Smaller Default Larger

Канонічна візитація в Маріяповчанському монастирі і в Провінції Св. Стефана

 

31 травня 2021 р. Б., в Маріяповчанському монастирі, який є осідком Провінції Св. Стефана в Угорщині, завершилася Канонічна візитація, яка приписана Правилами і Статутом Василіянського Чину Св. Йосафата, й розпочалася у цій Провінції 13 травня святковою Божественною Літургією з нагоди монастирського празника Вознесіння Господнього.

Із-за пандемії коронавірусу, ця візитація, яка була запланована на грудень 2020 р., неодноразово відкладалася й лише з послабленням карантинних обмежень стало можливим її проведення.

Згідно Правил Василіянського Чину, метою канонічної візитації є перевірка чернечого ладу і дисципліни та їхнє відновлення там, де це потрібно.

Відколи на рівні Василіянського Чину Декретом Всесв. Отця Протоархимандрита від 24.01.2020 р. Б., у зв’язку зі зменшенням кількості ченців Провінція Св. Стефана була підпорядкована владі Протоігумена Провінції Св. Миколая, щорічна канонічна візитація тут теж відбувається згідно цього підпорядкування.

Візитація включала в себе розмову з Настоятелем і кожним Ченцем спільноти, огляд усього Осідку і його структур, перевірку книг та збори спільноти з оголошенням висновків візитації і розпоряджень.

Особливістю цієї візитації було те, що на основі згадано Декрету Протоархимандрита, Протоігумен Провінції Св. Миколая зі своєю Радою здійснює провід Провінції Св. Стефана з метою її відродження та збільшення числа її ченців.

Разом з цим Протоігумен з місцевими ченцями має за завдання турбуватися про нові покликання до Чину у тісній співпраці з місцевими ієрархами та духовенством.

Тому під час цьогорічної візитації відбулися різнорідні зустрічі з місцевими ієрархами та духовенством. Насамперед Протоігумен зустрівся з Єпархом Ньїредьгазьким Кир Авелем Сочкою ЧСВВ, на території якого розташований Маріяповчанський монастир і який є вислуженим Протоігуменом місцевої Провінції. Відтак відбулася зустріч з Митрополитом Гайдудорозьким Кир Фюліпом Кочішом, оскільки Отці Василіяни мають теж душпастирський осередок в Будапешті, а сама Маріяповчанська базиліка отців Василіян є митрополичого рівня та Національною святинею.

При цих зустрічах Протоігумен представив ієрархам та духовенству нових ієромонахів з Провінції Св. Миколая, які беруть на себе місію служіння у Маріяповчі, а згодом і в Будапешті, з метою дбання про відродження Провінції Св. Стефана, як це було прийнято на рівні Василіянського Чину.

У Маріяповчі відбулася теж зустріч з Директором центру Маріяповчанської національної святині о. Іштваном Оросом.

Протоігумен теж відвідав Сестер Чину Св. Василія Великого в Маріяповчі, при монастирі яких щодня душпастирює Ігумен о. Ілля Адаус ЧСВВ.

В рамках візитації теж відбулися відвідини Навчального центру Св. Василія Великого в Гайдудорозі, з яким пов’язана історія ченців-василіян Угорської провінції.

Завершилася ця візитація у спільній молитві Ченців за те, аби – як це було висловлено у згаданому Декреті Протоархимандрита – Господь, за заступництвом Пресвятої Богородиці, Св. отця нашого Василія Великого, Св. свщмч. Йосафата, Св. Стефана, Св. Миколая, Блаж. свщмч. Павла Гойдича щедро благословив жертвенну працю й молитву ченців Провінцій в Угорщині та Україні на славу Божу, добро Церкви, Василіянського Чину та Божого люду.

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції