Smaller Default Larger

Молебень під час війни

alt

«Не на постріли уповаємо і не зброя наша врятує нас, Господи, але допомоги Твоєї всемогутньої просимо і на силу Твою сподіваючись, повстаємо проти ворогів наших і Ім’я Твоє вірно прикликаючи з умилінням молимося: всемогутній Господи, милостиво вислухай і помилуй».

Ієрей: Благословен Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Люд: Амінь.

Ієрей: Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Люд: Царю небесний, утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, благий, душі наші.

Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас. (3)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, нинi i повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, завітай і зціли немочі наші, імени Твого ради.

Господи, помилуй. (3)

Слава, і нині:

Отче наш, Ти, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Ієрей: Бо Твоє є царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люд: Амінь.

Господи, помилуй. (12)

Прийдіте, поклонімся цареві, нашому Богу.

Прийдіте, поклонімся Христові, цареві, нашому Богу.

Прийдіте, поклонімся і припадім до самого Господа Ісуса Христа, царя і Бога нашого.

 

Псалом 45

Бог наш – приcтановище й cила, * помічник у cкорботах, що вельми напали на наc.

Тому не будемо боятиcь, коли порушуєтьcя земля * і гори обертаютьcя в глибини морcькії.

Зашуміли й порушилиcя води їх,* порушилиcя гори cилою його.

Биcтрі течії ріки веcелять міcто Боже;* оcвятив оcелю cвою Найвищий.

Бог поcеред неї, і вона не порушитьcя;* поможе їй Бог рано вдоcвіта.

Затривожилиcя народи, захиталиcя царcтва.* Він дав голоc cвій, порушилаcя земля.

Гоcподь cил із нами,* заcтупник наш – Бог Якова.

Прийдіть і побачте діла Гоcподні,* які чуда вчинив він на землі.

Припиняючи війни до кінців землі,* потрощить він лук і зломить зброю і cпалить щити вогнем.

«Заcпокойтеcь і пізнайте, що я – Бог.* Я проcлавлюcя між народами, проcлавлюcя на землі».

Гоcподь cил із нами,* заcтупник наш – Бог Якова.

Слава Отцю і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже (3).

 

Диякон виголошує єктенію:

В мирі Господу помолімся.

Люд після кожного прошення: Господи, помилуй.

За мир з висот і спасення душ наших, Господу помолімся.

За мир всього світу, добрий стан святих Божих церков і з’єднання всіх, Господу помолімся.

За святий храм цей, і за тих, що з вірою і страхом Божим входять до нього, Господу помолімся.

За святішого вселенського Архиєрея ім’я, Папу Римського, і за блаженнішого Патріярха нашого ім’я, і за преосвященнішого Митрополита нашого Кир ім’я, преосвященнішого Архиєпископа нашого Кир ім’я (або боголюбивого Єпископа нашого Кир ім’я), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей, Господу помолімся.

Щоб як лук мідний вчинити силу вірних Твоїх і укріпити десницю їх міццю сили Твоєї і за перемогу над супостатами нашими, Господеві помолімся.

Щоб подати неослабну, незбориму і переможну силу і мужність христоіменитому воїнству нашому на перемогу над ворогами і супостатами і всіми нападками їх, Господеві помолімся.

Щоб сповнити соромом і безчестям лиця супротивників наших, а серця їх сповнити страхом і жахом, і щоб ангел Господній гнав їх і вражав, Господеві помолімся.

Щоб вислухати крик святої Церкви Твоєї і зітхання єдиновірців наших і щоб вивести із тління життя полонених ворогами і супостатами рабів Його, які в печалі і скорботах до Нього взивають, Господеві помолімся.

Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.

Пресвяту, пречисту, преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і приснодіву Марію, з усіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддаймо.

Люд: Тобі, Господи.

Виголос:

Бо Тобі належить слава, влада, честь і поклоніння разом із безначальним Твоїм Отцем, і з пресвятим, і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люд: Амінь.

 

«Бог – Господь», гл. 1

Бог – Господь, і явився нам;* благословен, хто йде* в ім’я Господнє.

Стих 1: Сповідуйтеся Господеві, бо він благий, бо милість його повіки.

Стих 2: Обійшовши обступили мене, іменем Господнім протистояв я їм.

Стих 3: Не умру, а жити буду, і повім діла Господні.

Стих 4: Камінь, яким знехтували будівничі, цей став головним на розі; від Господа це сталося, і дивне воно в очах наших.

Тропар, гл. 1: Спаси, Господи, людей твоїх* і благослови спадкоємство Твоє,* перемоги благовірному народові на супротивниками даруй* і хрестом твоїм* охорони люд твій.

Слава: І нині:

Заступництво, перед яким благоговіємо, і з яким не осоромимося,* не погорди, Благая, молитвами нашими, всеоспівана Богородице,* утверди правовірних громаду,* спаси благовірних людей,* укріпи в справедливості правління їх* і подай їм з небес перемогу,* бо Ти Бога породила,* єдина благословенная.

Диякон: Будьмо уважні.

Свящ.: Мир всім.

Диякон: Премудрість, будьмо уважні.

Прокімен, гл. 7: Господь кріпость людям своїм дасть, Господь благословить людей своїх миром (Пс. 28, 11).

Стих: Принесіть Господеві, сини божі, принесіть Господеві молодих баранців (Пс. 28,11).

 

Апостол до Ефесян, зачало 233 (Еф. 6, 10-17).

Браття, кріпіться в Господі та в могутності його сили. Одягніться в повну зброю Божу, щоб ви могли дати відсіч хитрощам диявольським. Нам бо треба боротися не проти тіла й крови, а проти начал, проти властей, проти правителів цього світу темряви, проти духів злоби в піднебесних просторах. Ось чому ви мусите надягнути повну зброю Божу, щоб за лихої години ви могли дати опір і, перемагаючи все, міцно встоятися. Стійте, отже, підперезавши правдою бедра ваші, вдягнувшись у броню справедливости і взувши ноги в готовість, щоб проповідувати Євангелію миру. А над усе візьміть щит віри, яким здолаєте згасити всі розпечені стріли лукавого. Візьміть також шолом спасіння і меч духовний, тобто слово Боже.

Алилуя

Диякон: Премудрість, прості, вислухаймо святого Євангелія.

Свящ.: Мир всім.

Люд: І духові Твоєму.

Свящ.: Від Мака святого Євангелія читання.

Люд: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

 

Євангеліє від Марка, зачало 51 (Мк. 11, 23-26)

Сказав Господь: Істинно кажу вам, що хто скаже цій горі: Двигнись і кинься у море, та не сумніватиметься у своїм серці, лише віруватиме, що станеться те, що каже, – то буде йому так. Тому й кажу вам: Усе, чого будете просити у молитві, віруйте, що одержите, – і буде вам так. І коли стоїте на молитві, прощайте, як маєте щось проти кого-небудь, щоб і Отець ваш, який у небі, простив вам провини ваші. Коли ж ви не простите, то й Отець ваш, який у небі, не простить провин ваших.

Люд: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

 

Єктенія усильного благання

Диякон: Помилуй нас, Боже, по великій милості твоїй, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Люд: Господи, помилуй (3).

Ще молимось за святішого вселенського архиєрея (ім’я), папу Римського, і за блаженнішого патріярха нашого (ім’я), і преосвященнішого архиєпископа і митрополита нашого Кир (ім’я), боголюбивого єпископа нашого Кир (ім’я), [у монастирях: і за всечесніших отців наших, архимандрита (ім’я), протоігумена (ім’я), ігумена (ім’я)], за тих, що служать і послужили у святім храмі цім [у монастирях: у святій обителі цій], і за отців наших духовних, і всіх у Христі братів наших.

Люд: Господи, помилуй (3).

Ще молимось за Богом бережений народ наш, за правління і за все військо.

Люд: Господи, помилуй (3).

Не на постріли уповаємо і не зброя наша врятує нас, Господи, але допомоги Твоєї всемогутньої просимо і на силу Твою сподіваючись, повстаємо проти ворогів наших і Ім’я Твоє вірно прикликаючи з умилінням молимося: всемогутній Господи, милостиво вислухай і помилуй.

Люд: Господи, помилуй (3).

Захиснику вірних, пошли стріли свої, Господи, і замішання створи серед ворогів наших, пошли з висоти руку Свою і впокори їх і христолюбивому воїнству нашому віддай їх, молимось: милосердний Господи, вислухай і помилуй.

Люд: Господи, помилуй (3).

Щоб воїнство наше непоборним і переможним було над ворогами і щоб мир і слава оселились в землі нашій, усильно молимось Тобі, Господи вислухай і помилуй.

Молитва: Вислухай нас, Боже, Спасителю наш, уповання всіх кінців землі і тих, що на морі далеко, і, Милостивий, будь милостивим, Владико, до гріхів наших і помилуй нас. Бо милостивий і чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки вічні.

Люд: Амінь.

Диякон: Господеві помолімся.

 

Молитва

Господи Боже сил, Боже спасіння нашого, Боже, єдиний що твориш чудеса, зглянься у милості і щедротах на смиреннях рабів Твоїх і чоловіколюбно вислухай і помилуй нас. Ось бо вороги наші зібрались на нас, щоб погубити нас і зруйнувати святині наші. Тому ми грішні і недостойні в покаянні і з умиленням молимось Тобі: поможи нам, Боже, спасителю наш, і ізбави нас ради Імени Твого, щоб не сказали вороги наші «Бог покинув їх і нема Ізбавителя і Спасителя». Радше хай пізнають всі народи, що Ти єси Бог наш, а ми – люди Твої, силою Твоєю бережені. Створи з нами знамення на благо, щоб ненависники наші побачили нас і впокорилися. Так, Господи Боже, спасителю наш, Сило і Упокоєння і Заступниче наш, не згадай беззаконь і неправд людей Твоїх, і не відвернися від нас у гніві Твоєму, але в милості і щедротах посіти смиренних рабів Твоїх, що припадають до Твого благоутробія. Повстань на поміч нам і оберни нечестиве зухвальство їх на страх і втечу. Христолюбивому ж воїнству нашому подай у сильній відвазі і мужності погнати і наздогнати і в Імені Твоєму перемогти їх. А тим, яким Ти призначив покласти у бою за вітчизну своє життя, прости їм прогрішення їх і в день праведної відплати Твоєї подай вінці нетлінні. Бо Ти єси Заступник і Переможець і Спасіння всім, хто на тебе уповає і Тобі славу возсилаємо Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас і на віки віків.

 

Відпуст

Диякон: Премудрість.

Люд: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Свящ.: Слава Тобі, Христе Боже, уповання наше, слава Тобі.

Люд: Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь. Господи, помилуй (3). Благослови.

Христос, істинний Бог наш, молитвами пречистої своєї Матері, преподобних і богоносних отців наших, і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець.

Люд: Амінь.

За матеріалами: catholicnews.org.ua

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.