Smaller Default Larger

Представник Протоархимандрита Василіянського Чину взяв участь у святкуванні Ювілею 100-річчя перенесення мощей святого Йосафата до Відня

 

12 листопада цього року у Відні, столиці Австрії, під патронатом Кристофа кардинала Шенборна, Архієпископа Відня і Ординарія для католиків візантійського обряду в Австрії, відбулися святкування з нагоди 100-річчя перенесення мощей св. Йосафата Кунцевича з м. Біла-Підляська до храму св. Варвари у Відні, у яких взяв участь Генеральний вікарій о. Йоанікій Чверенчук, ЧСВВ, представник Протоархимандрита Василіянського Чину Святого Йосафата.

 

Урочистість розпочалася відправою 6-го часу в каплиці св. Андрія. Після молитви учасники заходу зібралися в залі архієпископського палацу, де на початку о. Юрій Коляса, Протосинкел для католиків візантійського обряду в Австрії, освятив ікону св. вмч. Варвари і св. свщмч. Йосафата зі сценами віднайдення і перенесення його мощей, яку написав іконописець Кость Маркович зі Львова. Далі д-р Олег Турій, проректор із зовнішніх зв’язків та завідувач кафедри церковної історії УКУ, розповів про життя, діяльність і мученицьку смерть св. Йосафата, а о. д-р Тарас Шагала, парох греко-католицького храму св. Варвари у Відні, – про віднайдення мощей святого Йосафата, їх перевезення і вшанування у Відні. Після цього свої слова привітання виголосили блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, та кардинал Кристоф Шенборн.

Сто років тому, під час Першої світової війни, мощі св. Йосафата віднайшов у м. Біла-Підляська о. Павло Демчук, ЧСВВ, якого спеціально вислав для цієї місії о. Платонід Філяс, Протоігумен ЧСВВ. З огляду на те, що царська Росія завжди була проти вшанування мощей св. Йосафата, аби таким чином стерти пам’ять справи, за яку пролляв свою кров св. Йосафат, – справи єдності Церков, вони були перевезені тимчасово до безпечного місця, до Відня, тодішньої столиці Австро-Угорщини, до якої входила і Галичина. Автентичність мощей святого потвердила комісія, яку очолив Львівський митрополит Андрей Шептицький, що тоді повертався із російського полону, на прохання Віденського Архієпископа кардинала Фрідріха Піффла, якого уповноважила провести експертизу Апостольська Столиця.

Кульмінацією святкування у пам’ять сторіччя перенесення мощей св. Йосафата стала відправа Архієрейської Святої Літургії у візантійському обряді в соборі св. Стефана, яку очолив блаженніший Святослав у співслужінні з Архієпископом Жаном-Климентом Жанбартом, Митрополитом Мелхітської греко-католицької Церкви з Алеппо, що в Сирії, Архімандритом Сергієм Ґаєком, Апостольським візитатором для греко-католиків у Білорусі, та численним духовенством Австрії й Німеччини, серед якого були, зокрема, Генеральний вікарій о. Йоанікій Чверенчук, ЧСВВ, представник Протоархимандрита Василіянського Чину, о. д-р Олександр Петринко, ректор Колегіуму «Орієнтале» в Айхштетті, о. Роберт Лисейко, ЧСВВ, духовник Папської Української Колегії Святого Йосафата в Римі.

У своєму слові Глава УГКЦ найперше вказав на нашого Господа Ісуса Христа, Доброго Пастиря, який дбає про своїх і віддає за них своє життя, якого наслідував св. Йосафат, а також наголосив на універсальності католицької Церкви, яка в Святому Дусі об’єднує різні обряди, зазначаючи, що перенесення мощей св. Йосафата, які є скарбом Церкви, було видимим «знаком єдності і надії». При цій нагоді блаженніший Святослав подякував кардиналові Шенборну за його батьківську турботу про вірних різних Церков візантійського обряду в Австрії, пригадав також його візит як папського легата у грудні 2014 р. й підтримку України в боротьбі проти її агресора та подякував за цю спільну молитву за мир в Україні й Сирії.

Наприкінці кардинал Шенборн зазначив, що відправою цією Божественної Літургії учасники досвідчили присутність живого Христа посеред них, Христа, який є центром їхньої віри і запевненням внутрішнього миру, якого вони одночасно просять за мир у світі, зокрема в Україні й Сирії.

http://osbm.info/?p=14509

Світлини зі святкування у Відні

Додаткову інформація про цю подію можна знайти тут:

http://catholicnews.org.ua/

http://news.ugcc.ua/

http://catholicnews.org.ua/

https://www.erzdioezese-wien.at/

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

 

Авторські права 2020 © Провінція Святого Миколая. Василіянський Чин Святого Йосафата в Україні. Усі права захищені.