Smaller Default Larger

Візит Кардинала Леонардо Сандрі в Україну – 2017

 

З 11 по 17 липня 2017 р., в Україні з пастирським візитом перебував Кардинал Леонардо Сандрі – префект Конгрегації для Східних Церков. Пропонуємо Вам огляд цього візиту, який відбувся у таких місцях: Київ, Харків, Слов’янськ та Краматорськ, Івано-Франківськ, Зарваниця, Львів (підсумки візиту).

  

КИЇВ

  • Кардинал Леонардо Сандрі прибув до Києва

Вівторок, 11 липня 2017

 

 

Кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков, прибув до Києва з пастирським візитом.

Цей візит кардинала, який триватиме з 11 по 17 липня 2017 року, є жестом любові Папи Франциска до Української Греко-Католицької Церкви. У програмі візиту заплановано низку подій у Києві, Харкові, Краматорську, Слов’янську, Івано-Франківську, Зарваниці та Львові.

У коментарі для «Живого ТБ» високий гість відзначив, що для нього є надзвичайною радістю повернутися до України. «Це вже мій третій візит. Один із візитів я мав з св. Іваном Павлом ІІ у 2001 році… Зараз радо приїхав в Україну з метою вшанувати Пресвяту Богородицю Зарваницьку і передати їй усе шанування, любов і повагу, яку має Церква в Римі до неї і до всього українського народу», – розповів кардинал.

 

{youtube}gynPROX5R0g{/youtube}

 

«Привіз і хочу передати, – наголосив префект, – Отцю і Главі Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішому Святославу, усім митрополитам і єпископам УГКЦ та всьому Божому люду найщиріші вітання, молитву і благословення від Святішого Отця Папи Франциска».

Високий гість пригадав, що вперше приїхав до України, коли вона була у своєму розвитку християнського і духовного життя. «Сьогоднішній візит пов'язаний із сумними подіями, які переживає український народ. І саме тому я приїхав з посланням і побажанням миру і добробуту цій країні, яка є величезною надією для всього світу», – сказав кардинал Леонардо Сандрі.

В аеропорту «Бориспіль» кардинала Леонардо Сандрі зустрічали Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав та Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті.

Цього дня посланець Папи Франциска помолився біля пам’ятного хреста Героям Небесної сотні на вулиці Інститутській та відвідав музей Голодомору.

 

{youtube}7_fjmaN9vTM{/youtube}

 

Департамент інформації УГКЦ

 

 

*****************

 

  • Кардинал Леонардо Сандрі у Києві: «Папа Франциск запевняє вас, що ви не самотні, у його серці ви посідаєте особливе місце»

Середа, 12 липня 2017

 

 

Папа Франциск перед моїм виїздом особисто доручив мені засвідчити вам його близькість, його обійми, його молитви разом із благословенням. Про це сказав кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації Східних Церков, у своїй проповіді під час Божественної Літургії 12 липня 2017 року, у празник Верховних апостолів Петра і Павла в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що в Києві.

 

{youtube}MAWmSkQ8tsc{/youtube}

 

Передусім посланець Святішого Отця Франциска подякував Господу за те, що Він зібрав усіх нас тут сьогодні, аби звершувати цю Божественну Літургію. «Літургійні Таїнства, звершені у візантійській традиції з такою глибиною, дарують нам досвід – як кажуть Отці Церкви – «неба на землі». Тим більше тоді, коли на землі наше паломництво переживає досвід втоми, труднощів і терпінь, як через особисті слабкості, так і через ворожий стан у родині чи в цілій країні, як це є зі стражденною Україною в ці роки, ми ще більше радіємо даром присутності Господа, заради якого б’ється наше серце, сповнене очікування благословення, прощення та миру», – відзначив кардинал Леонардо Сандрі.

Посланець Папи пригадав, як був поруч із великим святим папою Іваном Павлом ІІ, супроводжуючи його під час історичного візиту до України в 2001 році.

«Я досі пам'ятаю його слова, коли він пригадував традицію, згідно з якою апостол Андрій, відвідуючи місця, де згодом мало вирости це місто, благословив їх, кажучи: «На цих пагорбах возсіяє слава Божа», пророкуючи те, що Дніпро стало б новим Йорданом через води хрещення князя Володимира, а Київ – новим Єрусалимом, як мати слов’янського християнства на Сході Європи. Ці слова святого Івана Павла ІІ провадять нас серцем і думками до Папи Франциска, який перед моїм виїздом особисто доручив мені засвідчити вам його близькість, його обійми, його молитви разом із благословенням, яке від його імені уділю всім вам на завершенні цієї Літургії», – сказав кардинал Леонардо Сандрі.

«Папа Франциск запевняє вас, – додав проповідник, – що ви не самотні, що в його серці ви посідаєте особливе місце, і він щиро дякує вам за всі ті молитви, які ви піднесли до Бога в його наміреннях у час нещодавньої великої прощі до базиліки Святого Петра, аби відсвяткувати 150-ту річницю канонізації святого Йосафата: мученика заради любові до Бога, мученика задля єдності Церкви, за якою хочемо слідувати, не здаючись перед жодними труднощами чи людською владою, яка хоче забрати в нас надію на чесне і справедливе життя, у співпраці та наверненні всіх, надію Батьківщини, вшанованої у своїй цілісності та примиренної між своїми різноманітними душами та складовими усередині себе».

Також кардинал подякував Небесному Отцеві за те милосердя, яким наступник апостола Петра, Папа Франциск, покрив Україну та її стражденний народ, через війну та нужденність, що за нею прийшла.

«Простягнута рука, – сказав префект Конгрегації для Східних Церков, – якою він хотів стати близьким до ваших потреб, заклик до сумління сильних землі, аби зупинити ворожнечу, прохання солідарності Церков Європи минулого року в збірці для України – заохочують також і кожного з нас, аби, як і каліка того дня в Єрусалимському храмі, ми піднялися та продовжили крокувати дорогою історії. Український народ у минулому уже досвідчив, і ми постійно мусимо вертатися до тої свідомості, що навіть тоді, коли хмари ворожості видавалися густими та непроглядними, урешті-решт світло проступало і розсіювало їх. Свідченням цього є й той факт, що ми й сьогодні возхваляємо тут Господа та Його милосердя. Докладаймо зусиль кожен із нас, у своєму малому, аби тримати горючим світич віри і братньої любові».

«Пречиста Діва Марія, яку за кілька днів будемо вшановувати під час щорічної Всеукраїнської прощі до Марійського духовного центру у Зарваниці, хай завжди підтримує нас своїм могутнім заступництвом: аби ми повторювали наше «так» її Синові, розіп’ятому та воскреслому, щоб ми не дозволили нікому вкрасти нам надію і щоб ми були відважними свідками Господа, у дусі правдивої єдності з численними нашими братами, аби світ увірував», – сказав на завершення кардинал Леонардо Сандрі.

Департамент інформації УГКЦ

 

*****************

 

  • Глава УГКЦ: «Папа не тільки нас любить, за нас молиться, а є голосом стражденної України перед могутніми світу цього»

Середа, 12 липня 2017

 

 

Свято Святих Верховних апостолів Петра й Павла є святом одного з проявів дії Духа Святого в Церкві, який ми називаємо сопричастям. Коли чуємо це слово, то передусім думаємо про Причастя Тіла і Крові Ісуса Христа. Причастя, яке ми отримуємо, як Святе Таїнство Церкви, потім виражається в житті Церкви для нас, спадкоємців Володимирового хрещення, дітей Київської Церкви. Це свято означає сопричастя із наступником апостола Петра – Святішим Отцем Папою Римським.

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав наприкінці Архиєрейської Божественної Літургії 12 липня в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.  Із Главою Церкви співслужив кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації Східних Церков, Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті, Апостольський нунцій в Україні, владика Іван Девчіч, Архиєпископ Рієки (Хорватія), владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ.

«Ми розуміємо, що це церковне сопричастя, яке запечатане кров’ю сотень тисяч знаних і незнаних мучеників та сповідників нашої Церкви, є набагато більше ніж єдність у канонічному сенсі, ‒ мовив він далі. ‒ Це не є підкорення, а насамперед це єдність Христової Церкви, єдність і життя».

Святий апостол Павло казав, що, коли в тілі один член страждає, то терпить все тіло. За словами Блаженнішого Святослава, у цьому церковному сопричасті сьогодні ми відчуваємо, що з терпіннями українського народу терпить наш Спаситель Ісус Христос: «Нам співстраждає і є в сопричасті з болем України Святіший Отець Папа Римський. Видимим знаком цього співстраждання в сопричасті між наслідником апостола Петра Святішим Отцем і УГКЦ є присутність між нами кардинала Леонардо Сандрі, як особливого Папського посланця. Цього дня ми особливо молимося за наших православних братів, які причащаються Тіла і Крові того самого Христа, але між нами немає церковного сопричастя».

Він додав, що українці греко-католики цього дня прагнуть засвідчити братам православним і всім християнам, що сопричастя із Святішим Отцем є благословенням, яке «приносить бальзам зцілення на рани українського народу, благословенням солідарності із Україною всього християнського світу».

«Погляньте, сьогодні разом із нами молився і причащався єдиного Тіла і Крові Ісуса Христа не тільки Папський посланець, не тільки Апостольський нунцій, а й Архиєпископ із Хорватії. Хорватський народ добре знає, що таке війна, адже понині він носить на своєму тілі її рани. Ми сьогодні особливо дякуємо, що ви, владико Іване, прибули до України як паломник, бо римо-католики Хорватії співстраждають із Україною. Ви хотіли прибути сюди як паломник в дорозі до Зарваниці. Ми вас вітаємо і дякуємо за цей знак церковного сопричастя», - сказав Предстоятель Церкви.

Далі він звернувся до гостя із Ватикану: «Особливо прагну подякувати за ті слова, які від імені Святішого Отця до нас скерував Його Еміненція кардинал Леонардо. Ми відчуваємо, що Папа не просто нас благословляє здалека, він любить нас, за нас молиться, співстраждає і навіть більше, він є голосом стражденної України перед могутніми світу цього. У той час, коли війна в Україні перетворюється на забуту, замовчувану війну, Святіший Отець підіймає свій апостольський голос і будить сумління, совість християн Європи і всього світу. Ми відчуваємо, що сопричастя, яке сьогодні в обіймах нам подають Верховні апостоли Петро і Павло, є благословенням для нашої Церкви і для всієї України».

Департамент інформації УГКЦ

 

*****************

 

  • Кардинал Леонардо Сандрі подарував медаль Року Божого милосердя Блаженнішому Святославу та уділив папське благословення УГКЦ

Середа, 12 липня 2017

 

 

Ваша еміненціє, поблагословіть нас! Уділіть нам папське благословення, яке ви, як його посланець миру, любові і співстраждання, привезли в стражденну Україну.

Такими словами Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав звернувся до кардинала Леонардо Сандрі, префекта Конгрегації Східних Церков, наприкінці Архиєрейської Божественної Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві 12 липня, у день пам’яті Святих Верховних апостолів Петра і Павла.

А представник Ватикану мовив до Предстоятеля УГКЦ такі слова: «Я щиро дякую за слова любові і прив’язаності до Святішого Отця і всієї Церкви, які ви висловили. Ми всі відчуваємо у своєму серці те сопричастя, про яке ви щойно говорили. Це сопричастя переходить всі юридичні закони і вже сьогодні тут є свідченням єдності Пресвятої Трійці і сопричастя в Бозі. Ми є поруч із вами. Святіший Отець, Апостольський нунцій та всі працівники Римської курії є поруч із вашою особою і Церквою. Це сопричастя сьогодні було підсилене Причастям Тіла і Крові Господнього. І тому наш ентузіазм був підсилений присутністю Христа між нами. Запевняю, що передам ваші слова і ваші найглибші почуття Святішому Отцеві». Він наголосив, що  УГКЦ завжди мала відвагу в усіх терпіннях і стражданнях, які Україна переживала, зокрема в часи Голодомору, у часи сталінського режиму і тепер, під час війни. «Тому ми, Блаженніший владико, кажемо вам: «Будьте відважними, бо саме ви є тими, хто засвідчує і заохочує до відваги всю Церкву і світ». Прагну вам подарувати пам’ятку від Святішого Отця – медаль Року Божого милосердя, бо ви є Отцем і Главою УГКЦ і є свідком милосердя. Це маленький дар вашій Церкві і вашій особі, аби бути поруч із вами в цей час».

Після цього кардинал Леонардо Сандрі уділив благословення Святішого Отця всій УГКЦ і додав такі слова, звертаючись до Блаженнішого Святослава: «Передайте це благословення усім, хто не зміг сьогодні бути тут присутнім, дітям, літнім людям, терплячим».

Відтак усі присутні помолилися Панахиду в крипті собору біля могили Блаженнішого Любомира, Архиєпископа-емерита УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

{youtube}-7u84YWd2VU{/youtube}

 

{youtube}9z_AK9VW9F4{/youtube}

 

 

*****************

 

  • Кардинал Леонардо Сандрі: «Патріарх Йосиф Сліпий дав Вселенській Церкві новий імпульс для пізнання Східних Католицьких Церков»

Середа, 12 липня 2017

 

 

Такі постаті, як патріарх Йосип Сліпий допомогли Вселенській Католицькій Церкві пізнати Східні Католицькі Церкви. Разом із ним народився новий імпульс до відродження і зростання Української Греко-Католицької Церкви. Таку думку висловив кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації Східних Церков під час спілкування з журналістами у студії «Живого ТБ» 12 липня 2017 року.

 

{youtube}_yh7nLUb8c4{/youtube}

 

Кардинал розповів, що познайомився з патріархом Йосифом, коли ще був молодим. «Святий папа Іван ХХІІІ представив його тоді всій Церкві як великого героя віри. І як такий він був усіма визнаний. Він був героїчною постаттю, перед якою ми всі схиляємо наші голови», – наголосив високий гість.

І ви, східні католики, разом із наслідниками патріарха Йосифа - кардиналами Мирославом Іваном Любачівським і Любомиром Гузаром даєте свідчення віри через переслідування і пролиття крові. «І це дало новий імпульс для Вселенської Католицької Церкви для пізнання і поглиблення розвитку Східних Католицьких Церков. Тому бачу Йосифа Сліпого як того, який в новому періоді християнства ніс світло, цінності і свідчення через проповідь слова і проповідь життя», – додав кардинал Леонардо Сандрі.

Департамент інформації УГКЦ

 

*****************

 

ХАРКІВ

 

  • Кардинал Леонардо Сандрі, Папський нунцій Клаудіо Гуджеротті та Блаженніший Святослав відвідали “Карітас-Харків”

Четвер, 13 липня 2017

 

 

12 липня кардинал Леонардо Сандрі, Папський нунцій Клаудіо Гуджеротті та Глава УГКЦ Блаженніший Святослав прибули до Харкова. В аеропорту їх зустріли Екзарх Харківський владика Василь (Тучапець), владика РКЦ Ян (Собіло) та духовенство екзархату.

На початку високоповажні гості відвідали “Карітас-Харків”, де ближче ознайомилися з діяльністю Благодійного фонду. Відбулася зустріч із переселенцями, особами, які постраждали внаслідок бойових дій на Сході України, та працівниками організації. Гості особливо радо поспілкувалися з дітьми, поцікавилися в них, чим займаються, в яких заходах беруть участь.

Владика Василь коротко розповів про соціальне служіння на теренах екзархату, а директор “Карітасу-Харків” о. Сергій Коваль представив роботу фонду. Опісля відбулася жива дискусія між гостями та працівниками організації.

ugcc.kharkiv.ua

 

 

*****************

 

  • Посланець Папи Франциска в Харкові: «Любов до правди не дозволяє нам прийняти мовчання щодо ситуації в Україні»

Четвер, 13 липня 2017

 

 

На людському та християнському рівні любов до правди, яку апостоли нам доручили, не дозволяє нам прийняти мовчання щодо ситуації в Україні, на страждання, завдані сотням тисяч людей… На цьому наголосив у своїй проповіді кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації Східних Церков під час Божественної Літургії у свято Собору святих дванадцяти апостолів у катедральному соборі Святого Миколая Чудотворця у Харкові 13 липня 2017 року.

Високий гість відзначив, що після великого свята Верховних апостолів Петра і Павла, «який я мав радість звершувати вчора у Києві, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, сьогодні я глибоко радію, що можу бути серед вас, щоб переживати Божественну Літургію».

Говорячи про ситуацію в Україні, посланець Папи Франциска зазначив, що «на людському та християнському рівні любов до правди, яку апостоли доручили нам, не дозволяє нам прийняти мовчання щодо ситуації в Україні, на страждання, завдані сотням тисяч людей». «Ми не можемо робити вигляд, що не бачимо вдів і сиріт, дітей, які мають складний доступ до продовження навчання, і які виросли, більше слухаючи час, поділений пострілами мінометів, аніж звуки шкільного дзвоника, пенсіонерів, які ледве виживають…» – додав кардинал Леонардо Сандрі.

«Ми не хочемо, – продовжив префект, – змиритися перед застоєм міжнародної спільноти, перед зневірою до поваги договорів, які свого часу були укладені, та разом з цим часто і систематично порушені. Ми хочемо миру і хочемо бути готовими пройти шляхом примирення, який слід пройти разом, а не самотужки».

До цього, за його словами, закликає нас своїми словами та жестами милосердя Папа Франциск, який доручив своєму посланцеві занести нам його глибокі почуття, запевнити в його близькості та уділити нам його благословення. «І я є тут між вами саме для того, щоби засвідчити вам його любов», – наголосив високий гість.

Він пригадав, що Святіший Отець, звертаючись до українських єпископів, греко-католицького та латинського обрядів у лютому 2015 року, доручив їм одне завдання: «Сенс справедливості та правди перед тим, як бути політичним, є моральним. Тому це є завдання, що повірене також і вашій відповідальності пастирів. Що більше ви будете вільними служителями Церкви Христової, то більше, попри вашу бідність, ставатимете захисниками родин, бідних, безробітних, слабких, хворих, стареньких пенсіонерів, людей із особливими потребами, біженців».

«Молімося разом до святих апостолів, щоб своїм заступництвом вони чували над вашими пастирями: аби були названі дітьми Божими, згідно з євангельською заповіддю блаженства, бо вони є миротворцями. І хочемо подякувати їм, починаючи з Його Блаженства, за всю їхню душпастирську працю, яку вони звершують з особливою увагою до євангелізації, та за трепетне свідчення воскреслого Господа, не забуваючи також про основоположний простір освіти й культури, в якому хочу виразити слова поваги та підтримки Українському католицькому університету. Продовжуйте бути пастирями, яких народ Божий відчуває близькими до себе», – закликав кардинал Леонардо Сандрі.

«Не лише любов Папи Франциска чи Церков Європи, яких він запросив виразити свою солідарність до всього українського народу через збірку навесні 2016 року, але саме Слово Боже, яке щойно проголосили, прагне допомогти нам відчути любов Божу, також і на теперішній болісній сторінці історії цієї країни. Ми повинні просити про Божу ласку, аби перемогти зло добром, бо лише людських сил нам не вистачить», – сказав префект.

«Всесвята Мати Божа, Пресвята Богородиця, яку за кілька днів ми вшановуватимемо у Всеукраїнській прощі до Зарваниці, простягни свій покров над нами і виблагай для нас у свого Сина дари утішення та зцілення від внутрішніх ран. Поможи нам пам’ятати історію народу цієї нації, України, в якій не бракувало сторінок страждання, які її укріпили свідоцтвом віри, більш автентичної та щирої», – попросив на завершення.

Департамент інформації УГКЦ

 Фото: http://ugcc.kharkiv.ua/

 

*****************

 

  • «Наша присутність не є проти когось, але щоб бути разом», – Глава УГКЦ освятив нижній храм собору УГКЦ у Харкові

Четвер, 13 липня 2017

 

 

13 липня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав звершив Чин освячення церкви Святих Верховних апостолів Петра і Павла - нижнього храму катедрального собору Святого Миколая Чудотворця в Харкові. Богослужіння відбулося за участю кардинала Леонардо Сандрі, префекта Конгрегації для Східних Церков, Архиєпископа Клаудіо Гуджеротті, Апостольського нунція в Україні; єпископа Василя (Тучапця), Екзарха Харківського; єпископів; священиків; монашества та мирян.

 

{youtube}sDYp8io8zJ8{/youtube}

 

Після Архиєрейської Божественної Літургії Блаженніший Святослав привітав харківську громаду УГКЦ: «Сльози навертаються на очі, коли згадую десятиліття поневірянь цієї нашої спільноти на рідній українській землі. Пригадую, коли я вперше  приїхав до Харкова як Глава Церкви у 2012 році - будівництво цього храму було заблоковано. Отець Микола в той час говорив про різні бюрократичні перешкоди, які тоді видавалися непереборними. Наша громада тулилася в тій малесенькій капличці, з якої ми сьогодні процесійно вийшли. Завдяки багатьом рокам праці та вашої молитви нині ми маємо це свято».

Глава Церкви наголосив, що Бог так робить, що всі Його великі справи починаються знизу: «Усі великі дерева, навіть пшениця росте з колоска, який ми кидаємо в землю. Тому, повірте, сьогодні є надзвичайно великий день, який показує, що Бог слухає і вислуховує наші молитви. Щира праця і щира молитва завжди приносять плоди».

 

{youtube}G4OqA-5TL9I{/youtube}

 

Предстоятель Церкви привітав також владику Василя з цією подією: «Вітаю вас, владико, бо ви були інтронізовані ще в тій маленькій капличці. А тепер ваш храм зростає...» Він додав, що створення нових церковних структур і зведення нових храмів не є метою самою в собі. Це лише засоби, інструменти для того, аби допомогти сучасному українцю пережити зустріч із живим Христом, отримати дорогу до спасіння.

За словами архиєрея, жодні кордони не можуть розшматувати єдине тіло українського народу, жодні імперії не можуть розшматувати єдиної Київської Церкви. «Ми знаємо, як багато вірних нашої Церкви в силу різних історичних обставин опинилися на Слобожанщині. Ми знаємо Харків як другу столицю України, яка притягала в усі часи найкращі інтелектуальні та культурні сили нашого народу. Яку роль у розвитку української мови і культури відіграв свого часу Харків?! Скільки наших людей не змогли повернутися до своїх домівок під час сталінських репресій, але залишилися тут і вони мають право на душпастирську опіку. А ми, душпастирі, маємо обов’язок – цю опіку їм надати».

 

{youtube}gH-PdyPW75c{/youtube}

 

 

Блаженніший Святослав також зауважив, що УГКЦ – не є закритою сама в собі, вона завжди навчає своїх вірних плекати відкритість і любов до православних братів: «Наша присутність не є проти когось, але щоб бути разом з нашими братами – спадкоємцями Київської Церкви Володимирового хрещення. Прагну подякувати за присутність серед нас владиці Ігореві (Ісіченку), Архиєпископу Харківському і Полтавському УАПЦ, владиці Митрофану, Єпископу Харківському і Богодухівському УПЦ КП. Ми запрошували й Митрополита Харківського УПЦ Онуфрія, але поки що його з нами немає. Ми молимося за мир, релігійний спокій та єдність між усіма християнами в Україні. І день у день муравлиною працею цю єдність будуватимемо».

Після цих слів Першоієрарах УГКЦ звернувся до кардинала Сандрі: «Сьогодні ми відчуваємо, що благословення Папи Римського є між нами через особисту присутність його посланця. Передайте Папі, що харківські греко-католики ростуть і розвиваються; вони є молодою та динамічною Церквою і розуміють, що їх завдання – любити Бога і ближнього. Ми возносимо молитви за Святішого Отця і бажаємо йому многих літ».

Департамент інформації УГКЦ

Фото: http://ugcc.kharkiv.ua/

 

*****************

 

  • Папа Франциск передав особисту пожертву на побудову собору УГКЦ у Харкові

Четвер, 13 липня 2017

 

 

Щиро дякую за слова привітань і за відновлення синівської єдності та вірності Римському Архиєрею. Будьте певні, що неодмінно передам усе це Святішому Отцю.

Такими словами звернувся кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков, до Блаженнішого Святослава в Харкові. 

«Насправді тут зростає і міцніє віра, яка передана нашими пращурами і  яка сьогодні до нас дійшла та дивиться в майбутнє. Ця віра не зламається перед жодними труднощами і випробуваннями. Тут є надія! Я вірю і молюся, як і Папа, що ця спільнота є живою громадою, яка працює для розбудови миру та єдності, зокрема з братами православними. Єдність християн – запорука глибокої чуйності до найбільш потребуючих, до старших людей, дітей і стражденних осіб. Це є знаком надії доброго майбутнього. Залишаю подарунок владиці Василю, який є вашим очільником і провадить Церкву живих цеглин громади Харківського екзархату», – вів далі гість із Ватикану. Кардинал подарував єпископу пам’ятний знак – Папську медаль і матеріальну пожертву на будову собору та розвиток екзархату.

 

{youtube}BvDyq_mcAnU{/youtube}

 

«Сподіваюся, що за допомогою телебачення і фото ми зможемо побачити вже завершення будівництва собору, його освячення, навіть у Римі», – сказав наприкінці префект Конгрегації для Східних Церков. Після цього кардинал Леонардо Сандрі уділив папське благословення. Відтак відбулося освячення  надбанних хрестів собору.

Департамент інформації УГКЦ

Фото: http://ugcc.kharkiv.ua/

 

 

*****************

 

СЛОВ’ЯНСЬК ТА КРАМАТОРСЬК

 

  • Глава УГКЦ у Краматорську: «Парафії УГКЦ Східної України є дорогоцінними перлинами в короні Вселенської Церкви»

П'ятниця, 14 липня 2017

 

 

Боже Слово, яке ми щойно почули, говорить про Царство Небесне, яке є скарбом, тобто чимось найціннішим із того, що людина може здобути в земному житті. Царство Небесне - це присутність між нами вже сьогодні живого Бога, від якого залежить наше теперішнє і майбутнє. Христос каже, що це дійсність, яка вже є і її не треба чекати в майбутньому. Царство Небесне вже є між нами, однак його потрібно знайти. Той, хто знаходить цей скарб, розуміє, що все інше, що він до цього часу мав, нічого не варте, порівняно з тою перлиною, якою є Царство Небесне.

На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Божественної Літургії 14 липня в храмі Святого пророка Іллі в Краматорську. Участь у Богослужінні також взяли: кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації Східних Церков, Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті, владика Степан, Екзарх Донецький, духовенство та вірні.

«Усе падає! Той світ, в якому живемо, руйнується. Змінюється влада, змінюються ідеології... Кожен думає, що робити і що є найціннішим з того, що маємо. Багато людей, можливо, через неймовірні страждання, завдані цією війною, зрозуміли, що найбільшим скарбом для нас є Бог. Як багато людей, які приходили до цього храму, шукаючи порятунку, знайшли не тільки гуманітарну допомогу, а й скарб Царства Небесного, присутнього між нами», - мовив далі проповідник.

Глава УГКЦ пригадав, що попереднього разу, коли він перебував із душпастирським візитом у цій парафії, його питали, чому в Україні йде війна. Питали про те, де є Бог, коли вбивають нас. «На це запитання ми знаходимо відповідь у нинішньому Божому Слові. Господь Бог не просто нас чує і є з нами. Він присутній в особі кожного пораненого, переселенця, потребуючого. Він присутній у людині, яка страждає. Ми ніколи не є покинутими, а Бог, який, воплотившись, став людиною, продовжує страждати і радіти з людиною аж до кінця віків. Бог не просто з нами солідарний, а зазнає наші болі і терпить нашими терпіннями. У нашому земному шляху ми повинні Його знайти. Коли Його знаходимо, то розуміємо, що все інше в житті - нічого не варте, порівняно із скарбом, який для нас є Царство Небесне», - пояснив він.

Блаженніший Святослав додав, що кардинал Леонардо, як посланець Папи Римського, присутній у цій громаді цього дня, аби показати любов і підтримку Святішого Отця Франциска до тих, які найбільше відчувають себе покинутими і забутими. «Присутність цього гостя показує, що Господь і Папа боліють нашими болями, страждають нашими стражданнями і є голосом стражденних в Україні перед могутніми світу цього. Цей візит – жест підтримки і любові Папи до УГКЦ. Його Еміненція хотів бути з вами, аби в цій мандрівці Україною торкнутися її ран. Усе, що він побачив, передасть Святішому Отцеві. Він перекаже, що Царство Небесне, як дорогоцінна перлина, є в Краматорську. І УГКЦ, зокрема її парафії на Сході, є дорогоцінними перлинами в короні Вселенської Церкви», - продовжив він.

Потім Предстоятель Церкви додав, що гість із Ватикану разом із ним самим цього дня будуть мати можливість молитися і спілкуватися зі священиками, зокрема з тими, які «щодня вбирають в себе болі і страждання людей». «Вдячний вам за ваше геройське пастирське служіння, за те, що під час окупації, коли вам загрожувала смерть щодня, ви не залишили своїх людей, а були для них добрими пастирями, які готові своє життя віддати за своїх овець», - підсумував він.

Владика Степан, дякуючи кардиналові за присутність, висловив сподівання, що після відвідин парафій УГКЦ на Сході, представник Ватикану більше зрозуміє її потреби. «Нехай Господь нас береже і через Святішого Отця  посилає нам не тільки матеріальну допомогу, а й благословення», - звернувся він до кардинала.

Кардинал Леонардо подарував пам’ятну медаль Року Божого милосердя Папи Римського владиці Степану. «Складаю щиру подяку Блаженнішому Святославу за те, що ми змогли відвідати це місто, яке було вражене болями війни. Я перекажу всі вітання, почуття і переживання усіх вірних Святішому Отцеві. Ваша перлина - ваша віра, що вас супроводжує. Потрібно віднайти себе в Церкві і бути завжди із Богом, відчувати попри всі труднощі ту Божу руку, яка нас ніколи не залишає впродовж життя. Переказую і запевняю усім вам найглибші почуття любові і поваги Папи Франциска, який є близьким до вас і ваших терпінь та страждань», - звернувся він до духовенства та вірних, а після цього уділив всім папське благословення.

За словами о. Василя Іванюка, пароха храму Святого пророка Іллі в Краматорську, кардинал відвідав БФ «Карітас-Краматорськ» і храм, аби побачити, поспілкуватися і мати розуміння тої дійсності, яка є насправді на Сході. «Звичайно, за один день ми не можемо передати всю атмосферу, що панує. Однак ми прагнули донести йому, що українська нація – глибоко віруюча і патріотична», - прокоментував священик.

Департамент інформації УГКЦ

 

{youtube}kpvxR1ymAKg{/youtube}

 

 

*****************

 

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

 

  • Кардинал Леонардо Сандрі відвідав Івано-Франківськ

Субота, 15 липня 2017

 

 

15 липня Івано-Франківськ мав можливість приймати у себе високоповажного гостя – префекта Конгрегації Східних Церков кардинала Леонардо Сандрі.

Відвідини кардиналом міста були здійснені в рамках пастирського візиту до України, як вияву любові Папи Франциска до УГКЦ.

Префекта Конгрегації Східних Церков кардинала Леонардо Сандрі, Блаженнішого Святослава, Апостольського нунція в Україні Клаудіо Гуджеротті зустрів в аеропорту Івано-Франківська Митрополит Володимир (Війтишин) разом із представниками Архиєпархіальної курії. Опісля гостям було представлено Католицьку школу-гімназію святого Василія Великого. Згодом високоповажних гостей зустріли наймолодші мешканці міста Івано-Франківська в архикатедральному і митрополичому соборі Воскресіння Христового.

За час свого перебування в обласному центрі представник Папи Франциска відвідав також Івано-Франківське архиєпархіальне управління, духовну семінарію, навчальний корпус архиєпархії та Лікувально-діагностичний центр святого Луки.

"Я насправді щиро вдячний Митрополиту Володимиру за такий приємний подарунок, що маю нагоду побувати в серці архиєпархії - архикатедральному соборі, а також і в самій зіниці ока митрополії - духовній семінарії", - звернувся до всіх присутніх Леонардо Сандрі.

Стосовно того, як вірні архиєпархії сприйняли візит кардинала, владика Володимир зізнався, що люди були задоволені та вдячні. «Наша архиєпархія завжди з великою радістю приймає в себе таких високодостойних гостей, а ваше перебування з нами відчувають також усі вірні», - поділився архиєрей.

На завершення візиту Архиєпископ і Митрополит Володимир подякував кардиналу за його присутність між нами, як видимого знаку любові Папи Франциска до Івано-Франківської архиєпархії та УГКЦ в цілому.

Прес-служба Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ

 

 

*****************

 

ЗАРВАНИЦЯ

 

  • Кардинал Леонардо Сандрі до української молоді: «Будьте світлом та сіллю цієї землі і не розчаровуйтеся, думаючи, що нічого не можна змінити»

Субота, 15 липня 2017

 

 

Те, що я побачив у вашій країні в цих днях, зворушило моє серце… Я бачив біль, але я також бачив і численні знаки надії, що, подібно до численних маленьких вогників, поволі поволі запалюють великий вогонь. Про це мовиться у привітальних словах кардинала Леонардо Сандрі, префекта Конгрегації Східних Церков, до молоді, яка прибула на щорічну Всеукраїнську прощу до Марійського духовного центру у Зарваниці, 15 липня 2017 року.

 

{youtube}lI1w0lN6Nng{/youtube}

 

«Ви дійшли до цієї святині, – звернувся посланець Святішого Отця до української молоді, – пройшовши найрізноманітніші шляхи, щоб вшанувати всеславну Богородицю, Пресвяту Діву Марію, яка є також Матір’ю Церкви та кожного з нас. Ви мали тисячі причин для того, аби залишитися вдома… Питання та сумніви: «Чому я мушу пускатися в дорогу та крокувати як прочанин, коли довкола себе я бачу так багато страждання?.. Для чого вірити в Бога, коли довкола себе я бачу стільки насилля, коли чую звуки війни?.. Для чого і далі довіряти, коли здається, що корумповану ментальність неможливо зупинити?..»

Скажу вам дуже просто: подивіться на себе так, як робимо це ми тут, зі сцени – і ви побачите ваші, можливо, втомлені, але дуже щасливі обличчя. Ваше пуститися в дорогу і дійти аж до цього святого місця і є відповіддю, яку ваше серце і ваше життя дали кожному сумніву і кожному питанню. Почати рухатися, піти вперед – це правильний і навіть розумніший підхід серця та життя».

Віра маленьких та простих людей, наголосив кардинал Леонардо, які подібно до Марії продовжують надіятися попри усю безнадію, є тим дорогоцінним знаряддям, завдяки якому Бог продовжує входити сьогодні у світ та спасати його.

«Те, що я побачив у вашій країні цими днями, – поділився своїми враженнями високий гість, – зворушило моє серце: Богослужіння, відвідини та зустрічі, які я мав у Східній частині України, випробуваній бойовими діями, що змусили до втечі численних ваших братів і сестер. Я бачив біль, але я також бачив і численні знаки надії, що, подібно до численних маленьких вогників, поволі-поволі запалюють великий вогонь. Я думаю про жести прийняття і милосердя, про те добро, що було отримане завдяки милосердю та збірці для України, яку хотів Святіший Отець Франциск. Думаю про тих внутрішніх переселенців, які взялися до роботи і за допомогою Карітасу почали полегшувати біль та біду інших, що перебувають у їхній же ситуації. Не забуду про біль і надію, засвідчені деякими греко-католицькими та римо-католицькими священиками. Дехто із них в роки радянського комунізму був ув’язнений та депортований. А в сучасних подіях війни, які окропили кров’ю вашу землю, вони захищали та намагалися рятувати якомога більшу кількість людей, що перебували у небезпеці».

«А вас, дорогі хлопці і дівчата, – просить застановитися кардинал Леонардо, – що вмієте навігувати в засобах масової комунікації, заохочую піти і подивитися на обличчя дітей та волонтерів одного із центрів християнського виховання у Пакістані – країні, в якій наші брати терплять ще більше через свою віру в Христа – виховного Центру «Єремія» в м. Фаїсалабад. Подивіться на них, як вони кожного дня чинять різні жести милосердя, як зупиняються для молитви на вервиці, щоб донести обійми Ісуса і свої обійми маленькому Charlie Gard та його родині в Англії».

«Вправляння у мисленні, щоб зрозуміти теперішнє, молитва, діла милосердя та солідарності – це ті кроки, якими і ви можете пуститися в дорогу, як Марія, стаючи прочанами на дорогах життя і цього світу, що так сильно потребує ваших сил і вашого ентузіазму. Відчувайте близькість Папи Франциска, який особисто поручив мені занести вам його глибокі почуття та уділити вам його благословення. Багато хто з вас його зустрів і слухав торік у Кракові на Світових днях молоді. Я заохочую вас від його імені прочитати та роздумувати над посланням, яке він написав цього року, запрошуючи вас у путь до наступної зустрічі у Панамі, у 2019 році. Він просить вас крокувати не лише згадуючи про минуле, а й маючи відвагу до теперішнього та маючи надію до майбутнього», – наголосив посланець Папи Франциска.

За його словами, Папа заохочує молодь визнавати своє коріння, для того аби завжди вертатися до основного і з творчою вірністю поринати в розбудову нових горизонтів. «Будьте світлом та сіллю цієї землі і не розчаровуйтеся в думках, що нічого не можна змінити. Змінюйте суспільство, в якому часто керує сила та корупція, завдяки вашому чистому серцю, вірному як Богові, так і більш автентичному людству. Дозвольте, аби єлей Божої утіхи і розради помазав внутрішні рани багатьох людей», – побажав кардинал Леонардо Сандрі.

Так він попросив молодих людей допомагати душпастирям у підготовці Синоду Єпископів, який Папа скликав у Римі на жовтень 2018 року, саме для того, аби роздумувати про покликання молоді.

Департамент інформації УГКЦ

 

{youtube}U0UUk_cPdGg{/youtube}

 

 

*****************

 

  • «Батьки повинні відкривати гідність особи дитини і її поважати, а діти повинні слухати батьків», – Глава УГКЦ до молоді в Зарваниці

Субота, 15 липня 2017

 

 

Батькам потрібно відкривати гідність особи своєї дитини і її поважати. Бо любити дитину означає поважати її. Часто так стається, що батьки прагнуть спроектувати на дитині власні життєві плани. Я знаю такого чоловіка, який все життя хотів бути лікарем і ним не став, а змусив бути лікарем свого сина. Не знаю, чи це правильне рішення, але вийшло так, що дитина здійснила мрію свого батька.

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, відповідаючи на запитання молоді в Зарваниці 15 липня.

При цій нагоді Блаженніший Святослав звернувся до батьків: «Поважайте своїх дітей, умійте їх слухати, розкривати їхні таланти, допоможіть їм вибрати в житті таку дорогу, яка була б згідна з Божим задумом щодо життя тієї дитини. Бо дитина – це не власність батьків, а дар Божий, який Бог повіряє татові й мамі, аби прийняти дар нового життя, а потім його виплекати і розвинути. У цьому полягає батьківство і материнство».

Однак Предстоятель Церкви закликав мудру молодь вміти слухати своїх батьків: «Це не означає сліпо виконувати все, що вони кажуть. Слухати – це означає їх поважати, бо часто ті поради, що вони вам дають, випливають з їхньої любові до вас. Багато з того всього, що батьки чинять стосовно вас, ви зрозумієте, коли самі станете батьками. Ви усвідомите, наскільки тато  і мама трепетно переживають за свою дитину, щоб вона була мудрою, щасливою, щоб ніхто ніколи її не зранив. Усе, що роблять люблячі батьки, випливає з любові, тому деколи нам потрібно її прийняти. Приймати любов ми вперше вчимося вдома, коли ми є з нашими батьками».

«Я щасливий, що ще маю тата і маму, які кажуть до мене: «Дитино». Тільки в спілкуванні і взаємній повазі є можлива свобода, в якій потрібно зростати і яку потрібно виховувати», – додав він.

Департамент інформації УГКЦ

 

*****************

 

  • Глава УГКЦ до молоді: «Я вирішив довіритися любові до своєї Батьківщини»

Субота, 15 липня 2017

 

 

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час зустрічі з молодими українцями, які прибули на щорічну Всеукраїнську прощу до Марійського духовного центру в Зарваниці 15 липня 2017 року, закликав тих, які навчаються чи працюють за кордоном, повертатися в Україну і розбудовувати її.

Говорячи про молодих людей, які їдуть за кордон навчатися, а потім залишаються там, Предстоятель нагадав просту істину, що якщо ти є той, хто цурається своєї матері, свого дому, то не буде тобі добре навіть на краю світу.

Глава Церкви розповів, що свого часу теж учився за кордоном. «І ти думаєш собі, ти маєш диплом, перед тобою весь світ відкритий… І я собі теж думав, чи моя Україна мене потребує, що я буду робити вдома, коли повернуся, чи моя Церква мене потребує? Це, гадаю, природні переживання кожного студента. Але все-таки ті слова Шевченка («І мертвим, і живим, і ненародженим … посланіє» – Ред.), як молоток по голові мені стукали», – розповів Блаженніший Святослав.

«Я вирішив довіритися любові до своєї Батьківщини. І повірте мені, якби я не повернувся до України після студій, то не знаю, хто сьогодні перед вами б стояв», – додав архиєрей.

Предстоятель відзначив, що радіє, коли українська молодь відкриває для себе і здобуває світ. «Але здобувайте світ для України, для своєї землі, для свого дому. Привезіть додому все те, що ви здобули у світах: знання, досвід, може, навіть кошти, певне розуміння, як розбудовувати свою Україну. Бо сьогодні ваша Батьківщина, ваш дім так вас потребує», – закликав Глава УГКЦ.

«Дорогі наші дівчата і хлопці, в Україні і за кордоном, ми будемо за вас особливо молитися, аби кожен з вас віднайшов своє місце на рідній землі», – запевнив молодих українців Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

 

*****************

 

  • Тисячі прочан пройшли зі свічками у Зарваниці

Неділя, 16 липня 2017

 

 

15 липня У Зарваниці пройшла вже традиційна молитовна хода зі свічками. Тисячі людей із різних куточків країни приєдналися до процесії. Люди молилися за мир і спокій в Україні та добробут у власних родинах.

Прийшовши до чудотворного джерела, прочани молилися Молебень до Пресвятої Богородиці, який очолив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ. Після цього зі словом до присутніх звернувся кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков, який у ці дні перебуває в Україні з пастирським візитом.

zhyve.tv

 

{youtube}AC_9ZidQQJ0{/youtube}

 

{youtube}dFzqcRRptQg{/youtube}

 

 

*****************

 

  • Глава УГКЦ: Перемога України кується в Зарваниці

Неділя, 16 липня 2017

 

 

Вдивляючись у патріарха Йосифа, слухаючи папу Пія ІХ, ми бачимо, що перемога України, перемога нашого народу, перемога нашої Церкви сьогодні кується тут, біля твоїх стіп, Пречиста Богородице, бо ти є мати перемоги, до тебе ми приходимо. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у проповіді до вірних під час щорічної Всеукраїнської прощі до Марійського духовного центру в Зарваниці, присвяченій 125-літтю від дня народження патріарха Йосифа Сліпого та 150-річчю коронації Зарваницької чудотворної ікони.

 

{youtube}EOZfSwcPDHE{/youtube}

 

Проповідник зауважив, що слово Святого Євангелія про зцілення розслабленого, яке ми сьогодні чуємо, показує нам Ісуса Христа, Цілителя душі й тіла. Бо цілитель означає той, що повертає цілісність, первісну красу, відкриває Божий задум про людину...

Коли людина, вважає архиєрей, у своєму внутрішньому світі розриває свої стосунки з Богом, усе довкола починає бути розслабленим. Рветься ота найголовніша ниточка, яка робить людину цілісною Божою істотою. Тому Ісус як Сотворитель і Бог торкається первопричини цього розслаблення…

Блаженніший Святослав відзначив, що в цій прощі ми соборно дякуємо Господу Богу за дар великого мужа, отця, ісповідника віри – патріарха Йосифа Сліпого, відзначаючи 125-ліття з дня його народження.

«Якщо ми заглибимося в почуте сьогодні Боже Слово, то зрозуміємо, що воно начебто втілилося в житті цього великого мужа, – сказав Глава Церкви. – У той час, коли темрява безбожності й атеїзму заполонила українську землю і всю Східну Європу, коли патріарх став в'язнем Христа ради, коли Господь Бог привів його перед безбожних суддів і повів його на сибірську каторгу, що він тоді робив? Він навіть у тюрмі служив Божественну Літургію і сповідав людей з їхніх гріхів. Навіть більше, у час атеїстичного панування він займався наукою навіть на засланні. Сидів у бібліотеках, писав історію Вселенської Церкви. Хтось би міг сказати, що мрійником був той чоловік. Може, варто було зі зброєю в руках організувати спротив безбожній владі. Але патріарх Йосиф втілював Боже Слово як пастир свого народу. Він чував над душею України, просвічуючи її словом Євангелії. Навіть серед темних тюремних кутків над похиленою головою він синам і дочкам українського народу промовляв слова: бадьорися сину, відпускаються тобі твої гріхи».

Патріарх Йосиф, вважає Предстоятель УГКЦ, зрозумів: аби побороти темряву, треба запалити хоча б один світильник. Щоб перемогти безбожництво, треба бути віруючою людиною. Щоб побороти атеїзм, треба відроджувати богословську науку. І все це крок за кроком він робив як на засланні, так пізніше і в Римі. І так він підготував для всіх нас свободу, визволення з рабства. Був благовісником миру! Був тим, хто остаточно силою своєї віри і прощенням ворогів переміг зло, переміг ворогів. І став предтечою вільної України.

Ми сьогодні також згадуємо папу Пія ІХ, який 29 червня 1867 року у свято Верховних апостолів Петра і Павла у Римі освятив корони для чудотворної ікони Зарваницької Богородиці. Цікаво, відзначив Блаженніший Святослав, що це освячення відбулося в контексті канонізації святого Йосафата, коли Вселенського Церква відзначала 1800-ліття мученицької смерті Петра і Павла в Римі. Це прославлення святого Йосафата і освячення цих корон відбулося у присутності п'ятисот єпископів з усього католицького світу.

«Що тоді думав Пій ІХ, коли чинив ті речі? Гадаю, що тоді Святіший Отець зрозумів, що майбутнє України, майбутнє нашого краю, як і майбутнє Європи кується у Зарваниці. Пій ІХ сам пережив падіння папської держави, об'єднання Італії, оголосив себе в'язнем Ватикану. Він, мабуть, дивлячись на Схід Європи, бачив, що тут прийдуть і відійдуть різні імперії, ідеології, а ікона Зарваницької Богородиці буде джерелом життя і відродження українського народу, який був тоді, є сьогодні і буде завтра», – наголосив проповідник.

«Тому, святкуючи ювілей 150-річчя коронації цієї чудотворної ікони, ми відчуваємо, що тут сьогодні кується перемога України. Бо тут кожен прочанин може пережити у своєму серці те, що пережив оцей розслаблений євангельський чоловік. Ми приходимо сюди, аби каятися в наших гріхах, воскресати до Божого життя, вчитися жити справжнім християнським життям, прощати навіть ворогам. А це означає, що тут разом із Марією ми перемагаємо зло, диявола, який є первопричиною війни, горя, страждань і всього того, що завдає сліз, ран і крові українському народові», – вважає Глава УГКЦ.

Сьогодні світ думає, як зупинити війну в Україні. «І це було перше запитання, яке ставили у Слов'янську і Краматорську його еміненції кардиналові Леонардо Сандрі... І ми сьогодні тут від Богородиці чуємо відповідь: не досить лише усувати наслідки війни, тому що вони можуть повторитися, якщо не буде усунена першопричина. Щоб побороти війну, треба побороти гріх. Треба відчути, що Боже милосердя, Боже прощення є тими ліками на рани України, яких ми всі сьогодні так потребуємо. Коли ми станемо переможцями гріха і смерті у Христі, ми переможемо всі наслідки цього гріха, переможемо цього несправедливого агресора, відбудуємо нашу державу, зробимо щасливими українців, які більше не будуть змушені шукати кращої долі на чужині. Ось чому ми сьогодні тут на прощі, ось що ми сьогодні святкуємо», – наголосив насамкінець Отець і Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

 

*****************

 

  • «Пресвята Богородиця навчить, як із нас творити чесний і щедрий дар Богові та братам», - кардинал Леонардо Сандрі у Зарваниці

Неділя, 16 липня 2017

 

 

«Як пригадуєте, минулого року в серці не одного греко-католика була тривога, коли Папа зустрівся з тими, хто на нас нападає, нас вбиває або чинить зло. Багато хто із вас питав себе про те, чи Папа є на боці України? Багато вірних питали себе, чи в тих зустрічах не йдеться про непевне майбутнє становище УГКЦ?» - 16 липня в Зарваниці сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, передаючи слово Папському посланцю кардиналу Леонардо Сандрі.

Сьогодні, на його думку, на всі наші страхи і сумніви Святіший Отець дає чітку і  ясну відповідь. «Він сьогодні послав до нас свого найближчого співпрацівника для опіки над Східними Католицькими Церквами - кардинала Леонардо Сандрі. Цей жест Папи каже, що він є з Україною, знає болі і страждання України, мовив він далі. - Зустрічаючись із могутніми світу цього, Папа є голосом болю України. Тому сьогодні він послав нам свого легата».

Блаженніший Святослав  зазначив, що кардинал Леонардо вже вдруге у Зарваниці: «І ви  бачили, як вона розбудовується, як розвивається УГКЦ, яка вона є динамічна і своєю вірою в Бога запалює серця мільйонів людей у світі. Ви були разом зі святим Іваном Павлом II і пам’ятаєте, як тоді ми всі разом одним голосом співали: «Україна любить Папу». Те саме ми кажемо сьогодні: «Україна любить Папу». Дякую за молитви і співчуття Україні й працю для миру в Україні. Ви привезли слово Святішого Отця і Папське апостольське благословення. Тож промовте до Божого люду і уділіть це благословення».

Тоді кардинал Сандрі, зокрема, сказав: «Жест прочанства, окрім того що проголошує віру в Господа та є актом посвяти заступництву Матері Божої, робить нас впевненими в тому, що ми не самотні, бо Христос є вірний своїй обітниці перебувати з нами аж до кінця світу. Разом із цим Пресвята Богородиця продовжує огортати весь світ духовним материнством, яке було поручене їй її Сином під хрестом».

Він закликав просити Бога збільшити нашу віру і дарувати нам дар відкритості наших очей до розуміння того, що жест, який ми звершили, переживаючи цю прощу, не є чимось, що нам належить: «Цей жест закликає нас довірити своє серце і життя Христові, щоб і ми могли за прикладом Марії сказати: «Хай буде мені за Твоїм словом» - відповідно до власного покликання. Які потоки Божої благодаті зможуть сходити із цього дня, якщо кожний зміг би звершити, починаючи зі своєї сім’ї, принаймні один жест примирення і миру!» - наголосив кардинал.

«Ви знаєте, що я є тут, аби розділити радості й печалі вашого народу, а в особливий спосіб Української Греко-Католицької Церкви, заносячи всім близькість і благословення Папи Франциска, - мовив далі кардинал Леонардо. - Крім молитви за дар миру в цій країні, сьогоднішня проща зосереджена на кількох споминах: святого Йосафата, святкування якого збігаються із благословенням корон, що були накладені на чудотворну ікону Пресвятої Богородиці Зарваницької 28 серпня того ж року, та 125-ї річниці від дня народження кардинала Йосифа Сліпого.

12 листопада 1979 року святий папа Іван Павло ІІ, очолюючи єпископську хіротонію Мирослава Івана Любачівського, як Митрополита Філадельфійського для українців, звертався такими словами до кардинала Йосифа, які також висловлюють почуття Папи Франциска та Вселенської Церкви до вас сьогодні». Він казав: «Бажаю скористатися сьогоднішньою нагодою, щоб висловити вам шану, яку відчувають до вашої Церкви Апостольський Престол та вся Католицька Церква. Вірність, засвідчена Петрові та його наступникам, спонукає нас до особливої подяки та до взаємної вірності у ставленні до тих, хто її зберігає з великою твердістю та душевною повагою. Бажаємо пожертвувати їм свою правду і любов. Бажаємо з усіх сил розрадити у випробуваннях тих, хто терпить саме через свою вірність. Бажаємо з усього серця запевнити внутрішню єдність вашої Церкви та єдність із осідком святого Петра» (12 листопада 1979 року).

Префект закликав поручити Марії, разом із наміренням за мир в Україні, також особливу молитву за молодь цієї країни. «Любімо та слухаймо завжди Пресвяту Богородицю! Вона навчить нас, як із нас творити чесний та щедрий дар Богові й братам. Попровадить нас у пошуках повноти життя і радості у Христі. Хай Богородиця допомагає нам повторювати завжди у нашому серці слова, які також є проголошенням віри вашого філософа Григорія Сковороди: «Усе минає, але Божа любов після всього залишиться. Усе минає, окрім Бога і любові!» До побачення, Пресвята Богородице Зарваницька! Молися за нас до свого Сина, молися за мир на цій землі та бережи завжди нашого Папу Франциска та Блаженнішого Святослава! Амінь», - наприкінці сказав представник Ватикану.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

{youtube}gOP_zBQlcJU{/youtube}

 

 

*****************

 

  • Кардинал Леонардо Сандрі відвідав музей патріарха Йосифа Сліпого в селі Заздрість

Неділя, 16 липня 2017

 

{youtube}4i2Nk46USAo{/youtube}

 

16 липня 2017 року Кардинал Леонардо Сандрі відвідав музей патріарха Йосифа Сліпого в селі Заздрість.

 

Живе телебачення

 

*****************

 

ПІДСУМКИ

 

  • Кардинал Сандрі підбив підсумки візиту в Україну

Понеділок, 17 липня 2017

 

 

Тижневий візит кардинала Леонардо Сандрі, Префекта Конгрегації Східних Церков, до України, завершився у понеділок, 17 липня 2017 р., відвідинами Львівського архиєпископа латинського обряду Мечислава Мокшицького. Перед розмовою з Головою Конференції Римо-Католицьких єпископів в Україні гість з Ватикану поділився з присутніми журналістами, між якими був і наш кореспондент Костянтин Чавага, підсумками своєї подорожі. Він сказав:

«Дякуючи Богові, я мав змогу побачити живу Церкву. Головною метою візиту було відповісти на запрошення взяти участь у великих святкуваннях на честь Зарваницької Богородиці, що відбулися вчора. Отож, увесь попередній шлях, який ми здійснили – з Києва на східну Україну й далі до Богородиці – означає, що ми прагнемо все життя Церкви та життя країни принести до стіп Божої Матері. Подібно й ви (римо-католики) вчинили вчора під час великого свята на честь Пресвятої Богородиці (в Бердичівському санктуарії). Греко-католики дуже почитають Зарваницьку Богородицю, Вона відіграє важливу притягальну роль в їхньому духовному житті.

Мій візит, насамперед, був до греко-католицької Церкви, адже вона перебуває у відповідальності служіння Конгрегації Східних Церков. І я мав змогу побачити на східних теренах також прекрасну дійсність братерства між греко-католицькими та римо-католицькими єпископами. Під час цієї подорожі, яка була, радше, короткою, хоч могла бути й тривалішою, я мав змогу побачити різні сторони важкої ситуації, яку переживає східна частина України. Отож, я приніс до Богородиці всі намірення переселенців, тих, які втратили свої домівки, тих, які зазнали страждань з приводу смерті своїх найдорожчих, всіх тих, які пізнали, що означає залишити свою домівку й намагатися розпочати нове життя, на жаль, під знаком непевності, бо нічого невідомо про майбутнє. Отож, прагненням всіх цих людей, моїм та Папи Франциска, насамперед, є прагнення миру, яке я вчора приніс до стіпЗарваницької Богоматері.

Я мав велику честь і великий привілей супроводжувати Його Святість святого Івана Павла ІІ під час його подорожі до України 2001 року, і я хотів би, щоб Пресвята Богородиця дала мені благодать мати його надзвичайну мудрість, його доброту й відкритість, його любов до цієї країни. Бо дійсно, насамперед, у Києві, але також тут, у Львові, він виявив справжній дух вселенського батька всієї Церкви, любов до народу, який виходив із епохи комуністичного переслідування, до нової країни свободи, справедливості та процвітання.

На мою думку, зі сторони Бога, Господа Ісуса та Пресвятої Богородиці не бракує вже нічого, мова йде про благодаті, які Бог неустанно посилає. Тепер же необхідно, щоб також люди старалися про те, щоб відповісти на велику Божу доброту, будуючи мир, будуючи співжиття, долаючи труднощі, очищаючи пам’ять, всі ті речі, які можуть бути перешкодою для віднайдення справжнього братерства між усіма українцями.

І хоч мій візит був, насамперед, звернений до греко-католицької Церкви, я з радістю завершую своє перебування в Україні, відвідуючи дорогого архиєпископа Мечислава, з яким знайомий з часів Івана Павла ІІ, і який, як мені відомо, є одним із активних діячів нового життя Церкви в Україні, тож бажаю йому та всій римо-католицькій Церкві бути дійсними активними діячами цього нового періоду, який, сподіваємося, принесе мир і згоду між усіма.

 

 

Користаю з нагоди вашої присутності та прихильності, аби передати вітання всім католикам латинського обряду, всім, хто бере участь в житті Церкви, щоб також і ви, дорогі браття і сестри римо-католики в Україні, завжди могли бути будівничими миру та євангельського життя. Також і вам передаю особливе благословення Папи Франциска, який слідкує за життям України, за життям Церкви з почуттям великої близькості й любові. Благословення для тих, які беруть участь в житті римо-католицької Церкви в Україні, але, насамперед, для страждаючих, для хворих, похилих віком і дітей».

Своїми думками про візит кардинал Леонардо Сандрі поділився також і з італійською редакцією, зазначаючи, що кульмінаційним моментом була проща до Марійського відпустового центру Зарваниці.

«Адже якщо подумати про зустрічі, які я мав раніше в тих регіонах, де був свідком страждань переселенців, – пояснив він, – то це було немов би збиранням усієї цієї дійсності до духовного кошика пожертв Пресвятій Богородиці, щоб покласти їх до Її стіп. І я це вчинив особисто, маючи на увазі також великодушність і любов Святішого Отця до України. Але це також вчинили українці, й це було щось надзвичайного».

Кардинал Сандрі відзначив численну участь в прощі, зокрема молоді, нічні чування та цілонічні сповіді, ревну молитву паломників. «Отож, вважаю, – підкреслив він, – що це було для мене найкращим завершенням цієї подорожі: перебувати біля стіп Богородиці разом з усією греко-католицькою Церквою, з усіма вірними, які особисто брали участь у прощі, чи за посередництвом радіо й телебачення. Так ми вручили в Її руки все прийдешнє, яке, сподіваємося, буде майбутнім миру й згоди для цієї дорогої країни».

Відповідаючи на прохання журналіста підбити підсумки цієї подорожі, Префект Конгрегації Східних Церков зазначив, що вважає їх дуже позитивними. Насамперед, з огляду на те, що його постійно супроводжували Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, та Апостольський Нунцій Клаудіо Ґуджеротті, які допомагали впевнено почуватися серед міжконфесійної ситуації в країні.

«Крім того, – відзначив Кардинал Сандрі, – я зустрів атмосферу надії побачити, що ця країна, Україна, заживе в мирі й безпеці, прагнучи стати країною процвітання та згоди для всіх». Він також підкреслив участь римо-католицьких єпископів у всіх заходах, що, однак, задля святкувань у Бердичеві за участю кардинала Ґрохолевського, не могли бути присутніми на Літургії в Зарваниці, зазначаючи, що ця велика різноманітність вимагає «сопричастя і свідчення». «Отож, думаю та сподіваюся, що ця подорож причинилася до зростання сопричастя з Богом та із співбратами, між усіма Церквами, ставши нагодою свідчити Євангеліє та освячуючу Христову благодать», – підсумував він.

http://uk.radiovaticana.va

Фото: http://www.rkc.lviv.ua/

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.