити моральну пітримку Об’єднавчому Собору. Перед учасниками заходу виступали громадські діячі. Після Сбору до людей вийшли президент України і новообраний предстоятель Православної Церкви України.

 

 

«Дозвольте представити вам новообраного предстоятеля, Митрополита Київського та всієї України Епіфанія. Саме йому випадає почесна місія поїхати до Стамбулу та отримати Томос», — заявляє зі сцени президент Порошенко.

Президент заявив про те, що нарешті в Україні «засновано об’єднану Церкву». За підсумками Собору Порошенко заявив: «Цей день увійде, або вже увійшов як священний день, день створення автокефальної помісної православної церкви. День остаточної незалежності здобуття нашої незалежності від Росії».

Каже: «Для Путіна, – як дуже влучно днями написав Мирослав Маринович, – надання автокефалії українському православ’ю є другою геополітичною катастрофою. Тільки цього разу – масштабом не століття, а тисячоліття».

Попри те, що Порошенко був присутній на Соборі, він заявив, що держава не буде втручатися в діяльність церкви: «У нас не було, нема і не буде державної церкви».

Епіфаній, своєю чергою, дякує Константинополю, президенту України та главі УПЦ КП Філарету, главі УАПЦ Макарію і всім ієрархам, а також Верховній Раді за єдність. «Ми змогли об'єднати три гілки українського православ'я в єдину помісну православну церкву», — додає він.

Люди скандують «Дякуємо», деякі плачуть. Епіфаній додає, що до нової церкви можуть приєднатися усі охочі, на що люди скандують «Закликаємо».

 

Створено об'єднану Православну Церкву України. Її предстоятеля запрошено в Константинополь для вручення томосу про автокефалію

 

Вселенський патріарх Варфоломій вже запросив новообраного предстоятеля Православної Церкви України, митрополита Київського і всієї України Епіфанія до Стамбула для вручення томосу.

«З Божою славою, великою радістю та задоволенням, Вселенський Патріархат оголошує про успішне завершення роботи Об'єднавчого собору заснуванням нової православної автокефальної церкви в Україні», — йдеться в комюніке секретаріату Вселенського Патріархату.

Зазначається, що митрополит Епіфаній зв’язався з Варфоломієм після того, як Об’єднавчий Собор обрав його предстоятелем єдиної Української Церкви. Він висловив свою повагу і «попросив благословення Матері-Церкви на здійснення служіння», йдеться у повідомленні.

У відповідь Варфоломій запросив Епіфанія на Фанар, аби провести спільну службу на честь свята Богоявлення (6 січня) та вручити йому томос про створення автокефальної Церкви.

Президент Петро Порошенко також заявив, що Вселенський патріарх Варфоломій підтвердив, що новий глава Української Церкви отримає томос 6 січня. Відтак, за його словами, процедуру отримання церковної незалежності буде завершено. «Томос урочисто вручатимуть на наш Святвечір. Це буде найпримітніше Різдво в історії України», — заявив Порошенко.

«До отримання томосу ми не будемо ухвалювати жодних вагомих рішень», — сказав митрополит Епіфаній.

Він додав, що саме томос від Вселенського патріарха надасть церкві юридичного статусу. «Тобто томос — це той документ, який нас оформить юридично, як автокефальну, незалежну церкву. Після цього документу ми будемо формувати усі відповідні органи, які будуть керувати та брати участь у розбудові цієї церкви», — додав Епіфаній.

Згодом митрополит Епіфаній під час зустрічі з журналістами сказав: «Ми прагнемо, щоб кафедральним собором єдиної української православної церкви був древній храм київських митрополитів — Софія Київська».

За його словами, «ця пам’ятка є дорогою для нашого українського народу». Тому, пояснив предстоятель ПЦУ, у Софії будуть проводитись богослужіння у «дні великих християнських свят та в дні великих історичних свят для українського народу».

«Діючим кафедральним собором буде саме Михайлівський Золотоверхий собор, бо у Володимирському кафедральному соборі буде і надалі звершувати своє служіння святіший патріарх Філарет», — сказав Епіфаній і додав, що віднині Філарет є почесно діючим духовним наставником єдиної помісної Церкви.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції