Smaller Default Larger

Празник Св. Свщмч. Йосафата у Василіянському монастирі у Вільнюсі

 

7 листопада 2021 року відбулося святкування храмового свята священномученика Йосафата Кунцевича у Вільнюському Свято-Троїцькому монастирі Отців Василіян, а також 30-річчя відновлення у святому місці «парафії Пресвятої Тройці».

Перед богослужбою пролунали привітання від дітей недільної школи литовською та українською мовами. В Архиєрейській св. Літургії під проводом владики Степана Суса, Голови Пасторально-міграційного відділу Патріаршої курії УГКЦ, теж взяли участь високопреосвященіший архиєпископ Петар Антуан Ражич – Апостольський нунцій у Литві, високопреосвященіший владика Ґінтарас Лінас Ґрушас – архиєпископ Вільнюса.

Долучилося і чимало священників з Литви, Білорусії, Естонії та України: настоятель василіянського монастиря у Вільнюсі о. Миколай Козелківський, ЧСВВ, о. Тадей Годованець, ЧСВВ, о. Миколай Микосовський, ЧСВВ; Протоігумен о. Микола Козіцький, ЧСВВ (Провінція Покрови Пресвятої Богородиці в Польщі), Протоігумен Закарпатської Провінції Св. Миколая о. Франциск Онисько, ЧСВВ, о. Йосиф Кралька, ЧСВВ, ігумен монастиря свв. апостолів Петра і Павла у Дрогобичі, о. Йосафат Коваль, ЧСВВ із Жовківського монастиря, о. Михайло Лучків, ЧСВВ, парох церкви св. Андрія у Львові, о. Євген Усошин, канцлер Курії апостольського візитатора для греко-католиків у Білорусі, і о. Роман Кіх, душпастир для українців греко-католиків в Естонії та Фінляндії.

«Ми з вами сьогодні є тут, у стінах цього храму, позначеного історією та випробуваннями для того, щоб бути живою церквою, бути сміливими. У словах Христа, і в житті святого священномученика Йосафата є щось таке, що не може бути затерте жодною ідеологією, системою, що працює проти людини – це віра у Бога», -- зазначив у проповіді владика Степан.

У величному святі взяли участь численні вірні, представники влади, зокрема Надзвичайний та Повноважний посол України у Литовській республіці Володимир Яценківський. «Я хочу, щоб ми берегли той унікальний дух українсько-литовської єдності, який усім нашим предкам допомагав перемагати, – сказав пан посол.

Своїми враженнями про Свято-Троїцьку церкву поділилися парафіянки Алдона Васіляускєнє, професорка історичних наук, та Голова громади українців Вільнюса Наталія Шертвітєнє.

Вкінці для всіх парафіян і гостей була святкова трапеза, котру благословив архиєпископ Ґінтарас Ґрушас.

Святий Йосафат Кунцевич, родом з України, як апостол єдності служив тривало Богові та людям у храмі св. Тройці, ставши світлим дороговказом для багатьох поколінь.

 

За матеріалами:

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції