Smaller Default Larger

Зустріч Протоігумена о. Франціска з Владикою Нілом з приводу відновлення Новіціяту у Провіції Св. Миколая

 

26 лютого 2021 р. Б., в єпископській резиденції Мукачівської греко-католицької єпархії відбулася зустріч Протоігумена Провінції Св. Миколая о. Франціска Ониська ЧСВВ з Апостольським адміністратором Мукачівської єпархії Кир Нілом Лущаком ЧБМ, з приводу відновлення Новіціяту у цій Василіянській Провінції.

Протоігумен ознайомив Єпископа із процесом у справі відновлення Новіціяту, який розпочався ще з 2008 року, коли було відновлено Провінцію Св. Миколая. Після відповідних узгоджень на рівні Василіянського Чину Св. Йосафата, у 2020-21 рр. Вищими Настоятелями Чину були видані Декрети, згідно яких:

– новим осідком Новіціяту став Боронявський монастир Благовіщення Пречистої Діви Марії (с. Бороняво, Хустський р-н., Закарпатська обл.);

– новопризначеним Вчителем новиків став о. Кипріян (Богдан) Зейкан ЧСВВ.

Разом з цим було визначено дату урочистого та офіційного відкриття Новіціяту: 28 лютого (неділя) 2021 р. Б. у Боронявському монастирі Отців Василіян.

Датою відкриття є день, коли 100 років тому, Василіяни урядово відкрили реформований Новіціят в Мукачівському монастирі, розпочавши тут реформу монашого життя в Закарпатській Провінції.

Також Протоігумен представив Єпископу першочергові кроки Провінції у справі відновлення діяльності Новіціяту.

При цьому обома сторонами було підкреслено, наскільки важливою є сьогодні ця сфера у житті Церкви.

Разом з цим були обговорені спільні кроки на рівні Мукачівської єпархії та Провінції Св. Миколая у дбанні про покликання до монашого стану, які могли б формуватися у Боронявському новіціяті Отців Василіян.

Вкінці зустрічі, на Прохання Протоігумена, Вл. Ніл уділив своє благословення для справи діяльності Новіціяту і для Ченців, які її будуть провадити, не лише для добра Провінції, але й для цілої нашої Церкви.

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції