Smaller Default Larger

Вшанування Святого Губерта – «Захисника всього живого на землі» – 2021

 

20 грудня 2021 р. Б., в Каплиці при Ужгородському лісовому господарстві у с. Камяниця, відбулося урочисте вшанування Св. Губерта, який є покровителем цього молитовного місця і цілого лісництва, а згідно історії свого навернення і святого життя, є «захисником всього живого на Землі».

З нагоди цього свята, Божественну Літургію очолив Протоігумен Провінції Св. Миколая в Україні о. Франціск Онисько ЧСВВ у співслужінні із співбратами-василіянами, що прибули з різних монастирів, а також з місцевим адміністратором парафії.

З Малоберезнянського монастиря у молитві взяли участь: Настоятель о. Лука Буняк ЧСВВ, о. Йосафат Сичкун ЧСВВ, о. Прокопій Лотоцький ЧСВВ.

З Боронявського монастиря: Настоятель о. Еміліян Гавей ЧСВВ.

З Імстичівського монастиря: Провінційний Економ о. Еммануїл Хмара ЧСВВ.

Ініціатором святкового богослужіння був п. Іван Костів, довголітній Директор Ужгородського лісництва, стараннями якого була збудована та освячена ця Каплиця Св. Губерта. Разом з ним в Літургії взяли участь п. Світлана Костів та Керівництво і працівники Ужгородського лісництва.

***

У проповіді Протоігумен звернув увагу на корінь екологічної кризи, про яку тепер так часто говориться на різних рівнях. Цим коренем є сама людина. А криза стосується не лише споживацького використання людиною земних благ. Ця криза стосується глибшого – внутрішньої екології людини.

Тому що людина сьогодні полюбила бруд, – наголосив Протоігумен. І не йдеться лише про бруд зовнішній, той, який довкола нас. Людина полюбила внутрішній бруд. Людина з цього бруду вчинила основу свого життя. Бруд ліг в основу людських взаємовідносин і в основу будування сфер нашого життя та спілкування. Бруд став натурою сучасної людини, проник усю її свідомість та думання і саме це є дійсно екологічною катастрофою людства. 

Більше того, навіть віра людини стала забрудненою, або побудованою на бруді, а відповідно найвищі переживання стали заплямлені і позбавлені святості та чистоти Бога. Тому й не дивно, що і вся природа та чистота й краса цього світу терпить від надужиття і глибокого конфлікту.

На основі євангельської притчі про втихомирення бурі, Протоігумен запропонував розглянути вихід із згаданої кризи – це сам Ісус, який був присутній у човні, коли море потопляло крихітний човен.

«Хто ж це такий, що йому вітер і море послушні?» – запитували тоді учні.

Це той, хто є Гармонією усього живого, і без якого усе живе стає дисгармонією. Так, саме Ісус є Гармонією природи, і не лише довколишньої, але в першу чергу нашої внутрішньої. Це він є причиною краси, чистоти, наповненості і розквіту.

Коли ж його немає, (бо ми його усунули, розіп’яли, проміняли на псевдо-месію, що зробив з людини варвара), тоді як в нас самих, так відповідно і у всьому, що є довкола, наступає екологічна катастрофа, яка топить нас усіх.

 

Проповідь Протоігумена традиційно була завершена молитвою:

Ісусе, Ти – наше єдине Джерело Чистоти і Краси!

Сьогодні ми потопаємо, і це вже триває відтоді, коли забруднила себе перша людина, яку Ти обдарував своєю Чистотою.

І хоч нам хочеться завжди кидатися до Тебе з панікою та претензіями, ми тихо наближаємося до Тебе сьогодні з покірною молитвою.

Це не молитва про порятунок. 

Це молитва визнання Тебе єдиною Гармонією цього світу і кожної людини.

І хоч як колись апостол Петро ми тонемо, навіть знаходячись поряд з Тобою, сьогодні ми дякуємо Тобі за ту Красу, якою Ти є і яку споглядаємо на твоєму Лиці.

Це наша єдина надія і наша єдина віра у цьому забрудненому світі і серед цих брудних хвиль, якими стали самі люди.

Твоя Чистота, Твоя Краса, Твоя Гармонія і все Твоє Серце – стають для нас сьогодні єдиним човном, яким ми хочемо плисти і до якого, як надіємось, ти нас запросиш і візьмеш з собою, у напрямку до свого Берега.

Господи, море бруду нас заливає, намагаючись поглинути і потопити…

Допоможи нам не втрати з перед очей Красу Твоєї Особи і спокій Твого Серця!

Допоможи нам ніколи не втрати віру у могутність Чистоти, яку Ти випромінюєш і яку привернеш своїм Другим Приходом у наш світ! Прокинься Господи!

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції