Smaller Default Larger

Ювілейні святкування в Монастирі Отців Василіян у Червонограді

 

21-22 грудня 2021 р. Б., у Василіянському монастирі Св. Юрія в Червонограді, відбулися ювілейні святкування з нагоди 250-річчя проголошення Кристинопільської ікони чудотворною та заснування цієї обителі.

 

Стаття о. Климентія Стасіва ЧСВВ про відзначення ювілею:

  • Відлуння Кристинопільського ювілею. Тяглість любові і жертви

За роки відновленої незалежності України Василіянський чин відзначав багато знаменних дат, пов’язаних з історією монастирів, чудотворних ікон чи визначних особистостей. Щоправда, деякі з таких заходів відбувалися на високому рівні і набирали широкого розголосу не тільки в Україні, але й за її межами, про деякі дати – лишень скромно згадували.

250-річчя проголошення Кристинопільської ікони чудотворною та заснування теперішнього Червоноградського монастиря св. Юрія стало неординарною подією для духовенства та вірних. Ці дві визначні ювілейні дати були відсвятковані 21-22 грудня 2021 р. на високому духовному і культурно-просвітницькому рівні завдяки теперішньому ігумену обителі о. Єремії Рибакову. Власне, так відповідально і відмінно організовані урочистості можуть послужити прикладом для інших чернечих спільнот.

На святкування прибуло багато гостей, зокрема владика Петро Лоза, ЧНІ, єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії, о. Володимир Коткевич, синкел у справах парафій, о. Ярослав Малиш, голова комісій – літургійної, монашества, шкільництва, імміграції, о. Йоан Школик, Протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя, о. Франциск Онисько, Протоігумен Провінції св. Миколая на Закарпатті, радник Протоігумена Йосиф Кралька, Володимир Маланюк, магістр новіціяту в Крехові, численні отці і брати з василіянських монастирів, єпархіяльне духовенство і сестри-монахині.

У рамках програми святкувань відбулася зустріч делегації духовенства з міською владою, яку представляли Володимир Коваль, заступник міського голови, Надія Земницька, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, Грасулов Олександр, секретар міської ради.

В теплій, дружній атмосфері проходило обговорення низки важливих питань, як-от: виховання, навчання шкільної молоді, відкриття дошкільного закладу і католицької школи; реалізація видавничого проекту, що основується на монастирських хроніках і пов'язаний з життям міста та отцями василіянами; повернення земельної власності монастиря. Чимало часу було присвячено обговоренню соціальних проектів.

Мимоволі зринає думка, що влада в сучасній дійсності добре розуміє: без Бога, без духовності місто перетвориться на пустелю, а люди – на нещасних рабів. Колись влада переслідувала Церкву, а тепер співпрацює з нею, адже, будучи відокремленою від держави в питаннях віри, Церква як національна суспільна інституція бере активну участь у вирішенні соціальних питань, є могутнім фактором морального оздоровлення народу.

Особливою складовою святкувань був науковий семінар «Кристинопільський василіянський монастир: історія та сучасність (до 250-ліття обителі)» у Червоноградській філії Львівського музею історії релігії (Палац Потоцьких). Слід зазначити, що працівники музею підготувала виставку «Святі, благочестиві, праведні…», на якій експонуються 22 експонати з фондової збірки, а це – ікони, скульптура, тканина та стародруки, що датуються XVIII – поч. ХХ століть. Також представлена копія чудотворної ікони «Кристинопільська Матір Божа».

Розпочала захід зав. Червоноградської філії ЛМІР Галина Гриник вітальним словом до учасників наукового семінару. І владика Петро Лоза, і Протоігумен о. Йоан Школик підкреслили важливість відзначення таких знаменних дат в житті Церкви і народу, бо на канві історії стає видимим діяння Божої благодаті в житті багатьох людей. Врешті, це данина пам’яті отцям василіянам, а для нас, сущих, – свідчення попередників, які для нас є прикладом, коли з нами – Господь.

Далі представники наукової спільноти виступили зі своїми дослідженнями. Доктор історичних наук Юрій Стецик – про початки богоугодної справи – перше десятиліття постання монастирської обителі в Кристинополі та тогочасне монаше життя. Доктор історичних наук Мар’яна Левицька – про історію чудотворної Кристинопільської ікони, що розміщена в монастирському храмі, та про новаторство василіян. Зокрема вона зазначила, що дуже зворушливо прийти до витоків, і побачити, які василіяни були прогресивні у ХVIII столітті. Вони дбали про освіту, науку, мистецтво, про культ ікон, хоча їх часто критикували за новаторство. Отець Єронім Грім, ЧСВВ, (докторант Папського Григоріянського університету в Римі) висвітлив діяльність чернецтва Кристинопільського монастиря у ХІХ столітті. Слухаючи таку історію, усвідомлюємо виклики, що постають перед нами, оживляємо та поновлюємо свій взірець прикладами зі святого жертовного минулого наших попередників.

Перегорати сторінки життя монастиря – це немов торкатися життя міста, різних подій і людей. Кристинопільська Божа Мати не раз рятувала місто від нещасть, від різних епідемій. Саме в бібліотеці обителі зберігався Кристинопольский Апостол ХІІ ст., що входить до Золотого фонду української культури і духовності.А чого варті хроніки монастиря під назвою «Літопис монастиря Кристинопільського від Р. Б. 1766» ігумена о. Корнелія Срочинського, який залишив помітний слід в історії Кристинополя, адже при ньому зводився цей монастирський комплекс. Тут варто згадати і митр. Андрея Шептицького, який в цій обителі складав вічні обіти. На наступний рік відзначатимемо 130-річчя цієї події.

Так збіг перший день – в молитві, розмовах, роздумах. Наступного дня, у празник Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці, о 12.00 год., в посталій 250 років тому василіянській обителі на благословенній кристинопільській землі – монастирському храмі св. Юрія розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Петро Лоза, ЧНІ, за участю численних священників, а головно вислужених ігуменів Червоноградської обителі. Вінцем свята стало глибоке, проникливе Боже слово владики та його благословення.

Василіянське чернецтво, що впродовж двох з половиною століть ревно трудилося для більшої Божої слави і добра свого народу в цьому краю, і ті ченці, що жертовно служать Богові та ближньому в цей непростий час новітніх викликів насправді творять одну історію святості під пречистим поглядом Кристинопільської Богоматері.

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції