Smaller Default Larger

Празник Вознесіння Господнього у Василіянському монастирі в Маріяповчі (Провінція Св. Стефана в Угорщині)

01

 

13 травня 2021 р. Б., в Монастирі Отців Василіян у Маріяповчі, відбулося храмове свято в дерев’яному храмі, розташованому на монастирському подвір’ї.

У святковій Божественній Літургії взяв участь Протоігумен Провінції Св. Миколая о. Франциск Онисько ЧСВВ, який цього дня розпочав офіційний візит до Провінції Св. Стефана, під час якого відбудеться канонічна візитація, приписана правилами Василіянського Чину Св. Йосафата.

Очолив святкову Літургію о. Ілля Адаус ЧСВВ – ігумен Маріяповчанського монастиря та представник Протоігумена в Угорській провінції, а співслужили: о. Іштван Орос – директор центру Маріяповчанської національної святині та ієромонахи-василіяни Маріяповчанського монастиря: о. Йосип Ердей ЧСВВ, о. Андрій Белеканич ЧСВВ і о. Михайло Станко ЧСВВ, який розпочав своє нове служіння в цій обителі саме цього дня.

Також участь у святковій Літургії взяли місцеві сестри-монахині Чину Св. Василія Великого.

Із-за діючого карантину участь у богослужінні була обмежена, а свято мало лише внутрішній характер монашої спільноти.

З приводу пануючої пандемії коронавірусу також неодноразово відкладалася канонічна візитація Василіянських монастирів в Угорщині, яка була запланована ще на початку цього року.

Отож в це монастирське свято, місцева спільнота дякувала Господеві за довгоочікувану можливість саме в такому братньому складі зустрітися з Ним, який сьогодні Возноситься на небо, але в той же час по новому стає завжди присутній між своїми учнями, які є його «добрими і вірними слугами».

Також, зі сторони місцевої спільноти й духовенства були висловлені подяки за новопризначеного ієромонаха для Маріяповчанської спільноти, згаданого вже о. Михайла Станка ЧСВВ, який до цього часу виконував своє служіння в Імстичівському монастирі Провінції Св. Миколая в Україні.

Від початку 2020 р., провід Провінції Св. Стефана на рівні Василіянського Чину був переданий владі Протоігумена Провінції Св. Миколая. Відповідно, з того часу відбуваються нові призначення в цій сфері. Так, з липня 2020 р. у Маріяповчанському монастирі розпочав служіння о. Андрій Белеканич ЧСВВ, вислужений Протоігумен Провінції Св. Миколая, який активно тут зараз працює. З листопада 2020 р. тут теж виконував служіння бр. Йосиф Далекорей ЧСВВ.

Головною метою цих призначень для даної Провінції є оновлення василіянського спільнотового життя та турбота про нові покликання до Чину.
З турботою про це також розпочинається щорічна канонічна візитація, яка тепер є обов’язком Протоігумена о. Франциска Ониська ЧСВВ.

Нехай ця жертвенна посвята ченців-василіян обох Провінцій, яка здійснюється найперше на більшу Божу славу, та добро Церкви і цілого Василіянського Чину, принесе свої плоди під материнським заступництвом Пресвятої Богородиці, прославленої тут у славній Маріяповчанській іконі.

 

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

01

02

03

04

05

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Історія ЧСВВ OSBM

Історія Провінції

Історія монастирів

Помʼяник Провінції