Smaller Default Larger

Завершення ювілею 400-річчя ЧСВВ і 120-річчя його присутності та місії в Бразилії

 

Протягом 2017 року Чин Святого Василія Великого відзначає в усіх країнах, де проживають ченці цієї чернечої спільноти, ювілей 400-річчя від його заснування, а Бразильська Провінція Святого Йосифа відзначає також 120-річчя своєї присутності у Бразилії.

У Бразилії василіянська Провінція, разом з народом, брала участь в ювілейних святкуваннях у парафіях, провід яких здійснюють ченці цього Чину:

 

  • Прудентополіс, штат Парана, 12 листопада 2016 року – урочисте відкриття ювілею.
  • Іваї, штат Парана, 25 червня 2017 року – свято Пресвятого Серця Ісуса, якому присвячена парафія.
  • Понта Ґросса, штат Парана, 13 серпня, – де з цієї нагоди був відкритий і освячений іконостас храму Преображення Господа нашого Ісуса Христа.
  • Ірасима, Ітайополіс, штат Санта-Катаріна, 6 серпня, – де відбулося встановлення й освячення рами й ікони Пресвятої Родини над вівтарем та встановлення великого дерев’яного хреста на місці, де попередній хрест був знищений вогнем, разом із церквою та монастирем отців василіян у 1955 році, а також був виданий буклет про церкву в Ірасемі авторства о. Василя Цимбалістого, ЧСВВ.
  • Куритиба, штат Парана, (Мартім Афонсо), 17 вересня – відзначався ювілей і відбулося відкриття меморіальної дошки в зовнішній стіні церкви, на похвалу й подяку за працю отців василіян.
  • Прудентополіс, штат Парана, 12 листопада 2017 року – урочисте завершення святкувань ювілею.

 

У всіх василіянських парафіях відбувалися приготування народу і святкових заходів перед початком події, а в день торжества служилася подячна Свята Літургія і відбувалася презентація історії парафії та її церков і каплиць.

 

  • Закриття ювілейних святкувань відбулося в Прудентополі, в парафії святого Йосафата, 12 листопада 2017 року, в день свята цього святого, встановленого на пам’ять його мученицької смерті. Попередили цю подію дев’ять днів духовної підготовки, від 3 по 11 листопада.

У програму приготування входило служіння Божественної Літургії о 19:30 (в суботу та неділю о 19:00 годині), Молебень (Дев’ятниця) до святого Йосафата та проповіді-роздуми василіян із Прудентополя й Куритиби. Відправи молебню та проповіді транслювалися по радіо FM Copas Verdes і на василіянській сторінці у фейсбуці www.facebook.com/basilianos.

 

  • П’ятниця, 3 листопада. – Служитель: о. Василь Ковбич, ЧСВВ, канцлер митрополії святого Івана Хрестителя в Куритибі. Відповідальні за богослуження: Апостольство Молитви. Тема проповіді: Святий Василій Великий та богопосвячене життя. У ній о. Василій представив історичні дані про життя святого Василія та його велику заслугу в тому, що він став засновником монашого життя у спільноті. Вимагав від монахів в першу чергу життя у спільноті та практикування благодійності по відношенні до всіх, за прикладом перших християн, коли віруючі були разом, перебували на молитві, ламанні хліба, і все в них було спільне (Пор. Ді. 2,42-47). Святий Василій вважається засновником богопосвяченого життя у спільнотах, починаючи від святого Василія та його правил, почали з’являтися в Церкві різноманітні чернечі Чини і Згромадження спільного життя, кожне з яких має власну харизму.

 

 

*******

 

  • Субота, 4 листопада. – Служитель: о. Діонісій Горбусь, ЧСВВ, парох парафії святого Йосафата. Тема: 400 років Чину Святого Василія Великого. Відповідальні за богослуження: Катехитичні групи парафії. Проповідник подав історичні відомості про постання Чину Святого Василія, який дотримується правил святого Василія і був заснований у 1617 році двома великими і самовідданими особистостями: святим Йосафатом і митрополитом Йосифом Велямином Рутським; харизмою цього Чину є контемплятивне життя, практика милосердя і душпастирська праця.

 

 

*******

 

  • Неділя, 5 листопада. – Служитель: о. Антоній Зубик, ЧСВВ, ігумен монастиря святого Йосафата в Прудентополі. Тема: Василіянський Чин Святого Йосафата – 120 років у Бразилії. Відповідальні: Літургійна команда неділі вечора. Отець ігумен представив короткий історичний огляд присутності отців василіян у Бразилії, починаючи від прибуття з України першого місіонера о. Сильвестра Кізими; пізніше, з приходом інших священиків і братів василіян, місія продовжилася і продовжується до сьогоднішнього дня тими василіянами, які вже отримали формацію в Бразилії.

 

 

*******

 

  • Понеділок, 6 листопада. – Служитель о. Павло Сербай, ЧСВВ, канцлер єпархії Непорочного Зачаття у Прудентополі. Тема: Митрополит Йосиф Велямин Рутський. Відповідальні: Братства Ікон та Євхаристійний Рух Молоді. Отець канцлер представив життєпис одного із засновників Чину, Йосифа Велямина Рутського, який, разом із святим Йосафатом, здійснив реформу чернечого життя в Білорусі й Україні та заснував Чин Святого Василія, даючи тим новий імпульс богопосвяченому життю в тогочасних Білорусі й Україні.

 

 

*******

 

  • Вівторок, 7 листопада. –  Служитель: о. Маріо Марінюк, ЧСВВ, ректор та настоятель духовної семінарії святого Василія в Куритибі. Тема: Василіянські місіонери у Бразилії. Відповідальні: Душпастирство родин, Марійські дружини та Козацьке братство Прудентополя. Служитель поклав наголос на головні ділянки душпастирської діяльності василіян, які своєю працею організували Українську Східну Церкву в Бразилії, вели та сприяли своєю душпастирською та культурною діяльністю її зростання щодо кількості вірних, покликань, збереження обряду та культурних звичаїв у громадах українського походження.

 

 

*******

 

  • Середа, 8 листопада. – Служитель: о. Теодор Ганиш, ЧСВВ, координатор факультету святого Василія Великого (FASBAM) в Куритибі. Тема: Василіяни та мучеництво. Відповідальні: Катехитки Пресвятого Серця Ісусового, парафіяльна школа Покрова Пресвятої Богородиці та фольклорний гурт «Веселка». Отець проповідник розповів про криваве мучеництво, жертвами якого стали багато священиків василіян, коли Україна перебувала під російською атеїстичною владою, яка остаточно забороняла католицьку віру, та «біле» мучеництво, тобто катування з-за віри, ув’язнення, вигнання та різні форми переслідування з-за віри, які здійснювала російська атеїстична влада. Жертвами мученицької смерті та білого мучеництва були численні християни, монахи та монахині, зокрема, василіяни, яких, через вірність католицькій вірі, піддавали жорстоким катуванням, багато хто з них зазнали смерті, інші після тортур і тюремного ув’язнення зазнали шкоди для тілесного та психічного здоров’я.

 

 

*******

 

  • Четвер, 9 листопада. – Служитель: владика Мирон Мазур, ЧСВВ, єпископ єпархії Непорочного Зачаття в Прудентополі. Тема: Василіяни та душпастирська праця. Відповідальні: Хор парафії святого Йосафата. Єпископ говорив про велику душпастирську роботу, яку василіянські священики виконували за всю історію в різних країнах, і особливо тут, у Бразилії, протягом 120 років своєї місії в цій країні, де вони прагнули зберегти віру та обряд і зробили великий внесок у культурну сферу, працюючи серед нащадків іммігрантів українського походження.

 

 

*******

 

  • П’ятниця 10 листопада. – Служитель: о. Тарсикій Залуцький, ЧСВВ, редактор журналу «Місіонер» та газети «Праця». Тема: Василіяни та преса. Відповідальні: парафіяльний хор собору Непорочного Зачаття у Прудентополі. Отець Тарсикій наголосив, що в душпастирській та місіонерській діяльності василіяни завжди використовували і продовжують використовувати пресу для проголошення Євангелія та культурного формування народу. Він також наголосив на важливості читання хороших книг та журналів, щоб протиставлятися світській пресі, яка сьогодні в багатьох випадках захитує віру і руйнує моральний дух народу.

 

 

*******

 

  • Субота, 11 листопада. – Служитель: о. Антоній Роїк, ЧСВВ, Протоігумен Провінції Святого Йосифа Чину Святого Василія Великого в Бразилії. Тема: Святий Йосафат. Відповідальні за богослуження: Сестри Служебниці Непорочної Діви Марії. Отець Антоній представив коротку біографію святого Йосафата, особливо підкресливши його шляхетну настанову вести богопосвячене життя, його працю як відновителя чернечого життя в Білорусі й Україні, молитву, покуту, доброту у спілкуванні з людьми, його прагнення осягнути, за Божою благодаттю, єдність Христової Церкви, та його мучеництво.

 

 

*******

 

  • Під час днів приготування, 7 листопада, законодавча та виконавча влада м. Прудентополя виступили з ініціативою привітати Василіянський Чин Святого Йосафата з нагоди 400-річчя існування та за 120-річної релігійної місії у Бразилії, під час засідання радників (див. розповідь про цю подію). З цієї нагоди о. Ілля Марінюк, ЧСВВ, вікарій Провінції Святого Йосифа у Бразилії, представив перед муніципальною радою та іншими учасниками засідання історичний нарис діяльності Василіянського Чину в Бразилії. Також 11 листопада в присутності цілої спільноти монастиря у Прудентополі міський голова Адельмо Луїз Клосовський, в супроводі муніципальних властей, вручив Протоігумену Провінції о. Антонію Роїку Собріньо, ЧСВВ, таблицю на пошану і визнання василіян. Таблиця була закріплена біля входу до секретаріату парафії.

 

 

*******

 

Святкування 12 листопада

  • У неділю 12 листопада 2017 року, день святого Йосафата, урочистості розпочалися о 9:00 год., на площі автовокзалу, перед хрестом на згадку про першу каплицю, побудовану українськими іммігрантами в Бразилії, подячним Молебнем (у скороченні), який очолив митрополит Володимир Ковбич, ЧСВВ, та єпископ Мирон Мазур, ЧСВВ, у співслужінні із 58-ма священиками василіянами, а також парохом парафії святого Йоана Хрестителя у Прудентополісі (латинського обряду). Також були присутні: посол України в Бразилії пан Ростислав Троненко, мер муніципалітету пан Адельмо Луїз Клосовський, мер м. Іваї, штат Парана, пан Ідір Тревізо та ряд інших цивільних та церковних достойників.

 

 

Від пам’ятного хреста почалася процесійна хода до церкви Святого Йосафата, на чолі якої йшло велике число членів Козацького братства парафії святого Йосафата та катедрального собору Непорочного Зачаття, несли хоругви, прапори релігійних парафіяльних організацій, а за ними йшли священики, сестри чотирьох чернечих Згромаджень, які працюють у Бразилії, катехитки Світського Інституту Пресвятого Серця Ісусового та два єпископи.

Перед церквою, по закінченні подячного молебню, прозвучала, голосами радіодиктора п. Сільвіо Пастуха та с. Селіни Слободи, СНДМ, зворушлива промова, яка підносила значення того дня, коли сюди прибув перший василіянин отець Сильвестр Кізима, ЧСВВ. Після того була виконана гарна пісня привітання та подяки винуватцям ювілею, під координуванням катехитки Марії Інес Жадвізак, за диригуванням бр. Йонаса Чупеля, ЧСВВ, у виконанні дітей парафіяльної школи Покрова Пресвятої Богородиці та хору Ангела Гавриїла з акомпанементом, який зробив Самука. Потім голова парафіяльної ради пан Андерсон Лемуш звернувся із словами вітання і подяки, а тоді виступ мав фольклорний гурт «Веселка», який заснував єпископ Єфрем Кривий, ЧСВВ. Парох о. Діонісій Горбусь, ЧСВВ, привітав присутніх, після чого відбулося благословення ікони Божої Матері, яку написав з нагоди ювілею художник Едуард Mоуров і в яку були вміщені мощі святого Василія. Відбулося також посвячення пам’ятника василіянським місіонерам, монумента, який представляє Літургію Слова та Літургію Євхаристії. Ікона та пам’ятник були задумом о. Діонісія Горбуся, ЧСВВ. Після цього Протоігумен о. Антоній Роїк Собріньо, ЧСВВ, звернувся до владик, гостей та святочної громади зі словами вітання та подяк і відбувся урочистий вхід до церкви святого Йосафата для служіння архиєрейської Божественної Літургії, яку очолили два єпископи, Кир Володимир і Кир Мирон, у співслужінні з присутніми священиками; у ній взяли чисельну участь брати, семінаристи, новики та кандидати Василіянського Чину. Богослуження прикрасив своїм чудовим співом хор парафії святого Йосафата під керівництвом с. Селіни Слободи, СНДМ.

Після обіду в парафіяльному центрі та прилеглій території багато людей взяли участь у народному фестивалі. Тим часом у Клубі 12 листопада, під час обіду, Секретар Провінції о. Ілля Марінюк, ЧСВВ, виголосив привітання Протоархимандрита Василіянського Чину Святого Йосафата всесв. о. Ґенезія Віомара, ЧСВВ, отцям і братам Провінції Святого Йосифа у Бразилії. Після цього відбулося погашення ювілейної поштової марки, виданої Поштою до ювілею ЧСВВ, і презентація документального фільму про історію Чину та присутність василіян у Бразилії, яку приготував бр. Йонас Чупель, ЧСВВ.

Наприкінці тріо «Росинка ІІ» представила гарну пісню ​​ «Квітка душа» і хор святого Йосафата завершив святковий обід радісним співом «Хай світить сонце» – обидва колективи виступили під керівництвом с. Селіни Слободи, СНДМ.

Заслуговують на велике визнання і вдячність організатори заходу: парох парафії святого Йосафата отець Діонісій Горбусь, ЧСВВ, голова ради парафії святого Йосафата пан Андерсон Лемуш, брат Йонас Чупель, ЧСВВ, сестра Селіна Слобода, СНДМ, сестри служебниці Непорочної Діви Марії, хор парафії святого Йосафата, учні парафіяльної школи Покрови Пресвятої Богородиці та хор Ангела Гавриїла, Козацьке братство Прудентополя, український фольклорний гурт «Веселка», Інститут катехиток Пресвятого Серця Ісусового й багато інших мирян і богопосвячених осіб, які взяли участь у підготовці та проведенні заходу.

Обіцяємо, що цей ювілей складається не тільки зі святкувань, але є і часом призадуми й оновлення богопосвяченого життя в Чині Святого Василія Великого та в його душпастирській праці з євангелізації та в його внеску в культурне життя громади вірних українського обряду у Бразилії.

 

 

  • Джерела:

http://osbm.info

https://osbm.org.br

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.