Smaller Default Larger

Святкування празника Святого мученика Партенія в Жовківському монастирі

alt

28 вересня 2014 р., у Василіянському монастирі в м. Жовкві (Львівська обл.), відбулася Архієрейська Божественна Літургія, з нагоди празника Святого мученика Партенія, яку очолив Єпарх Сокальсько-Жовківський, Преосвященний Владика Михаїл Колтун, у співслужінні з Отцями Василіянами та духовенством Жовківщини.

Серед Отців Василіян, Літургію співслужили Протоігумени: о. Пантелеймон Саламаха ЧСВВ (Провінція Найсвятішого Спасителя) та о. Павло Райчинець ЧСВВ (Провінція Святого Миколая).

У своєму пастирському слові до вірних, Владика заторкнув теми історичного та сучасного мучеництва християн за свою віру, а також за любов до своєї Батьківщини. Якби не наші мученики, які, подібно як Св. Партеній, віддавали своє життя під час переслідування Церкви, то ми б зараз не мали ані нашої України, ані Церкви, ані Віри, – сказав Архієрей та закликав підтримувати також сьогоднішніх мучеників, які борються за нашу свободу.

В кінцевому слові, Владика закликав усіх до християнського способу життя і до християнської свідомості та побажав присутнім усіх потрібних для цього Божих ласк.

На завершення Літургії, з нагоди цьогорічного святкування 25-ліття виходу з підпілля Української Греко-Католицької Церкви, відбулося вручення подячних грамот тим особам, які відзначилися ревністю та незламністю віри під час підпілля.

Такі грамоти були вручені Жовківській парафії Отців Василіян від Правлячого єпископа, а також поодиноким особам від Василіянської Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні.

Подяку за участь в празничних заходах, висловив усім Ігумен Жовківського монастиря о. Веніамин Чернега ЧСВВ.

Закінчилося святкування Величальною піснею до Святого мученика Партенія, яку священнослужителі з вірними на чолі з єпископом, заспівали перед мощами мученика, що були виставлені у храмі для привселюдного почитання.

Святий мученик Партеній жив у ІІІ ст. по Христі. Під час жорстокого переслідування християн за свою вірність Христові зазнав мученицької смерті разом зі своїм старшим братом Калогерієм 15 травня 250 року.

Спершу його святі мощі зберігалися понад 1000 років у римськх катакомбах – на кладовищі св. Калікста. У 1665 році Папа Олександр VІІ передав мощі св. муч. Партенія австрійському цісарю Леопольду І до Відня, де вони зберігалися в монастирі св. Клари. 1784 року за стараннями о. Єроніма Стрілецького, ЧСВВ, цісар Йосиф І дозволив перевезти мощі св. муч. Партенія до василіянського монастиря у Жовкві, де вони перебувають по сьогоднішній день.

о. Франціск Онисько ЧСВВ

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції