Smaller Default Larger

Празник Преображення Господнього у Патріаршому соборі в Києві

 

17-19 серпня 2021 р. Б., з нагоди восьмої річниці освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві відбулася IX Всецерковна проща до цієї святині. 19 серпня, в празник Преображення Господнього Архієрейську Божественну Літургію очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Від Василіянської Провінції Св. Миколая в Україні, участь в цій Архієрейській Божественній Літургії взяв Протоігумен о. Франціск Онисько ЧСВВ.

У своїй проповіді Глава УГКЦ насамперед відзначив, що сьогодні Христова Церква святкує одне з найбільших свят у році – Преображення Господнє. Свято особливої події, яка сталася під час земної місії Ісуса Христа з Ним і Його учнями. Події, яка продовжує діяти в житті Церкви, кожного християнина, нашому особистому житті й сьогодні.

 

 

Але особливу увагу проповідник звернув на слова Бога Отця, які звучать у сьогоднішньому Євангелії: «Це Син мій улюблений. Його слухайте!».

Що означають ці слова? Що означає слухати Сина Божого? «Ми бачимо, – розповів Блаженніший Святослав, – як апостол Петро, як і інші учні, вийшов на гору Тавор зі своїми думками, планами, ідеями і навіть зі своїм пошуком та особистим відчуттям щастя. Коли він бачить три постаті – Христа, Мойсея та Іллю, то каже: "Як добре нам тут бути. Давай, Учителю, ми тут побудуємо три намети, і так нам тут разом буде гарно перебувати…"».

«І в цей момент, – продовжив проповідник, – плани апостола Петра перебиває сам голос Святого Отця, який каже: "Його слухайте, мого улюбленого Сина, у якому моє благовоління". Петро замовкає й учні падають ниць перед Богоявлінням Отця, Сина і Духа Святого».

Отож, підсумовує Глава Церкви, ми відчуваємо в тому голосі Отця, що сила Божества, яка нам подається як благодать Святого Духа, не діє автоматично. Таворське світло сяє у житті кожної людини в наших життєвих обставинах лише тоді, коли ми готові слухати Бога.

 

 

  • Довідка

Освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві відбулося 17–18 серпня 2013 року в ювілей 1025-річчя Хрещення України-Русі. Тоді ж із нагоди освячення головної святині УГКЦ була проведена перша Всецерковна проща, участь у якій взяли понад 20 тис. прочан і близько 700 священників.

Відтоді 18 серпня щороку в літургійному календарі згадується подія освячення собору й відбувається всецерковне паломництво.

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції