Smaller Default Larger

Міжнародна наукова конференція з дослідження постаті о. Атанасія Великого, ЧСВВ: день другий (2)

 

10 листопада у Василіянському інституті філософсько-богословських студій ім. митрополита Йосифа Велямина Рутського відбулось продовження Міжнародної наукової конференції, присвяченої постаті о. Атанасія Великого, ЧСВВ. Не менш цікавим виявився цей день на актуальні доповіді та новинки.

На початку усіх присутніх привітав ректор Василіянського інституту о. Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ. Опісля розпочалися заплановані виступи.

Першим доповідачем став о. Діонисій Заведюк, ЧСВВ, генеральний секретар та радник Василіянського Чину. Він розповів про діяльність о. Атанасія Великого, ЧСВВ, у статусі генерального настоятеля (протоархимандрита). У контексті висловленого, ієромонах зауважив, що о. Атанасія було вибрано вже у першому голосуванні. Такий вибір пов’язаний з довірою та особистими якостями, якими повинен володіти генеральний настоятель. Протоархимандрит Атанасій радів успіхам Чину та переживав різного роду терпіння й випробовування, що були пов’язані з його урядом. Окрім того, було відзначено запровадження всередині великої василіянської спільноти різних друкованих видань, які сприяли тіснішій монашій єдності й бачення Чину викликів часу.

Наступним доповідачем був Високопреосвященний архиєпископ Циріл Васіль, ТІ, секретар Конгрегації Східних Церков. Він виголосив доповідь на тему: «Візія можливості заснування нових патріархатів у документі ІІ Ватиканського собору "Orientalium Ecclesiarum". Внесок о. Атанасія Великого, ЧСВВ». Владика детально виділив пропозиції о. Атанасія та особливості голосування Отців Собору у питанні створення нових патріархатів. Після доповіді секретар Конгрегації Східних Церков також кваліфіковано давав відповіді на різного роду запитання, які дотичні до теми патріархату УГКЦ у сьогоденні.

Натомість с. Ореста Боршовська, СНДМ, докторант церковної історії Папського Григоріянського Університету в Римі, розповіла про співпрацю між сестрами Служебницями та о. Атанасієм Великим, ЧСВВ. Зокрема, вона виділила вклад о. Атанасія у корекцію уставів Згромадження, укладення для них Часослову, особливості збору інформації для написання історії сс. Служебниць тощо. Також монахиня зацитувала висловлювання своїх сестер по Згромадженню, які були тісно знайомі з о. Атанасієм та лишили про нього схвальні відгуки.

Завершальним доповідачем став о. Терентій Тертула, ЧСВВ, докторант літургіки Папського університету св. Ансельма в Римі. Його доповідь під назвою: «Інтерпретація ІІ Ватиканського собору о. Атанасія Великого в контексті пособорового життя Василіянського чину: літургійна перспектива» містила три важливі пункти. Спочатку у загальних рисах було висвітлено відношення Конституції про Святу Літургію «Sacrosanctum Concilium» ІІ Ватиканського Собору до Східних Католицьких Церков. У другому пункті доповіді подано ставлення василіянських ченців до втілення рішень Собору. На завершення було детально проаналізовано інтерпретацію о. Атанасієм Великим, ЧСВВ літургійних оновлень ІІ Ватиканського Собору, та його працю у цій галузі.

Після доповідей всі присутні змогли почути уривок аудіозапису вступного слова о. Атанасія перед учасниками Генеральної капітули 1969 року. На завершення о. Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ, подякував усім організаторам наукової події, зокрема, її ідейному натхненнику о. Артемію Новіцькому, ЧСВВ, а також о. Єроніму Гріму, ЧСВВ. Крім того, подяка за співпрацю у організації конференції лунала для декана історичного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка п. Романа Шуста. Окрім того, ректор Василіянського інституту висловив надію на проведення у майбутньому різного роду подібних наукових заходів.

Нагадаємо, що Міжнародна конференція, присвячена 100-літтю від дня народження о. Атанасія Великого, ЧСВВ, завершиться у неділю, 11 листопада. У Жовківському храмі, при монастирі Різдва Христового оо. Василіян об 11:00 год. відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія та згодом – урочиста академія у народному домі м. Жовкви.

 

  • Прес-служба osbm.in.ua
  • Фото:  о. Франціск Онисько ЧСВВ

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити