Smaller Default Larger

Зібрання Ченців Провінції Св. Миколая в Мукачівському монастирі: приготування до завершення Ювілейного року

 

12 серпня 2021 р. Б., в Мукачівському монастирі відбулося четверте цьогорічне зібрання Ченців Василіян Провінції Св. Миколая в Україні, яке цього разу було зосереджене на приготуванні до урочистого завершення Ювілейного року, присвяченого 100-літтю монашої реформи на Закарпатті.

Протоігумен Провінції о. Франціск Онисько ЧСВВ також озвучив та обговорив з Настоятелями й представниками монастирів інші актуальні справи з життя та діяльності Провінції, як ті, що відбулися за останній час, так й інші, які очікуються попереду.

Ювілейний рік монашої реформи, що розпочався в Провінції 2 листопада 2020 року Божого, і протягом цього часу відзначався у всіх монастирях при відпустових святкуваннях та інших урочистих заходах, завершується цього року згідно ювілейної програми на Празник Успіння Пресвятої Богородиці в Мукачівському монастирі. Тож було озвучено основні заходи, які відбудуться в Навечір’я та в сам день Празника 27-28 серпня й найближчим часом оголоситься офіційна програма цих святкувань.

Однією з найважливіших подій, яка відбулася протягом Ювілейного року, було відновлення Новіціяту, осідком якого став Боронявський монастир. Датою відновлення Новіціяту став день 28 лютого, коли 100 років тому Василіяни урядово відкрили реформований Новіціят в Мукачівському монастирі, розпочавши тут реформу монашого життя в Закарпатській Провінції.

Приготуванню до цієї події, Настоятелі разом з Протоігуменом та новопризначеним Вчителем новиків, присвятили тоді окреме зібрання, яке відбулося в Боронявському монастирі 8 лютого 2021 р.

Зараз, перед завершенням цього важливого для Провінції року, осмислюючи зроблені до тепер поетапні та фундаментальні кроки у справі відновлення Новіціяту, учасники зборів обговорили подальше спільне дбання про справу монашого вишколу для сучасної молодої людини та реалізації її покликання до богопосвяченого життя.

В скликаному цього разу зібранні взяли участь також брати і студенти Провінції, які відбувають літні вакації та практику в місцевих монастирях. До участі у таких провінційних зустрічах вони залучаються під час кожних довших вакацій, як це відбулося й взимку цього року 12 січня, аби безпосередньо бути обізнаними у справах Провінції, та могти співпереживати з нею й ще ревніше готуватися до свого скорого душпастирського й монашого служіння в ній.

Було також наголошено на важливості монастирських зібрань, які згідно василіянських Правил повинні організовуватися Настоятелями після їхніх зустрічей з Протоігуменом, проведених на Провінційному рівні, щоб у спільнотах могти ще краще проаналізувати обговорені проблеми та застосувати прийняті рішення у своє життя та служіння.

З нагоди завершення Ювілейного року, Протоігумен передав для усіх Ченців Провінції найщиріші привітання, побажання й благословення, які він отримав для всіх співбратів при різних зустрічах від представників Церкви в Україні.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції